Sinte barn og sinte foreldre

En animasjonfilm om å forstå sinne hos både barn og foreldre.

I samarbeid med

«Sinte barn og sinte foreldre» er navnet på en animasjonsfilm laget for å alle foreldre som har sinte barn, eller selv er sinte.

I filmen møter man en far, som står midt i et vanskelig kveldsstell hvor Lego-klossene fyker og han tar eldstejenta hardt i armen. Hvordan skal han klare å ordne opp når det først har gått galt, og hvordan skal han få ungene med seg på badet for å pusse tenner?

Denne filmen er en foreldreveiledning til de som opplever frustrasjonen ved å ha sinte barn, eller som selv blir sinte.

Se animasjonsfilmen her:


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Sinne sørger for at vi kan stå opp for oss selv, sette grenser og beskytte oss mot trusler og urett. Men sinne kan også vise seg som avvisende raseri, skriking, biting, slag og spark. Sinne og aggresjon hos barn fører til enorm bekymring hos foreldrene og det er stor forespørsel etter kunnskap og råd. Hva er sinne? Hvorfor er følelsen så krevende? Hva trenger et barn som truer og er mørk i blikket? Hvordan kan selv de mest resignerte foreldrene få troen tilbake på at de kan mestre sinne hos barnet sitt? Nøkkelen ligger i å forstå hvordan sinne virker og at det ofte ligger sårbare følelser bak aggressiv atferd. Et rasende barn er ofte flau eller skamfull og sinne kan være et uttrykk for sorg, ensomhet eller redsel. De voksne trenger å bli oppmerksomme på hvilke følelser den voldsomme atferden vekker i dem selv, og hvordan de kan jobbe med følelser som hindrer dem i det viktige arbeidet med å være der for barnet på en god måte uten å bli aggressiv tilbake. Sinne er en følelse som har et dårlig rykte. Vi ønsker også å minne folk på hvorfor sinne er en viktig følelse. Å ha et godt forhold til sinne kan forebygge psykiske vansker, noe som er viktig for Rådet. Det finnes få foreldreveiledningsfilmer som tematiserer sinte barn og voksne, som vi trenger mer tilgjengelig kunnskap om.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal produsere en animert foreldreveiledningsfilm på 3-4 minutter som tar for seg hvordan foreldre kan forstå og forholde seg til sinne og aggresjon hos barn i alderen 2-6 år og seg selv. Filmen skal appellere til de voksne, og inneholde animerte mennesker og ikke dyr, som i Alfred & Skyggen-filmene, som også er utviklet av prosjektleder og appellerer til både barn og voksne. I filmen vil man få presentert fakta og se en gjenkjennbar episode der et lite barn blir sint, med påfølgende gode råd. Det teoretiske utgangspunktet er emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre (EFST) og Pangsepp, Tomkins, Nathenson og Greenbergs forståelse av sinne. Sentrale tema Hva er sinne? Når blir sinne et problem? Forskjellen på sinne og aggresjon Bekrefte følelsen og sette grenser for atferden Viktigheten av å si unnskyld Foreldrenes følelser inn? Målgruppen er foreldre og andre omsorgspersoner, sekundært ansatte i barnehage/helsestasjon. Prosjektet skal måles på antall filmvisninger på YouTube/Facebook. Filmene underveisevalueres av foreldrefokusgruppen, som evaluerer manus og filmproduksjonen og gir innspill på om filmen treffer målgruppen og er nyttig og forståelig. Etterpåevaluering: Prosjektleder vil invitere folk til å gi åpne skriftlige tilbakemeldinger på filmen i en periode etter filmpremieren. Ikke relevant å gjøre vurderinger av sikkerheten til deltakerne, personvernhensyn og andre etiske vurderinger. For å fortette informasjonen på 3-4 minutter, vil vi sørge for at filmens animerte innhold og fortellerstemme utfyller hverandre. Da får vi mye budskap på kort tid. En utfordring er et lavt budsjett, men vi har god erfaring med å bruke en skuespiller til flere stemmer og Wemake har mye erfaring med å få mye innhold inn på kort tid. Prosjektleder har lang erfaring med å lage animerte filmer. En siste utfordring er å gjøre filmen relevant for flest mulig foreldre ved at de kan gjenkjenne situasjonen som presenteres og det løser vi med god brukermedvirkning.

