Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Helgeland rehabilitering i Sømna (HRSI) har siden 80-tallet drevet med rehabilitering rettet mot personer som har hatt hjerneslag, og de som har hjerte- og lungesykdom. Vi har etablert en relasjon til LHL Sømna, og vår felles erfaring er at det er et mangelfullt tilbud om ettervern for personer etter endt rehabilitering som omhandler aktiv deltakelse i lokalsamfunnet gjennom for eksempel deltakelse i et lag eller forening, samt fysisk aktivitet og egentrening. Vi ønsker å prøve ut en modell for sterkere samhandling mellom det frivillige og kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.
Målsetting for prosjektet
Utvikle en modell for strukturert samarbeid mellom den offentlige helsetjenesten og frivilligheten der målgruppen skal motiveres til aktiv deltakelse i fysisk aktivitet og frivillighet i egen kommune etter endt rehabiliteringsopphold ved Helgeland Rehabilitering.
Målgruppe
Personer som har hatt hjerneslag, hjerte-, og lungesykdom og som mottar spesialisert rehabilitering/kommunal rehabilitering ved Helgeland rehabilitering i Sømna
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
60
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi vil prøve ut en modell der pasienter som gjennomgår rehabilitering etter hjerneslag eller som følge av hjerte-, lungesykdom, skal få mulighet til å prøve ut ulike aktiviteter for fysisk trening/aktivitet. Vi vil gi dem en introduksjon til aktiviteter som kan fremme sosial deltakelse på ulike arenaer når de kommer hjem til sin hjemkommune etter endt behandling. Pasienter som er på et 2 – 3 ukers rehabiliteringsopphold på Helgeland rehabilitering (HRIS) skal få delta på LHL Sømna sine aktiviteter, få en innføring i kunst og kulturaktiviteter og få forsøke ulike fysiske aktiviteter ute i skog, mark og sjø. Gjennom å prøve ut dette i trygge rammer sammen med andre med samme helseproblematikk tror vi at det kan fremme mestringsopplevelser og at det kan være en start på videre aktivitet etter endt opphold på rehabilitering og retur til hjemkommune. I modellen vil vi formalisere kontakt med andre lag og foreninger i de 12 samarbeidskommunene til Helgeland rehabilitering slik at vi kan starte en prosess hvor vi motiverer rehabiliteringspasientene til aktiv deltagelse på frivillige arenaer i hjemkommunen allerede før de skrives ut fra HRIS. Vi vil kartlegge resultatet av dette en stund etter at de returnerer til egen kommune.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektstart i juli 2022. Kartlegging og planlegging av deltakergrunnlaget vil skje fortløpende frem til okt. 23. Nødvendig utstyr kjøpes inn i juli og aug. 22. Utprøving av modellen, aktiviteter og samhandling med kommuner foregår fra okt. 22 til des. 23. Formidling av prosjektet skjer også gjennom prosjektperioden, ved oppstart, underveis og etter at prosjektet er avsluttet. Evaluering fra sept. til des. 23. Sluttrapportering: des-23
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektets mål var å utarbeide en modell for strukturert samarbeid mellom det offentlige og frivilligheten som skulle omhandle aktiv deltakelse og mobilisering for økt aktivitet for pasienter som hadde hatt hjerneslag og som har hjerte- og lungesykdom. Deltakerne i prosjektet skulle motiveres til aktiv deltakelse i fysisk aktivitet og frivillighet i egen kommune etter endt rehabiliteringsopphold ved Helgeland Rehabilitering i Sømna (HRSI). Bakgrunnen for prosjektet var at LHLs lokallag i Sømna og rehabiliteringsinstitusjonen HRSI med sin lange erfaring med rehabilitering av målgruppen hadde erfart at det var et mangelfullt tilbud om ettervern for pasientene etter endt rehabilitering. Det var ønskelig med et tilbud som omhandlet aktiv deltakelse i lokalsamfunnet gjennom f.eks. deltakelse i et lag eller forening, samt fysisk aktivitet og egentrening. Man ønsket derfor å prøve ut en modell for sterkere samhandling mellom det frivillige, kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
