Ruspodden – en podkast fra rusfeltet

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange unge (og eldre) vet for lite om rusmidler, og det de vet er ofte mangelfullt, feil eller lite troverdig. Dette kan bidra til at de undervurderer skadevirkningene ved rusmidler, og får mer liberale holdninger til bruk. Vi kan bidra til å øke interessen og kunnskapen ved å introdusere en podkast med et sett av intervjugjester med ulike utgangspunkter til temaet, men med rusmiddelbruk og -problemer som en rød tråd. Primærmålgruppe er mann/kvinne i aldersgruppen 18-39 år, den målgruppen som står for det meste av podkastlytting i Norge. Sekundærmålgruppen er personer i aldersgruppen 40-60 år. Ifølge «Den store podrapporten 2023» lyttet hele 46 prosent på podkast i løpet av året, og 2 av 10 nordmenn lytter til podkast daglig. Fra FHIs publikasjon «Alkohol i Norge» vet vi at alkoholforbruket øker i aldersgruppen unge voksne, og vi tenker mest på dem som kan gjøre seg særlig nytte av informasjon om hvordan man skal forholde seg til alkohol, vårt alvorligste rusproblem. Men disse vil også ha nytte av kunnskap om temaer som illegale rusmidler, hvordan forebygge, hva slags muligheter finnes for hjelp, og hva kan du gjøre som foreldre med ansvar for barn. Pårørende til både voksne og barn med rusproblemer vil kunne ha nytte av denne podkastserien.

Aktivitet/tiltak/metode

Podkasten skal fungere som en informasjonskanal for å gjøre kjent ulike sider ved rusfeltet, og bidra til ettertanke og opplysning om hvordan en selv og andre forholder seg til rusmidler, hva slags problemer de eventuelt har, og hvordan de takler rusmidlene i dag. Podkasten er ikke nødvendigvis en reklame for FMR men skal bidra til at folk får en dypere forståelse for ulike sider ved rusfeltet. I tillegg forestiller vi oss 10 episoder a fem minutter med et rusmiddel som tema. Her tar vi sikte på å invitere professor Jørgen Bramness til å være «eksperten», hvor egenskaper og faremomenter ved enkelte rusmidler eller sider ved rusmiddelet som omtales blir framhevet. Primærmålgruppe er mann/kvinne i aldersgruppen 18-39 år, den målgruppen som står for det meste av podkastlytting i Norge. Sekundærmålgruppen er personer i aldersgruppen 40-60 år. Aktiviteten er å koble seg på og lytte til de aktuelle podkastene som er blitt gjort tilgjengelige innenfor dette prosjektet. Evaluering skjer gjennom lytterrapporter, som viser hvor mange som har hørt på podkasten, pluss hvor mange som har delt eller kommentert de videosnuttene fra hver podkast som blir lagt ut på Youtube, Instagram osv. Vi ser ingen problemer knyttet til sikkerheten for deltakerne eller lytterne. Vi ser noen problemer knyttet til gjennomslag med en ny podkast. For at produksjonen skal bli profesjonell og nå ut har vi derfor søkt et samarbeid med lydfirmaet Gjenklang Studio AS som er et av de ledende podkastselskapene i Norge med blant annet lang erfaring inn mot helsesektoren. Ved hjelp av sosiale medier, videosnutter knyttet til de enkelte innslagene satser vi på å komme ut til publikum. Fordelen er at podkastene blir liggende tilgjenglelige på vår hjemmeside, og kan høres på når noen måtte ønske.

Antall deltakere

20000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Gjennom gjestene som blir intervjuet håper vi på at lytterne vil få et bedre kunnskapsgrunnlag for egne vurderinger-, både om det enkelte tema som blir tatt opp, f.eks. egenskapene hos cannabis, men også om flere rustemaer, og kanskje om utfordringene i feltet som helhet. At podkastene blir tilgjengelig på vår hjemmeside en god stund, vil føre til at de som hører på en podkast, kanskje vil se etter om det er flere innenfor samme temaområdet. Målgruppene kan følge podkastene for sin egen del, men kanskje også fordi de kjenner noen, eller har kolleger som er interessert i temaet, eller barn som de kan formidle nye kunnskaper til. Podkasten kan kanskje også henlede lesere til informasjon på FMRs hjemmeside i det hele tatt.

Plan for gjennomføring

Planen gjennomføres i perioden oktober-november 2024. Podkastene blir tatt opp så fort vi får booket gjestene. Deretter blir det sendt en podkast i uka i to måneder. Foreløpig er planlagt 10 podkaster: 1. Maria Meena: artist og ikke-bruker av alkohol eller narkotika: «Jeg vil aldri drikke mer» 2. Knut Storberget, tidligere justisminister og statsforvalter: Trenger fanger rusbehandling i fengsel? 3. Andrine Seppola, leder i Senterungdommen: «Avkriminalisering av narkotika» 4. Gunn Elin Øye: «Hva er alkoholavhengighet– og hva er AA?» 5. Irina Lee: Journalist og forfatter: «Å slutte med alkohol – og hva var erfaringen etterpå» 6. Thomas Clausen, forsker ved SERAF: «Overdoser i Norge og i andre land: Hva er årsaken – hva er tiltaka og hva skjer i framtida». 7. Nauy Nguyen: Personlig trener og tidligere heroinavhengig»- Hva er min personlige historie – og hvordan kom jeg meg ut av det? « 8. Reidun Wilhelmsen, leder i Kvinnekollektivet Arken: «Trenger kvinner andre tiltak enn menn når de har rusproblemer?» 9. Marit Edland-Gryt: «Ungdomskultur og kokain» 10. Fanny Duckert: «Psykologspesialist UiO: Kontrollert drikking av alkohol? Som avslutning på hver podkast vil professor Jørgen Bramness presentere 10 ulike rusmidler i en 5 minutters sekvens kalt «5 minutter om …»: • «5 minutter om alkohol?» • «5 minutter om heroin». • «5 minutter om cannabis». • «5 minutter om mdma». • «5 minutter om nitazener». • «5 minutter om ketamin • «5 minutter om kokain». • «5 minutter om sovemidler». • «5 minutter m amfetamin» • «5 minutter om fentanyl»

Prosjektleder

Knut T. Reinås

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Ruspodden – en podkast fra rusfeltet
Organisasjon
FMR: Fellesskap-Menneskeverd-Rusfrihet
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.09.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring