Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
De siste to årene har vært svært krevende for studentene. Nye undersøkelser viser en forverring av de unges psykiske helse og en økt ensomhet under pandemien, og nå slås det alarm om hvor krevende situasjonen er da en av to studenter er ensomme. Nå starter jobben med å bygge opp det mange har mistet gjennom en svært vanskelig periode i livet. Norges studentidrettsforbund og Rådet for å psykisk helse ønsker å forsterke arbeidet med å redusere ensomhet, bidra til økt livsmestring og mer glede i hverdagen, hvor også ung frivillighet og fellesskap vil få et løft gjennom arbeidet.
Målsetting for prosjektet
1.Tilby sosiale idretts- og aktivitetstilbud med lav terskel for å delta,2.Øke antallet aktive studenter,3.Tilrettelegge sosiale arenaer som motvirker ensomhet,4.Øke studentenes kunnskap om helse,5.Utvikle gode lokale samarbeidsmodeller som fremmer aktive studiesteder basert på frivillighet
Målgruppe
Alle studenter, på tvers av årskull og studieretning, ved åtte studiesteder i Norge. Ved å tilby aktiviteter for de mange når vi de sårbare Rose (1992).
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet skal sørge for at studiestedene innbyr og fremmer aktivitet for studentene gjennom samarbeid mellom studiested,samskipnad og den frivillige studentidretten,på tvers av årskull.Utvikling og etablering av en bærekraftig måte å samarbeide/organisere aktivitetene på vil være prioritert arbeid,spesielt i oppstartsfasen.Prosjektet baserer seg på frivillighet, og for å sikre kontinuitet og videreføring må det arbeides systematisk med strukturene bak det frivillige arbeidet.aktivCampus vil bestå av 1)aktivUka skal bidra til å danne og videreføre gode relasjoner mellom studentene,samt synliggjøre aktivitetstilbudet som finnes.Det vil arrangeres aktiviteter gjennom den frivillige studentidretten,hvor man også skal tilby nye,lavterskelaktiviteter åpne for alle. 2)aktivHverdag skal bidra til å skape et aktivt og helsefremmende studiested gjennom hele studieåret.Det vil komme mange,nye aktiviteter som studentene kan delta på,og brukerinvolvering blir et hovedfokus i dette arbeidet.3)aktivOpplysning innebærer alt fra informasjon og kommunikasjon til foredrag og seminarer gjennom skoleåret.Hverdagsglede-konseptet gjennom Rådet for psykisk helse vil være en rød tråd i alle tre delene, og det vil arrangeres workshoper for studentene.
Fremdriftsplan for prosjektet
År 1:etablere gode planer,samarbeidsforhold,roller og ansvar.Utvikle materiell,strategi,lokalt engasjement,arrangere kickoff og oppstart aktivUka.År 2:evaluere,tilpasse,videreutvikle/videreføre innhold,form og samarbeid.Rekruttering/opplæring av nye frivillige.Fornye gjennomføringsplaner.Totalt;etablere et godt tilbud knyttet til hele konseptinnholdet, og som er bærekraftig nok til å kunne videreføres frivillig lokalt etter endt prosjektperiode.