Pustepauseappen en gratis app for bedre søvn

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mangel på søvn er et stort og lite synlig helseproblem. For lite søvn er forbundet med dårligere psykisk og fysisk helse, rusbruk, lærevansker og frafall i skolen. Norske ungdommer sover stadig færre timer pr natt og forbruket av legemidler for søvnvansker øker blant unge (reseptregisteret 2022). Psykiske helsetjenester opptar store ressurser i helsevesenet, og søvnmangel er et underliggende problem for mange som oppsøker tjenesten. Mange unge bruker mobil i sengen på kveld/natt, ofte med tilfeldig scrolling eller musikk for å få sove. Pustepauseappen er gratis og utviklet av helsepersonell for unge folk med lette til moderate psykiske helseplager. Gjennom guidede lydfiler på norsk hjelper den med å mestre indre stress og regulere negative følelser. Den er lastet ned over 17 000 ganger (ca 7 000 bare siste år). Brukerdata viser at mange bruker den over tid og vi har fått svært gode anmeldelser hvor brukere etterspør mer innhold. Prosjektets målsetting er å oppdatere appen med et eget søvnprogram da dette er viktig for målgruppen. Det eksisterer få gratis lavterskeltilbud til unge med søvnproblemer, og nasjonale retningslinjer for søvnvansker oppgir at det er en utfordring at en evidensbasert og virksom metode som CBTi er så lite kjent både blant folk og behandlere (Bjorvatn 2017)

Aktivitet/tiltak/metode

Et eget søvnprogram i appen vil gi guidede øvelser for innsovning og enkel psykoedukasjon rundt betydningen av søvn for egen helse. Innholdet er bygget på den forskningsbaserte metoden CBTi: kognitiv adferdsterapi for insomni. CBTi består av fem komponenter. Avspenning og kognitive teknikker er to av dem. Disse to teknikkene utformes som veiledning og guidede øvelser. De andre tre elementene av CBTi er: råd rundt søvnhygiene, søvnrestriksjon og såkalt stimuluskontroll. Disse tre punktene vil informeres om i form av en samtale med en søvnforsker på et enkelt og tilgjengelig språk. Ungdom som sliter med søvn kan også ha problemer med døgnrytme. Gjennom samtalen med en søvnforsker vil vi skille disse to formene for søvnvansker ettersom det er viktig å vite at insomni og døgnrytmefortyrrelse er to ulike former for søvnproblemer. Innholdet i øvelsene vil evalueres i samarbeid med åtte unge brukere av appen. Denne evalueringen vil foregå med et spørreskjema og som et fokusgruppemøte, og brukerne vil rekrutteres gjennom personlig nettverk og sosiale medier. Tilbakemeldinger herfra legger grunnlaget for tilpasninger av øvelsene før de leses inn i studio og implementeres i appen. Den neste fasen vil være en teknisk fase der innholdet tilpasses de andre øvelsene i appen slik at programmet om søvn fremstår sømløst med appens allerede eksisterende innhold. Målgruppen for tiltaket er unge folk generelt og de som allerede har lastet ned appen spesielt. En utfordring er at mobilbruk i sengen bør unngås. Det er likevel slik at mange unge uansett har den med seg på soverommet og appen vil da tilby et alternativ til mindre «sunt» mobilinnhold. Søvnprogrammet i appen representerer heller ikke en behandling med CBTi, men mer en veiledning og innføring i CBTi som metode og informasjon om hvordan man kan jobbe med søvnvansker. Måloppnåelse vil evalueres gjennom antall nye nedlastinger og digitale anmeldelser ett år etter endt prosjektperiode. Målet er minimum 3000 nye brukere av appen.

Antall deltakere

3000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil gi målgruppen et gratis selvhjelpsverktøy for bedre søvn. De som klarer å nyttiggjøre seg dette vil få hjelp til å forebygge et bredt spekter av ulike helseplager. Informasjon til unge folk om helsegevinsten av bedre søvn kan ikke undervurderes. At appen er gratis gjør den også lettere tilgjengelig for ungdom som strever og som ofte har dårlig råd. På lang sikt kan appen bidra til at unge brukere etablerer bedre søvnvaner tidlig i livet. På kort sikt er det behov for standardiserte digitale verktøy på norsk som kan hjelpe unge folk med bedre søvn og ikke minst informere om at det finnes effektiv hjelp. Både informasjon om betydningen av søvn – og konkrete øvelser for bedret innsovning ved hjelp av CBTi – er nyttige tiltak med positive ringvirkninger for liv og helse både for den enkelte og på et folkehelsenivå. Antall brukere av appen viser at det er behov for den. Det å oppdatere den med nytt innhold er også viktig for å oppretteholde selvhjelp til de som allerede bruker den, og for å rekruttere nye brukere. Tiltaket svarer også direkte på Nasjonal anbefaling for behandling av insomni hvor det blant annet heter at «Til tross for internasjonal konsensus om at ikke-medikamentelle intervensjoner og fortrinnsvis CBTi bør være førstevalget ved behandling av insomni, gjenstår det store utfordringer når det gjelder å gjøre dette tilgjengelig i tilstrekkelig stor skala». Virkningen av dette prosjektet vil blant annet være at unge folk med søvnvansker kan få en innføring i CBTi, økt kunnskap om betydning av gode søvnvaner og gi dem et gratis lavterskel verktøy som kan hjelpe dem på veien dit.

Plan for gjennomføring

Patrick Faaland, er psykolog og søvnforsker med kompetanse på CBTi og søvnvansker hos ungdom. Han jobber til daglig som CBTi-terapeut og har lang erfaring med denne behandlingen. Sammen med han vil vi kvalitetssikre og utarbeide innholdet. Vi vil deretter rekruttere en fokusgruppe på åtte unge brukere med søvnplager. Gjennom individuelle og standardiserte kartlegginger vil vi få et inntrykk av generelle problemer, kunnskap og spørsmål rundt insomni/søvnvansker hos unge. Dette danner grunnlaget for hvordan vi legger opp innholdet og de nye øvelsene. Brukererfaringene rundt insomni vil også være utgangspunktet for spørsmål til søvnforskeren som inviteres til et studioopptak for en tilrettelagt samtale om søvn og CBTi (etter samme mønster som appen allerede har om tema angst). Innholdet vil deretter implementeres teknisk av Iterate som har laget appens design og programmering. Vi har erfaring med at design og brukeropplevelse er viktig for at øvelsene tas i bruk. Dette vektlegges derfor også som sentralt i dette prosjektet. Appens brukeropplevelse anses som en viktig årsak til at den vokser og brukes jevnlig uten noen form for markedsføring. Utvikling av designelementene er derfor en viktig milepæl. I første kvartal av 2025 vil appen lanseres . Snarest etter dette vil markedsføringsaktiviteter starte, og pågå helt frem til evaluering av måloppnåelse. Utarbeidelse av rapport vil starte i 2 kvartal i 2025 før prosjektet sluttføres i 3 kvartal med rapportering regnskap i august samme år.

Prosjektleder

charlotte lunde

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Pustepauseappen en gratis app for bedre søvn
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2024: kr 300 000, 2025: kr 100 000
Startdato
01.08.2024
Sluttdato
01.08.2025
Status
Under gjennomføring