Antall deltakere

0

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer at foreldre vil få gode konkrete råd de lett kan bruke i hverdagen. Håpet er at foreldre skal få en utvidet forståelse av hva sinne er, hva følelsen ofte skjuler av emosjonell smerte og hvilke problemer barna og de voksne prøver å løse når de blir sinte, slik at foreldrene får økt empati med barna og seg selv. Da vil foreldrene i større grad klare å møte barna med nysgjerrighet og varme fremfor aggresjon og avvisning i retur, og de vil bli mindre selvkritiske og skamfulle. En forelder som er høy på selvmedfølelse og empati vil være klokere i møtet med barnet og det er mer sannsynlig at de klarer å bruke den omsorgskompetansen de allerede har. Foreldrene skal få konkrete råd til hva de kan gjøre i vanskelige situasjoner, slik at de har flere strategier å velge mellom. Det forventes at filmen også vil være nyttig for ansatte i barnehager. Den kan formidles som et verktøy til foreldre på helsestasjonen. Filmen som har en aksepterende holdning ovenfor sinne, vil være et bidrag til å påvirke tidsånden i samfunnet enda mer i retning av at følelser er viktige. Alene er kanskje ikke innvirkningen på samfunnet så stor (med mindre den går viralt), men summen av mange små bidrag får en langtidseffekt på hvordan vi snakker om følelser og atferd. Filmen har lang levetid og kan nå mange og er et godt virkemiddel for å hjelpe foreldre og barn til å få det litt tryggere og rikere sammen. Å skape trygge, utforskende og empatiske barn sikrer et godt samfunn. Vi forventer at filmen vil få ca. 40.000 visninger på Youtube første året og nå ut til et par hundre tusen foreldre, da vi regner med at filmen vil bli vist i flere store fora. Går filmen viralt har den enda større potensiale.

Plan for gjennomføring

Plan for gjennomføring: 21.11.22 Oppstart av prosjektet i regi av prosjektleder og Rådet 20.12.22 Fokusgruppen er opprettet av prosjektleder 01.02.23 Førsteutkast til filmmanus er skrevet av prosjektleder 15.04.23 Foreldrefokusgruppen, Rådet og faglige veiledere har lest og gitt tilbakemelding på manus 01.06.23 Oppdatert manus leveres til filmselskapet 01.07.23 Filmmanuset låses for produksjon og filmselskapet har laget storyboard og de første skissene til karakterer. Skuespillere er rekruttert til innspilling av stemmene. 01.09.23 Filmen er grovprodusert av filmselskapet i regi av prosjektleder. Foreldrefokusgruppen har gitt tilbakemelding på filmen. 15.09.23 Filmen er ferdigstilt. 20.09.23 Filmen er tekstet. 25.09.23 Filmpremiere 01.11.23 Intensiv promotering av filmen fra september til november. Se punkt 2.2.1. Prosjektleder har erfaring med å utvikle animerte filmer og vet hvor lang tid det tar. Det passer bra å ha premiere en liten stund etter barnehageoppstart, når de ansatte og foreldre er ferdig med innkjøring og er i modus for å ta inn ny kunnskap. Filmpremieren kan knyttes opp imot verdensdagen for psykisk helse 10. august, som markeres i ukene før selve dagen.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Sinne sørger for at vi kan stå opp for oss selv, sette grenser og beskytte oss mot trusler og urett. Men sinne kan også vise seg som avvisende raseri, skriking, biting, slag og spark. Sinne og aggresjon hos barn fører til enorm bekymring hos foreldrene og det er stor forespørsel etter kunnskap og råd. Nøkkelen ligger i å forstå hvordan sinne virker og at det ofte ligger sårbare følelser bak aggressiv atferd. Et rasende barn er ofte flau eller skamfull og sinne kan være et uttrykk for sorg, ensomhet eller redsel. De voksne trenger å bli oppmerksomme på hvilke følelser den voldsomme atferden vekker i dem selv, og hvordan de kan jobbe med følelser som hindrer dem i det viktige arbeidet med å være der for barnet på en god måte uten å bli aggressiv tilbake. Å ha et godt forhold til sinne kan forebygge psykiske vansker, noe som er viktig for Rådet. Det finnes få foreldreveiledningsfilmer som tematiserer sinte barn og voksne, som vi trenger mer tilgjengelig kunnskap om. Vi har produsert en animert foreldreveiledningsfilm på 6 minutter som tar for seg hvordan en forelder kan forstå og forholde seg til sinne og aggresjon hos barna sine på 3 og 6 år. Filmen skal appellere til foreldre. I filmen får man presentert fakta og se en gjenkjennbar episode der to lite barn blir sinte, med påfølgende gode råd. Det teoretiske utgangspunktet er emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre (EFST) og Pangsepp, Tomkins, Nathenson og Greenbergs forståelse av sinne.

