Egenutvikling og fellesskap gjennom sosiale aktiviteter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Prosjektet vårt på Fontenehuset Mortensrud har som mål å bekjempe sosial isolasjon og ensomhet ved å tilby et trygt og variert fritidsprogram. Med en nedgang i støtte fra både Helsedirektoratet og Oslo kommune møter vi økonomiske utfordringer, noe som truer programmet. Fontenehuset er et arbeidsfellesskap. Ifølge våre retningslinjer skal vi i tillegg ha fritids- og sosiale program på ettermiddager og i helger, samt feiring av høytidsdager. Fritidsprogrammet er viktig for å skape en helsefremmende jobb/fritidsbalanse for våre medlemmer. Samfunnets forventninger til høytidsfeiringer og ferier kan forsterke vanskelige følelser og tidligere opplevelser. Vi arrangerer sommertur og feirer bl.a. påske, jul og eid på huset vårt for å støtte medlemmene våre, og vi prøver å holde kostnadene lave slik at alle kan delta. Ifølge vår medlemsundersøkelse fra 2023 anser over 80% av våre medlemmer fritidsprogrammet som avgjørende for sitt velvære, og de opplever en økning i selvtillit og et bedre sosialt nettverk. Gjennom fritidsprogrammet vil vi skape en arena der medlemmene kan vokse, håndtere hverdagsutfordringer og bli bedre rustet for arbeid og studier.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet skal tilby et variert fritidsprogram for personer fra 16 år og oppover med psykiske helseutfordringer. Det vil bestå av høytidsfeiringer, onsdags- og søndagsmiddager, utflukter og sommertur. Høytidsfeiringer samt onsdags- og søndagsmiddager blir planlagt og gjennomført i samarbeid med medlemmene, der de deltar i alt fra matlaging til pynting. Utflukter er gruppeaktiviteter som gir deltakerne muligheten til å utforske ulike fritidsaktiviteter i nærmiljøet. Vi ønsker en stor grad av fysiske fritidsaktiviteter som klatring og padling for å oppfordre medlemmene til en mer aktiv livsstil. Vi vil også ha spennende og utfordrende aktiviteter som skaper trivsel og samhold. Sommerturen krever grundig planlegging hvor deltakerne er involvert i alle aspekter, fra logistikk til budsjettering, med støtte fra våre medarbeidere. Vi ønsker også å kjøpe enkelt utstyr til fritidsprogrammet som vi også kan bruke etter prosjektslutt. Vi ønsker økt medlemstall i den arbeidsrettede dagen ved å ha et attraktivt fritidsprogram. Dette måler vi ved å registrere det totale medlemstallet fra prosjektstart og slutt. Videre vil vi gjennomføre frivillige og anonyme spørreundersøkelser som vil gi oss innsikt i hvordan programmet påvirker deltakernes livskvalitet og sosiale deltakelse over tid. I prosjektet er vi opptatt av å ivareta sikkerhet og andre hensyn for våre medlemmer, og tilby et lavterskel tilbud hvor alle kan delta. En mulig utfordring vi kan møte er at medlemmene vegrer seg for å delta pga. egne utfordringer. I slike situasjoner vil vi gjøre vårt beste å engasjere medlemmene til deltakelse, men respekterer at ikke alle alltid kan delta. Dersom vi opplever truende atferd pga. helse, rus eller lignende, vil vi ta tak i dette og hjelpe vedkommende videre. Arrangementene våre skal oppleves trygge for fellesskapet.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet håper at fritidsprogrammet kan bidra til reduksjon i medlemmenes følelse av ensomhet og isolasjon, og at deres livskvalitet øker. Fritidsprogrammet blir en arena hvor medlemmene kan utvide sitt nettverk og bygge nære relasjoner. Vi forventer å se en økning i deltakernes selvstendighet og relasjonelle og sosiale ferdigheter. Ved å involvere medlemmene i planleggingen og gjennomførelse av programmet, gir det også eierskap og mestring. Med fritidsprogrammet ønsker vi at det skal bli lettere for mulige medlemmer å delta i arbeidsfellesskapet på Fontenehuset. Vi har opplevd at når man blir kjent gjennom aktiviteter, så kjennes det tryggere og lettere å bli med på arbeidsoppgaver på huset. Med fritidsprogrammet ønsker vi også å gi gode og positive opplevelser til målgruppen, noe de kanskje ikke hadde fått uten. Det er ikke alle som har råd til å dra på fritidsaktiviteter, og det gjør at de kan falle utenfor samfunnet. Det er ikke alltid kun økonomi som er et hinder. For eksempel kan det være at man ikke har noen å dra med, eller at det føles skremmende å teste aktiviteter man ikke har gjort før. Vi kan da tilby at det er trygge medarbeidere og medlemmer på tur som kan gjøre at det blir lettere å bli med. Å være en del av en sosial arena kan også være betydningsfullt og lærerikt. Medlemmene får mulighet til å øve på sosiale ferdigheter med personer som kan være i tilsvarende situasjon. Mange medlemmer sitter med tidligere negative opplevelser rundt spesielt høytider, og vi håper å gi medlemmene positive erfaringer i stedet. Det kan bidra til å snu negative tanker som «dette er skummelt» til positive tanker som «dette får jeg til» og «dette går bra». Dette kan være overførbart til andre situasjoner i medlemmenes egne liv.

Plan for gjennomføring

Vi tenker å stå på stand på forskjellige steder i august, september og oktober for å rekruttere flere medlemmer og promotere fritidsprogrammet. Vi ønsker også å revidere vår egen medlemsrekrutteringsbrosjyre for å legge til fritidsprogrammet, som kan deles ut på stand og legges på DPS, diverse legekontorer, NAV, hos bydelstjenester og lignende. Både ved prosjektstart og slutt gjennomfører vi en spørreundersøkelse om medlemmenes tilfredshet og deltakelse i fritidsprogrammet. Vi har fritidsprogrammøte annenhver mandag og vil bruke denne tiden til å idémyldre, planlegge, booke og fordele arbeidsoppgaver. På disse møtene vil vi bestemme hvem som har ansvaret for hva, og når det må bli ferdig. Vi tenker å ha en bli kjent kveld med en samarbeidsaktivitet i august. Vi satser på å ha minst en aktivitet i måneden, og vil ha et større program på sommeren. Vi har planer om å dra på en felles sommertur. Denne turen vil være høydepunktet for fritidsprogrammet. Etter sommerturen vil vi legge vekt på å skrive rapporten som omhandler fritidsprogrammets resultater. Vi vil også vurdere i hvilken grad vi har oppnådd målene med prosjektet.

Prosjektleder

Linda Bui

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Egenutvikling og fellesskap gjennom sosiale aktiviteter
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 92 000, 2025: kr 150 000
Startdato
01.08.2024
Sluttdato
01.09.2025
Status
Under gjennomføring