Ryggproblem eller smerteproblem? Smertebehandlere underviser ryggbehandlere
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Ryggproblemer er den største somatiske enkeltårsak til uførhet i Norge. Smerter er hovedsymptomet, men på tross av dette er smertefaglig tilnærming nesten fraværende. Ryggbehandlere har i hovedsak to tilnærminger: Biomekaniske og kognitive/psykologiske. En ser ofte en behandlingsrekkefølge for ryggpasienter. Smerteklinikker utgjør da endestasjonen, når pasientene, etter år, er oppgitt av ryggbehandlerne. Prosjektleder i Ryggforeningen, Geir Henriksen, har de siste 3 årene arbeidet for å se om det smertefaglige miljøet kan tilføre kompetanse til ryggmiljøet, både diagnostisk og terapeutisk tidligere i forløpet. Dette har ledet ham i kontakt med en lege og smertespesialist som var sentral i gjennomføring av et prosjekt ved universitetssykeh. i Ottawa, Canada 2005-07, der man hadde et tverrfaglig team som behandlet subakutte ryggsmerter (sykemeldt 8- 26 uker) for å hindre videre smerteutvikling og kronifisering. Målet var å stoppe de patofysiologiske prosessene som kan føre til kroniske smerter. Resultatene antydet at optimal smertebehandling kan forhindre utvikling av kroniske smerter hos subakutte ryggpasienter. Prosjektet skal gi opplæring til ryggbehandlere etter den tverrfaglige Ottawa-modellen, og målsettingen er å forhindre vedvarende ryggsmerter og uførhet hos pasientene.
Aktivitet/tiltak/metode
• Det gjennomføres 1-dags kurs i diagnostikk og optimal smertebehandling av subakutte (4-16 uker) ryggpasienter. Deretter undervisning på 1:1 basis i klinikker for en utvalgt gruppe. Temaer i kurs/opplæring: – Kunnskap om smertepatofysiologi; hvordan ubehandla/ underbehandla smerter kan forårsake endringer i sentralnervesystemet dersom de får vedvare og føre til kroniske behandlingsresistente smerter. – Behandlingsalgoritme etter LEON- prinsippet; enklest behandling først, som undervisning/ trening, enkel fysioterapi, men raskt eskalert smertebehandling dersom manglende bedring ved 5-6 uker. – Anatomi og undersøkelse med palpasjon. Dette er den mest avgjørende ferdigheten ved undersøkelse av ryggpasienter. Bildediagnostikk har begrenset klinisk nytte. – Gi tilpasset smertebehandling. Injeksjonsbehandling med blokader mot smertefulle triggerpunker blir en sentral del av 1:1 undervisningen. – Farmakologi. • Målgruppe: Behandlere som normalt møter pasienter innenfor vårt tidsvindu(sub-akutt). Ryggpasienter som står i fare for å utvikle langvarige smerter. • Prosjektet evalueres med tilbakemelding fra behandlere både etter 1-dags kurset og etter 1:1 undervisningen. • Pasienter som skal få behandling i 1:1 undervisningen vil få skriftlig informasjon på forhånd med et samtykkeskjema der man aksepterer at behandlingen inngår i en opplæringssituasjon og at deres kasus, anonymisert, kan benyttes i opplæring og rapportering. Det skal fremgå tydelig at deltagelse er frivillig og at det å avstå ikke på noen måte vil ha negativ innvirkning for behandlingen. For pasientbehandlingen gjelder alle regler for trygg behandling i norsk helselovgivning. • Tilgang på tilstrekkelig antall ryggpasienter i sub-akutt fase kan være en utfordring. Løsning: Diagnostikk og behandling av kronikere (som det dessverre er mange av) utføres på samme måte som for sub-akutte, så for den praktiske 1:1 opplæring i diagnostikk og behandling gir undervisning på kronikere samme læringsutbytte.
