Gatemegling – få frivilligheten styrket tilbake

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Røde Kors Gatemegling (GM) holder verksteder i konfliktforebygging og -håndtering for ungdom mellom 13-25 år, primært ungdom med voldserfaring og tilbys i X kommuner jevnt over hele landet. Verkstedet går over 15 timer, fordelt på 7 uker for en gruppe på 8-15 ungdommer, fasilitert av to eller flere frivillige gatemeglingsinstruktører. GM skal være et voldsforebyggende tiltak og en arena for mestringsopplevelser i temaer knyttet til kommunikasjon og konflikt, og skal ruste unge i å oppdage og møte konflikter i egne miljøer på konstruktive måter. De siste årene har frivillige instruktører i GM meldt om behov for oppdatering av instruktøropplæringen. GM har behov for minst 60 nye frivillige instruktører i 2023, pga. frafall av frivillige etter pandemien, og vår erfaring er at praksisnær opplæring vil gjøre at flere frivillige blir i aktiviteten over lengre tid. Eksempel på praksisnær opplæringsmetodikk er å rollespille hvordan instruktøren kan tilrettelegge for læring for både hvert individ og gruppa som helhet dersom en deltaker for eksempel kommer med rasistiske utsag i løpet av verkstedet. Målsetting for prosjektet er å få flere frivillige gatemeglingsinstruktører og tilpasse opplæringen av nye frivillige til utfordringer frivillige forteller at de møter i aktiviteten.

Aktivitet/tiltak/metode

Per i dag gjennomgår de frivillige instruktørene en 36 timers grunnopplæring, før de har minst 15t praksis som instruktør. For å sertifiseres får de 15 timer videre opplæring etter praksis. Vi vil gjennomgå opplæringen med fokus på innmeldte behov: – Å trygge frivillige i prosessledelse og gruppedynamikk – Praksisnær opplæring – Tilpasse meglingsopplæringen til forsoningsprosesser og dialogmøter, framfor formelle meglinger – Ivareta sikkerhetsaspektet For å videreutvikle innholdet og kursformen til instruktørkurset, vil vi samle erfaringer fra eksisterende kursholdere som holder opplæring for nye frivillige i GM, utvikle forslag til oppdatert innhold og opplæringsform, samt teste det i praksis gjennom fire nasjonale instruktørkurs. Det oppdaterte kurset vil bli justert basert på tilbakemeldingene fra instruktørene og deltakerne, mellom kursene. Rekruttering vil foregå parallelt med prosjektet i eksisterende kanaler. MÅLGRUPPE Hovedmålgruppen for aktiviteten er ungdom i alderen 13-25 år. For dette prosjektet er målgruppen nye frivillige i Gatemegling. Alderskrav er 25 år, ellers er det ingen krav med unntak av egnethet og politiattest uten merknad. For hver runde med opplæring (totalt 4 instruktørverksteder) deltar 15 nye frivillige. EVALUERING Prosjektet evalueres av prosjektgruppen ut fra – ant. nye frivillige som har gjennomført opplæring og bidratt som frivillige – prosjektgruppens erfaringer – frivilliges tilbakemeldinger – utviklet mal for hovedinstruktører/kursholdere SIKKERHET/PERSONVERN Brannrutiner gjennomføres ved starten av alle kurs, beredskapsplaner inkluderes i opplæringen. Navn, kontaktopplysninger og allergier samles inn for den enkelte som deltar på kurs og bidrar som frivillig. FORVENTEDE UTFORDRINGER Uenighet i prosjektgruppen rundt hvilke faglige, pedagogiske og metodiske valg som skal tas i utformingen av en mer praksisnær opplæring. Dette kan imøtegås gjennom dialog mellom ulike parter og evt. mulighet for tilpasning til lokale forhold.