De 21 pasientene som samtykket i å delta i prosjektet besvarte anonymt et enkelt spørreskjema ved starten og slutten av rehabiliteringsoppholdet ved Helgeland Rehabilitering. Ved oppstart skulle pasientene bl.a. svare på om de var aktive i frivillige organisasjoner, om de deltok i organiserte aktiviteter, og om de ønsket å bli satt i kontakt med frivilligheten på hjemstedet. Majoriteten svarte at de allerede var aktive i frivillige organisasjoner og deltok i organiserte aktiviteter i sin hjemkommune. Ved avslutning av rehabiliteringsoppholdet, etter å ha deltatt i prosjektaktivitetene, svarte disse at de opplevde mestring og fikk motivasjon til å fortsette med frivillig organisert aktivitet når de kom hjem. De øvrige pasientene svarte at prosjektaktivitetene hadde inspirert dem til å leve et mer aktivt liv og at de ville oppsøke og delta i frivillig organisert aktivitet når de kom hjem. Dette svarte og pasientene som deltok i prosjektaktiviteten, men ikke som registrerte deltakere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
21
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført i samarbeid mellom Helgeland Rehabilitering i Sømna (HRIS) og LHL Sømna. I prosjektgruppen deltok og en representant fra Sømna Frivilligsentral. Flg. aktivitet ble utført: 1) Gjennom kontakt med andre frivillighetssentraler på Helgeland kartla Sømna frivilligsentral hvilke lag og foreninger som var aktive i Helgelandskommunene som kunne sende pasienter til rehabilitering ved HRIS. 2) Info om prosjektet ble formidlet til LHL Nordland og LHLs lokallag på Helgeland, Helgelandskommunene med avtale med HRIS, og ble også delt med Helsedirektoratet og på en rehab.konferanse. 3) Sammen med HRIS ble det laget en aktivitetsplan tilpasset pasientgruppene i prosjektet og anskaffet utstyr til prosjektaktivitetene. 4) I samarbeid med HRIS ble aktivitetene gjennomført av frivillige og likepersoner fra LHL Sømna og frivillige rekruttert via Sømna Frivilligsentral. Vi prioriterte aktiviteter som fremmer fysisk aktivitet ute, men også kunst og kulturaktiviteter. 5) Prosjektdeltakerne mottok en oversikt over frivillige tilbud i egen hjemkommune, og til deltakere som ønsket det kunne vi bistå med å opprette kontakt med laget/foreningen. 6)Planlegging av en evt. videreføring.
Resultater og resultatvurdering
Vi erfarer at prosjektet har inspirert prosjektdeltakerne, men også øvrige rehabiliteringspasienter på HRIS til et mer aktivt liv. Vi hadde ønsket at flere samtykket til deltakelse i prosjektet, men aksepterte at pasienter som ikke ønsket å registrere seg som prosjektdeltakere kunne få delta i prosjektaktiviteten når de ønsket og når helsesituasjonen tillot det. Vi registrerte at timeplanen for rehabiliteringsoppholdet ikke alltid var godt nok tilpasset prosjektaktiviteten, og at flere av den grunn unnlot å delta. At deltakerne fikk prøve ut ulike aktiviteter i trygge rammer bidro nok til en positiv mestringsopplevelse og et ønske om å fortsette med aktiviteter i regi av frivilligheten når de kom hjem. Tilbakemeldinger fra pasienter som ikke deltok i prosjektaktiviteten forteller oss at også disse ble inspirert til å oppsøke og delta i frivillig aktivitet på hjemstedet. Anbudsprosesser i Helse Nord påvirket driften av prosjektet, og førte også med seg endringer i prosjektorganisasjonen
Oppsummering og videre planer
Prosjektet oppnådde langt på vei målet sitt. Deltakerne ble introdusere for flere aktiviteter, f.o.f. utendørs fysisk aktivitet, men også andre aktiviteter som gjennomføres i frivillige lag og foreninger, og som deltakerne kan ta del i når de kommer hjem. Som følge av at prosjektgjennomføringen ble påvirket av en anbudsprosess i Helse Nord lot det seg ikke gjøre å utvikle en modell for et samarbeid mellom helsetjenesten og frivilligheten. HRIS tapte anbudet, rehabiliteringstilbudet ble avviklet og HRIS nedlagt. Prosjektet var planlagt videreført med bl.a. en mentorordning for de frivillige.