Gjennomføring

Gjennomføringen gikk nokså i tråd med den opprinnelige planen bortsett fra at filmen ble lenger enn opprinnelig tenkt. for å hente inn kostnaden ved å lage en lengre film, ble animasjonen enklere – men jeg synes den endte opp med å bli veldig bra likevel. Rådet og en fokusgruppe på 4 foreldre har lest igjennom manus og gitt tilbakemelding på en tidlig utgave av filmen. Innspillene deres var verdifulle og hevet nivået på det endelige resultatet. Jeg hadde opprinnelig en fokusgruppe på 6 personer som planlagt, men to av foreldrene endte opp med ikke å gi tilbakemelding når manus ble sendt ut, og jeg ønsket ikke å purre på dem. Jeg valgte av tidshensyn ikke å hente inn 2 nye i gruppen til tross for at det var mange som tok kontakt og ønsket å være med i fokusgruppen når jeg la ut informasjon om den på facebook. Seks kollegaer som er foreldre leste også igjennom manuset.

Resultater og virkninger

Så langt har filmen 16.693 visninger på Youtube. Den ble lansert 25.09.23. Jeg skal jobbe mer med markedsføring fremover. Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger. Den fineste til nå var fra et foreldrepar med to sinte barn, som så filmen og sa at det endret hele familiedynamikken. Det var nytt for foreldrene at de kunne ta ansvar og si unnskyld for noe som lå tilbake i tid, og at gamle sår kan gjøre det vanskelig å komme i posisjon til å gi omsorg, som å validere sinne og sette gode grenser for utagerende atferd. Med denne nye kunnskapen hadde faren spesielt tatt ansvar for og sagt unnskyld for en vanskelig periode som lå tilbake i tid hvor han hadde vært fysisk og psykisk utilgjengelig for barna. det førte til en økt nærhet og mer samarbeidsvillige barn, som det var plutselig var lettere å validere og sette grenser for. Filmen er blant annet tatt inn i verktøykassen hos FUS barnehager og hos Alternativ til vold. Dere kan se filmen her: https://youtu.be/w0SIBIPhJMo?si=c6ChYJMbWZwvLuNk

Prosjektleder

Anne Hilde Vassbø Hagen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Animasjonsfilm sinte barn og sinte voksne
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen
Beløp Bevilget
2022: kr 20 000, 2023: kr 380 000
Startdato
21.11.2022
Sluttdato
01.11.2023
Status
Under gjennomføring