Antall deltakere

60

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

1. Frivillige instruktører i GM blir tryggere i sin utførelse av aktiviteten – Gjennom å gjøre opplæringen av våre frivillige mer praksisnær, vil frivillige utvikle ferdigheter som trengs for å bli trygge i aktiviteten – Oppdatert fagkunnskap inn i kurset vil gi instruktørene i opplæring trygghet og videre gi tryggere frivillige 2. Frivillige instruktører i GM blir lenger i aktivitetene – Vi vet at flere frivillige har sluttet i aktiviteten, fordi de opplever det utfordrende å fasilitere for ungdomsgrupper med mye energi. Derfor antar vi at en mer praksisnær opplæring som gir tryggere frivillige, vil gjøre at frivillige velger å bli i aktiviteten over lengre tid – Erfarne frivillige har de siste årene etterlyst en oppdatering av opplæringen – for å få med nye frivillige som er tryggere i aktivitet – siden dyktige nye frivillige inspirerer til å fortsette som frivillig 3. Totalt 60 nye frivillige instruktører i GM. 4. Basert på kunnskap fra nytt opplæringsopplegg for nye instruktører, vil vi legge til rette for at eksisterende frivillige også får tilgang til ny kompetanse og praksisnær opplæring på eksisterende møtepunkter. Dette kan trygge våre eksisterende frivillige og holde de lenger i aktiviteten, som kan resultere i redusert frafall av frivillige. 5. Vi kan tilby Gatemegling til flere ungdom over hele landet. Når vi har tryggere frivillige som blir lenger i aktivitet, vil vi kunne tilby Gatemegling til flere ungdommer rundt om i landet. Med 60 nye frivillige estimerer vi å kunne nå ut til 500 flere ungdommer i 2024, etter prosjektslutt. Vi anslår at vi allerede høsten 2023, vil nå ut til 250 flere ungdommer grunnet økt antall gatemeglingsinstruktører våren 2023.

Plan for gjennomføring

Samle erfaringer fra kursholdere som holder opplæring for nye frivillige i Gatemegling Ansvarlig: prosjektleder og prosjektgruppen Felles workshop med erfaringsutveksling rundt hva som fungerer og ikke fungerer med nåværende opplæring og bidra med forslag til utvikling av oppdatert opplæring. Utvikle utkast til oppdatert opplæring Ansvarlig: Prosjektleder Utarbeide utkast til oppdatert opplæring ut fra innspill fra workshopen. Sende forslaget på høring i prosjektgruppen og få ytterligere innspill og justering før testing. Rekruttering av frivillige Ansvarlig: Prosjektleder Melde til distriktskontorene (DK) om ledige plasser for kurs, hvorav DK rekrutterer frivillige gjennom eksisterende kanaler. Flaskehalsen har ligget på antall kursplasser og frafall av frivillige, derfor iverksettes ikke ytterligere tiltak. Teste oppdaterte opplæringer i praksis gjennom fire nasjonale instruktørkurs. Ansvarlig: prosjektleder Utkast til opplæring testes av 3 hovedinstruktører, før vi innhenter erfaringer gjennom spørreskjema fra kursholdere og deltakere (nye frivillige) og sammenligner resultatene med tidligere erfaringer og evalueringer fra frivillige. Deretter videreutvikles et oppdatert utkast av prosjektleder før prosessen med testing av 3 hovedinstruktører og videreutvikling gjentas. Oppdatere eksisterende materiell Ansvarlig: prosjektleder Oppdatere kursbeskrivelse, verktøykasse og materiell. Tilrettelegge for eksisterende frivillige Ansvarlig: prosjektleder og prosjektgruppen Tilrettelegge for at eksiterende gatemeglingsinstruktører får tilgang til ny kompetanse og praktisk tilnærming på eksisterende møtepunkter for de frivillige. Evaluering Ansvarlig: prosjektleder og prosjektgruppen Evaluere prosjektet, gjennomføringen, måloppnåelse og virkningen av prosjektet.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Røde Kors Gatemegling (GM) holder verksteder i konfliktforebygging og -håndtering for ungdom mellom 13-25 år. GM skal være et voldsforebyggende tiltak og en arena for mestringsopplevelser i temaer knyttet til kommunikasjon og konflikt, og skal ruste unge i å oppdage og møte konflikter i egne miljøer på konstruktive måter. De siste årene har frivillige instruktører i GM meldt om behov for oppdatering av instruktøropplæringen. GM har behov for minst 60 nye frivillige instruktører i 2023, pga. frafall av frivillige etter pandemien, og vår erfaring er at praksisnær opplæring vil gjøre at flere frivillige blir i aktiviteten over lengre tid; feks å rollespille hvordan instruktøren kan tilrettelegge for læring for både individ og gruppa som helhet hvis en deltaker feks sier noe rasistisk i verkstedet. Målsetting for prosjektet var å få flere frivillige GM-instruktører som forblir i aktiviteten, fordi opplæringen er tilpasset utfordringer frivillige møter i aktiviteten. Styrkingen er ment å gi trygghet på hvordan møte utfordrende situasjoner det er sannsynlig at oppstår i verksted der ungdom utforsker konflikt. Metode: Gjennom prosjektperioden samlet vi erfaringer fra eksisterende kursholdere møter og workshoper med frivillige og ansatte i aktiviteten. Innspill på endringsbehov ble tatt opp i prosjektgruppa og nye utkast til opplæring ble laget og testet av instruktører på 4 ulike opplæringer gjennom året. Tilbakemeldinger fra instruktører og deltakere ble avgjørende for veivalg.

