Praktiske matkurs for frivillige
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Geitmyra matkultursenter for barn får stadig henvendelser fra humanitære og frivillige organisasjoner som ønsker kompetanse om mat, kosthold og matlaging for sine frivillige som gjennomfører aktiviteter for utsatte grupper. Brukerne er sultne, men maten og kunnskapsnivået om kosthold og matlaging hos de som frivillige som serverer den er varierende. Ikke sjelden er det sukkerholdig kosemat og drikke som tilbys. Samtidig ønsker frivillige seg mer kunnskap om mat og praktisk matlaging. Det er allerede store sosiale forskjeller i helse og kosthold. Den billige maten på matbutikkene er ofte dårligst for helsa. Nå som matvareprisene øker blir det stadig vanskeligere for familier med dårlig råd å ta gode matvalg. Da er det ekstra viktig at maten som serveres for utsatte grupper er mat som smaker godt, som gjør godt og er rimelig.
Aktivitet/tiltak/metode
Matnyttig frivillighet er et kompetanseløft for frivillige i humanitære og ideelle organisasjoner i praktisk matlaging ute og inne og gode matvalg. Matkurset er gratis å delta på, går over to kurskvelder med ulikt innhold. Kursene gjennomføres på Geitmyras matkultursentre i Oslo, Ringsaker, Tønsberg og Kristiansand. Kursmodulene tilpasses og utvikles etter organisasjonenes behov og ønsker. Eksempler på kursinnhold kan være mat på tur, mattilbud uten tilgang på eget kjøkken, lage mat på budsjett, kunnskap om kosthold og ernæring, bruke rester og bærekraftige matvarer i sesong, ulike tilberedningsmetoder, hygiene på kjøkkenet og når man lager mat utendørs, og gjennomføre mataktiviteter med barn. Etter gjennomført kurs får deltakerne utdelt diplom og oppskriftshefte med forslag til matretter, mataktiviteter og gode matvalg og kan smykke seg med tittelen frivilligkokk. Med ny kompetanse skal de frivillige kunne tilby og tilberede enkle og sunne matretter og matvarer på aktiviteter for sine målgrupper og gjennomføre mataktiviteter til glede og nytte for enda flere. Pilotprosjektet vil bli evaluert gjennom innsikt fra fokusgrupper og spørreskjemaer hvor vi undersøker hvordan ny kunnskap har blitt implementert og opplevelsen av deltagelse og nytteverdien av kursene.
Antall deltakere
480
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Pilotprosjektet skal gi frivillige matnyttig og smakfull kompetanse og bygge mestring. Gjennom kursene får de frivillige også utvekslet erfaringer og kunnskap med hverandre og bygge relasjoner og fellesskap på tvers av ulike organisasjoner. Mange frivillige er unge mennesker. Formell matnyttig kompetanse bygger kompetanse og erfaring som også kan være nyttig i fremtidige jobbsøkerprosesser.
Plan for gjennomføring
Høsten 2023 – Utvikling og finansiering ved koordinator – Kartlegge potensielle samarbeidspartnere og målgruppe, utarbeide prosjektbeskrivelse, søke midler Januar – februar 2024 – rekruttering og utvikling ved koordinator, kommunikasjonsleder og kursholdere – Innsiktsarbeid, utvikle kursmodell, oppskriftshefte, markedsføringsmateriell, påmeldingsløsning, informasjon sendes ut til samarbeidspartnere. Mars 2024-juni 2024 – Del 1: Gjennomføring og evaluering ved koordinator og kursholdere – Gjennomføring av praktiske matkurs tilknyttet Geitmyras matkultursentre i Oslo, Ringsaker, Tønsberg og Kristiansand – Formativ og summativ evaluering – Tilpasninger av kursmodell Mai-august 2024 – Rekruttering og informasjon – Dialog med eksisterende og nye samarbeidspartnere, informasjonsarbeid og rekruttering av deltagere September-november 2024 – Del 2: Gjennomføring og evaluering ved koordinator og kursholdere – Gjennomføring av praktiske matkurs tilknyttet Geitmyras matkultursentre i Oslo, Ringsaker, Tønsberg og Kristiansand – Formativ og summativ evaluering November 2024-desember 2024 – Rapportskriving og kunnskapsdeling ved koordinator og kommunikasjonsleder – Sammenfatte evalueringer – Utarbeide og sende inn sluttrapport til tilskuddsgivere. – Dele erfaringer gjennom foredrag, nettside, nyhetsbrev etc. – Plan for videreføring på bakgrunn av evaluering og tilbakemelding.