Antall deltakere
30
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Behandlere: De lærer enkle og effektive diagnostiske og terapeutiske metoder som de kan anvende i egen praksis. En del ferdigheter ved undersøkelse og behandling av ryggpasienter kan bare læres «fra hånd til hånd» og vanskelig fra lærebøker. Kurset vil overføre svært verdifull «taus kunnskap» fra en generasjon klinikere til den neste. Røntgen/ CT/MRI skal begrenses i samsvar med ‘kloke valg’. Smerter avdekkes med «kloke hender» (les god palpasjon) og ikke med bildediagnostikk. Ryggpasienter: Pasienter som står i fare for å utvikle irreversible kroniske smerter får tilgang på behandling som kan forhindre dette. Kunnskapen i smertediagnostikk vil også være nyttig i møte med pasienter som har utviklet kroniske irreversible smerter. Man kan gi diagnostisk avklaring av smertetilstanden som muliggjør fokus på mestring og forebygge at pasienter «jakter» potensielt skadelig behandling (les kirurgisk behandling). Smertefaglig kunnskap kan avdekke smertemekanismer som er kontraindikasjon på kirurgi. En del av kronikerne kan også ha nytte av smertebehandling som lindrende behandling. Ryggforeningen planlegger å initiere et klinisk forskningsprosjekt i forlengelse av dette prosjektet der effekten av de terapeutiske metodene skal sammenlignes med en kognitiv rehabiliteringsmodell som per i dag er anbefalt behandling i gjeldende kliniske retningslinjer. Behandlerne som læres opp i dette prosjektet vil inngå som behandlere i forskningsprosjektet og vil være en forutsetning for at forskningsprosjektet kan gjennomføres. Vi forventer at effekten av de terapeutiske metodene i dette prosjektet blir bekreftet i forskningsstudien. Dette kan føre til bedre behandling for en stor pasientgruppe med risiko for langvarige ryggsmerter. Resultatet blir færre kronisk syke og uføre.
Plan for gjennomføring
1-dags kurs: 6 timer inkl. pauser. Det settes en begrensning på 30 deltagere. I tillegg til forskningsbaserte foredrag om smertemekanismer/smertepatologi, blir det praktisk undervisning i diagnostikk og smertebehandling. Praksisdel: 9 deltagere. 6 av deltagerne hospitere hos Henrik (3 på Lillestrøm og 3 i Bergen) og 3 får veiledning av Ellen i deres egen praksis (Oslo og omegn). De rekrutteres fra nettverkene til Henrik og Ellen. De skal i løpet av 6 mnd. hospitere eller få veiledning i 10 timer hver. Det gjennomføres 10 plenums videomøter for deltagerne i 6 mnd.-perioden for erfaringsutveksling med presentasjoner/drøftinger av konkrete case (anonymiseres). 1. juli – 15. sept. 2024: • Forberedelser av foredrag/undervisning til 1-dagers kurset og produksjon av kursmateriell. Ansv.: Ellen, Henrik. • Utforming av evalueringsskjema for deltagere og informasjonsskriv med samtykkeerklæring til pasienter som behandles under 1:1 opplæringen. Ansv.: Ellen, Henrik og Geir. • Rekruttering av deltagere til 1:1 undervisning (hospitering hos Henrik eller veiledning i egen praksis av Ellen). Ansv.: Ellen og Henrik • Annonsering / rekruttering av deltagere som kun skal delta på 1-dagers kurset. Ansv. Geir. • Leie av egnet kurslokale/konferansehotell. Ansv.: Geir Okt. 2024: • Gjennomføring av 1-dagers kurset. Ansv. undervisning: Ellen og Henrik Ansv. praktisk og teknisk tilrettelegging: Geir 1. nov. 2024 til 1. mai 2025: • 1:1 undervisning med hospitering hos Henrik på Lillestrøm og i Bergen (3 + 3 personer). Veiledning i deltageres egen praksis av Ellen i Oslo og omegn (3 personer). • 10 plenum videomøter a 1 time. Ansv.: Ellen, Henrik og Geir 1. Juni. 2025 • Innhenting av evaluerings/erfaringsrapporter fra deltagerne. Ansv.: Geir • Sluttrapport. Ansv.: Ellen, Henrik og Geir.