Gjennomføring

Gjennomføringen av prosjektet gikk som planlagt, med unntak av at det ble 50 instruktører og ikke 60 som var måltallet. I prosjektet har vi: – Samlet erfaringer fra kursholdere i Gatemegling med fokus på å tilpasse gatemeglingsmetodikk til utvalgte grupper, hva som fungerer eller ikke m/nåværende opplæring og hvordan ungdom i sårbare livssituasjoner og med voldserfaring kan reagere i ulike situasjoner – Videreutviklet opplæring av kursholdere basert på erfaringer – Gjennomført 4 nasjonale instruktørkurs og testet oppdatert opplæring – Oppdatere kursbeskrivelse, verktøykasse og materiell – Gjort ny kompetanse tilgjengelig for eksisterende gatemeglingsinstruktører på eksisterende møtepunkter for de frivillige – Evaluering Brukermedvirkningen ble ivaretatt gjennom at frivillige kursholdere var en del av prosjektgruppa og at deres tilbakemeldinger var utgangspunktet for alle endringer som ble gjort. Endringer som skulle gjøres i kurset ble også sendt på høring til frivillige og ansatte i organisasjonen, testet ut gjennom flere workshops med både frivillige og ansatte gjennom året og ved at alle som deltok på opplæring svarte på et spørreskjema om opplæringen.

Resultater og virkninger

Gjennom å identifisere hva som manglet av kunnskap og ferdigheter for å være en faglig trygg instruktør i møte med deltakere i GM, har Røde Kors GM avdekket behov for og utviklet øvelser for å styrke instruktørers kunnskap om – ikkevoldskommunikasjon – håndtering av uforutsette hendelser – kjennskap til bakenforliggende formål med alle øvelser Gjennom testing av ulike utkast til opplæring, gjennomføring av workshoper med den frivillige målgruppen og arbeid i prosjektgruppa har vi med prosjektet styrket vår 36 timers opplæring til nye frivillige gatemeglingsinstruktører. Vi har, etter ønske fra prosjektgruppa, også utviklet en manual for gjennomføring av instruktørverkstedene, slik at verkstedet i størst mulig grad gjennomføres på samme måte på tvers av landet. Metodikken krever likevel at øvelser til enhver tid tilpasses gruppa som deltar i øvelsene. Konkrete resultater: – Utviklet manual for gjennomføring av instruktørverkstedene – Laget rammer for ivaretakelse av frivillige hovedinstruktører i opplæringen – 50 nye frivillige gatemeglingsinstruktører – 606 flere ungdommer har gjennomført fysisk Gatemegling i 2023 enn i 2022 grunnet flere nye frivillige instruktører

Prosjektleder

Mari Olsgaard

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Gatemegling – få frivilligheten styrket tilbake
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2023: kr 400 000
Startdato
20.02.2023
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet