Seniorer for lærlinger – et mentortilbud

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bakgrunn: Ca 200 lærlinger i Vestfold hever lærekontrakten sin. Årsaker er varierte. Situasjonen fører til at mange føler sterkt utenforskap. Mangel på voksenkontakt er ofte en fellesnevner. Seniorer som er ute av arbeidslivet er en ressurs, men er også i en situasjon der de kan føle grader av utenforskap. Hva: Prosjektet ser verdien i å koble seniorer og lærlinger til generasjonssamtaler og aktiviteter. Seniorene har en klokskap og kunnskap etter lang erfaring og som prosjektet ønsker at lærlingene skal få tilgang til og bli motivert av. Et møte over generasjoner vil være nyttig for begge parter og være en vinn-vinn opplevelse. Metode: Seniorene skal få opplæring i styrkebaserte og anerkjennende samtaler og bidra til at ungdommen ser sine muligheter. Seniorene engasjerer seg frivillig. Prosjektet vil vektlegge det også skapes en god sosial arena for dem. Mål: Prosjektet skal teste ut hva de to gruppene kan bidra med for hverandre. Målet er å styrke lærlingens muligheter til å fullføre fagutdanningen og finne sin plass i arbeids- og samfunnslivet. Prosjektet starter i Vestfold i 2024. Målet er å være over i varig drift fra 2026 og samtidig bidra til nasjonal spredning av kunnskap og erfaringer fra prosjektet.

Aktivitet/tiltak/metode

Som det fremgår av pkt 1.1 skal prosjektet dekke to målgrupper: 1. Lærlinger som er i ferd med å eller har hevet lærlingekontrakten sin. 2. Stimulere seniorer/pensjonister til å bidra med en samfunnsoppgave som gir verdi for andre, her å være en voksen, mentor, støttespiller og veileder for ungdommene i deres vei tilbake til utdanning og arbeidsliv. Det vil bli lagt opp til månedlige samlinger med mentorene både for å øke kunnskapen om hvordan de skal møte ungdom som opplever utenforskap, dele erfaringer underveis .Mentorgruppa skal fungere godt sosialt og gi verdi i pensjonistens hverdag. Opplæringsprogram vil bli dokumentert gjennom film og skriftlig materiale som kan brukes av nye mentorer i og utenfor Vestfold fylkeskommune. Det vil bli tilrettelagt for felles opplevelser for lærlingene og pensjonistene for på den måten åpne opp og knytte bånd til hverandre. Hver pensjonist vil til enhver tid ha ansvar for 1-2 læringer som de har jevnlig kontakt med. Behovet for aktiviteter og handlinger vil være ulike og tilpasses den enkelte lærlings situasjon. Prosjektet vil bli evaluert fortløpende men med en systematisk evaluering etter forprosjektet med 10 mentorer fram til 31.12.24. Deretter utvides korpset med mentorer og tilhørende lærlinger i fase 2 og 3. Målet er å komme over i en driftsfase i 2026 og sørge for en nasjonal spredning. Prosjektet setter ingen kvantitative mål på hvor mange lærlinger som føres tilbake. Antallet vil være knyttet til summen av det systemiske lovpålagte arbeidet. Kvalitative mål for prosjektet vil innebærer å bidra til å øke motivasjonen, livsgnisten og lærlingens tro på framtiden. Alle seniorer som deltar i prosjektet må levere ha godkjent politiattest og undertegne taushetsløfte. Alle må være kjent med Vestfold fylkeskommunes etiske retningslinjer. Alle mentorer har direkte støtte fra helserådgiver i fylkeskommunen som veileder og eventuelt overtar saken.

Antall deltakere

800

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet skal bidra til at lærlingen ikke hever lærlingekontrakten sin eller at de finner nye muligheter gjennom økt motivasjon, mestring og tro på seg selv. Virkningen for pensjonister som deltar som mentorer er å kjenne at han/hun gjør noe verdifullt for enkeltmennesker og for samfunnet. En annen virkning vil være å øke innsikten i det å være ung i dag. Dette vil gi økt forståelse mellom generasjoner.

Plan for gjennomføring

PROSJEKTFASE 1 (August-desember 2024): Forankre prosjektet og beskrivelsen politisk i Vestfold fylkeskommune Rekruttere mentorer – de 10 første Rekruttere lærlinger i målgruppen – inntil 20 stykker Etablere faglig støtte og veiledning i positiv psykologi (styrkebasert veiledning) 2-3 lærlingsmøter for mentorer, rolleavklaring og intro. til mentorprogrammet 2 fellessamlinger for mentorer og lærlinger Individuelle opplegg mellom mentor og lærling Evalueringsmøter og erfaringsutveksling med mentorene en gang i måneden Styringsgruppemøter hver 5. uke Dok. av arbeidet og utvikling av et introduksjonsprogram for nye mentorer Løpende orient. til lærlingerådet, opplæringskontor, lærebedrifter, fagoppl., oppfølgingstj. og andre i det systemiske apparatet Løpende ekstern oppdat. til lokale pensjonsjonistlag, Rotary og andre arenaer der pensjonister møtes EVALUERING AV PROSJEKTFASE 1 -justeringer for videre arbeid PROSJEKTFASE 2 (jan.-juni 2025) Rekr. inntil 30 nye mentorer Rekr. 1-2 nye lærlinger per mentor Videreføre mentorprogr. (se fase 1) Videref. dok. av prosjektet og introprogr. (se fase 1) Videref. arbeidsoppg. definert i fase1 – mengdetrening og erfaring Utvikle info. og kommunisere nasjonalt EVALUERING AV PROSJEKTFASE 2 – justeringer for videre arbeid. PROSJEKTFASE 3 (aug.-des. 2025) Rekr. inntil 50 nye mentorer Rekr. 1-2 nye lærlinger per mentor Videref. mentorprogr. (se fase 2) Videre. dok. av prosjektet og introprogr. (se fase 2) Videref. arbeidsoppg. def. i fase1 – mengdetrening og erfaring Utvikle info. og kommunisere erfaringer utenfor Vestfold fylkeskom. EVALUERING AV PROSJEKTFASE 2 – justeringer for videre arbeid. Fortsette utvikl. info. og kommunisere erfa. utenfor Vestfold fylkeskommune Avklare nasjonal satsing EVALUERING AV PROSJEKTFASE 3 SLUTTRAPPORT

Prosjektleder

Jon Edgar Karlsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Seniorer for lærlinger – et mentortilbud
Organisasjon
Pensjonistforbundet
Beløp Bevilget
2024: kr 130 000, 2025: kr 270 000
Startdato
01.08.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring