Den trygge boligen – forebygging av hjemmeulykker
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Forebygging står sterkt i lover og regelverk, men forebygging av skader og ulykker får allikevel liten plass i hverdagen, og det er lite kunnskap om hvor mange som skader seg hvordan skadene skjer. Samtidig vet vi at mange ulykker kan forebygges med enkle tiltak. Forebygging sparer enkeltpersoner og pårørende for lidelse og tap, sparer helseressurser og reduserer kostnader. Hvert år søker 660.000 legehjelp etter ulykkesskader, 45 000 får hvert år varige mén etter ulykker. Vi registrerer et nytt hoftebrudd hver time. Eldre er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Med økt alder opplever de fleste at synet blir dårligere, hørselen svekkes, reaksjonsevnen reduseres, muskelstyrken og balansen blir dårligere. Dette er naturlige alderstegn, og en del av forklaringen på at eldre oftere rammes av skader og ulykker og er overrepresentert i brannstatistikken. De fleste skadene skjer i og rundt boligen. Fall er den vanligste ulykkesårsaken, mest alvorlig er det med hoftebrudd. De leder ofte til immobilitet, redusert livskvalitet, og i verste fall til for tidlig død. Det er et overgripende ønske i samfunnet at eldre skal kunne bo, og leve et godt, trygt liv i egen bolig så lenge som mulig. Med vårt prosjekt vil vi bidra til at det flere kan bo trygt, hjemme – lenge.
Aktivitet/tiltak/metode
Med «Den trygge boligen» vil vi lage en vandreutstilling, en omreisende pop-up bolig, som med oppbygde kulisser og veggillustrasjoner viser en vanlig bolig med kjøkken, soverom, stue og bad. Vi peke på fall- og brannfarer og annet som kan lede til skader i hjemmet, og presentere produkter og tiltak som kan redusere farene. «Boligen» vil bli utarbeidet i samarbeid med kommuner i vårt Trygge lokalsamfunn-nettverk, og vi har valgt Harstad og Halden som pilotkommuner. Erfaringene fra disse stedene vil bli brukt i neste fase da vi håper å kunne tilby utstillingen til flere kommuner. Besøkende kan se seg rundt med eller uten «guide». De vil få sjekklister og annet informasjonsmateriell med hjem for å kunne følge opp i egen bolig. Kommunen kan utvide «boligen» med møbler og gjenstander de har tilgjengelig. Dette er ikke tenkt som et visningssted for velferdsteknologi, men det gis mulighet for den enkelte kommune å demonstrere utstyr som er tatt i bruk og som er tilgjengelig. Målet er å gi kunnskap om hvordan den egne boligen kan gjøres tryggere med enkle midler. Det vil bli produsert tips- og informasjonsplakater med forslag til tiltak i ulike rom. Vi vil legge vekt på tiltak som å fjerne snublefeller, sjekke lyssetting, vurdere brannsikring og varsling og bruke antiskli på bad og i trapper etc. Saker man enkelt kan utbedre på egen hånd. Personell fra kommunens helsetjenester, fysio- og ergoterapeuter samt hjemmesykepleier vil på gitte tidspunkter være til stede og guide rundt i utstillingen, svare på spørsmål og også presentere andre hjelpemidler. Frivillige skal også kunne bidra som omvisere i utstillingen. «Boligen» kan settes opp i lokaler som er tilgjengelige for allmenheten; f.eks. seniorsenter, bibliotek eller frivilligsentraler. Den skal være åpen for alle interesserte. Frivillige organisasjoner, pårørende og helsepersonell vil bli spesielt invitert til å besøke den.
Antall deltakere
5000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi vil formidle kunnskap, og motivere eldre og pårørende til å tenke på sikkerhet i egen bolig, og derigjennom redusere antall skader og ulykker generelt, og brann, og fall spesielt. Målsettingen er å bidra til at flere eldre kan bo trygt hjemme så lenge som mulig, og redusere antall skader blant eldre. Færre skadde vil bety lavere kostnader for helse- og omsorg i kommunene, og mindre belastning på kommunens helsetjenester. Den enkelte, og pårørende, blir spart for lidelse og tap av livskvalitet. Alle ønsker å mestre hverdagen. Vi mener at utstillingen vil bidra til at flere tilpasser sin egen bolig, hvilket vil gi økt mestringsfølelse og livskvalitet. De fleste skader seg hjemme eller på fritiden. Det gjelder spesielt for eldre. Her er det ingen HMS-regler som gjelder. Her må hver og en av oss ta ansvar for seg selv og pårørende. Med «Den trygge boligen» vil vi legge til rette for kunnskapsformidling om sikkerhet i egen bolig.
Plan for gjennomføring
Det er laget en foreløpig plan for gjennomføringen av prosjektet. Første kvartal 2024: Innledende møter, utvikling av skisser til informasjonsmateriell og utstillingsmoduler. Arbeidet vil gjøres i samråd med kommunekontakter i vårt Trygge lokalsamfunn-nettverk og med kontakter i våre pilotkommuner. Andre kvartal 2024: Planlegging av utstilling, utvikling av materiell og moduler, tilrettelegging for vandreutstilling. Etablering av lokale samarbeidsgrupper i Halden og Harstad, med utgangspunkt i etablerte nettverk og arbeidsgrupper. Andre halvår 2024: Visning av «boligen» / pop up-leiligheten / utstillingen. Dette er tenkt som en del av en større helhet med informasjon i lokalaviser, informasjon til kommunestyre, eldreråd med flere. Første kvartal 2025: Evt. flere visninger av utstillingen parallelt med at vi samler erfaringer fra arbeidet; alt fra planlegging til gjennomføring og informasjonsarbeid. Andre kvartal 2025: Rapportering og utvikling av en «brukerhåndbok» / «oppskrift» for videre bruk av vandreutstillingen.