Kolibri – Røde Kors Familiesenter i Trondheim

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Bakgrunnen springer ut fra et byomfattende humanitært behov for tiltak i oppvekstmiljøet i Trondheim som helhet. En artikkel fra FHI (2022) om betydningen av sosial ulikhet i oppveksten slår fast at foreldres sosiale, økonomiske og kulturelle ressurser har stor innvirkning på barns helse og fremtid. Jo tidligere en griper inn med tiltak for å utjevne sosioøkonomiske forskjeller, jo bedre er livsforutsetningene for nåværende og kommende generasjoner. Ved forrige opptelling i 2021 var det 3256 barn som bodde i fattige familier i Trondheim (SSB). 1 av 5 barn (0-17 år) bor trangt i Trondheim. Primærmålgruppen for prosjektet er derfor barnefamilier, særlig dem som lever i trangbodde husholdninger med lavinntekt. Trondheim har ikke mange nok åpne, gratis familietilbud som kan inkludere et større antall barnefamilier, derfor anser vi det som nødvendig å tilby et Familiesenter som rommer mange innenfor nevnte målgruppe, med lave terskler for deltakelse og inkludering, og lav risiko for stigmatisering. Familiesenteret i Trondheim åpnet i april ’24 og lokalet er tilrettelagt for aktivitet. Målet er å utvikle en rekke aktiviteter på senteret og gjøre tiltaket synlig og attraktivt for målgruppen. Vi skal bidra til å utjevne sosioøkonomiske forskjeller, skape deltakelse og inkludering.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi er inspirert av effekten Oslo Røde Kors har hatt med sine så langt tre aktive Familiesentre og ønsker i starten å følge deres rammeorganisering, tilpasset lokale forhold. Det skal serveres mat hver åpne dag. Vi vil tilrettelegge for aktiviteter som kan være relevante for hele familien, samt barn og foreldre hver for seg. Lokalet huser opp mot 180 personer og kan å ha flere aktiviteter samtidig. Vi ønsker å ha tilgjengelig utstyr og variert aktivitetsmateriale som kan legges frem hver gang, som inspirerer barn i ulike aldre, samt foreldre, til lek og deltakelse. Vi skal organisere kulturelle arrangementer og turer utenfor Familiesenterets lokaler, med påmelding, til f.eks. museum og festivaler, for å gi deltakerne mulighet til å oppleve andre deler av Trondheim og det byen har å tilby. Dette ansees å være spesielt aktuelt for minoritetsfamilier. Vi har ellers etablert et samarbeid med en lokal kunstnergruppe som gjennomfører kreative workshops tilpasset ulike målgrupper, i tillegg til Trondhjems Turistforening, som tilbyr egne turledere og organiserer lokale utflukter for oss. Alle våre frivillige får god opplæring, forpliktes å følge taushets- og etikkerklæring og må fremvise politiattest uten anmerkning. Dette er en del av vår kvalitetssikring på Familiesenteret. I tillegg har vi gjennomført Risiko- og sårbarhetsanalyser for å være forberedt på uforutsette hendelser, samt trygge frivillige på nødvendige tiltak i ulike konkrete situasjoner. Vi vil ha deltakernes innspill og ønsker med i videre planlegging, for at tilbudet som gis skal treffe målgruppa best mulig. Sannsynlige utfordringer kan være at vi ikke når riktig målgruppe, noe vil vi løse ved å bruke vårt nettverk både i offentlig og frivillig sektor. Andre forventede utfordringer er deltakergruppa blir for homogen, noe som vil hindre bred inkludering som er ett av våre hovedmål. Også her vil vi bruke nettverket vårt for å nå bredest mulig ut, og tilpasse rekrutteringsinformasjon i henhold til dette.

Antall deltakere

500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Møteplasser for barn og foreldre kan styrke samholdet i hver enkelt familie, samt være et positivt bidrag for integrering og nettverksbygging på gruppenivå. Vi forventer at prosjektet først og fremst vil gi deltakere en opplevelse av å være inkludert i et spesielt fellesskap i tilknytning til Familiesenteret. Vi antar dette vil gjelde både dersom de deltar én gang, eller flere ganger over tid. Siden aktiviteten er gratis, åpen for alle, ikke krever påmelding, er sentralt plassert i byen og dessuten har en vid og generell målgruppedefinisjon (barnefamilier), mener vi det er sannsynlig at deltakere møtes på tvers av sosiokulturell, språklig og annen tilhørighet. Graden av variasjon i deltakergruppen kan bidra til sosial utjevning og senke barrierer og fordommer som bidrar til ulikhet og splittelse i lokalsamfunnet. Flere langsiktige effekter forventes ved deltakelse mer enn én gang. Dette gjelder for eksempel nettverksbygging og vennskap blant barn og voksne og andre sosiale gevinster knyttet opp mot relasjonsprosesser. Noen voksne har lettere for å møtes gjennom barnas interaksjon med hverandre, eller gjennom felles deltakelse og mestringserfaringer i tilrettelagte aktiviteter, både i små og større grupper. Derfor forventer vi at nye relasjonsetableringer generelt vil være en forventet effekt av prosjektet både for barn og voksne. At familier kan delta på Familiesenteret som enhet, vil også kunne styrke relasjoner og samhold innad i hver enkelt familie. Gjennom å bli eksponert for andre kulturer og mestre nye aktiviteter vil det kunne bidra til individuell vekst og utviklingsmuligheter for dem som deltar. Mat og mataktiviteter er fra før kjent som en effektiv døråpner, både til nye kulturer og mennesker, men også på tvers av generasjoner, språk og referanserammer.

Plan for gjennomføring

Utvikling av tiltak. Ansvar: Prosjektgruppa – Kvartal 3 -24 Gjennom kartlegging av behov og andre tilbud i Trondheim, vil prosjektgruppa foreslå aktiviteter og tiltak i tråd med det vi har avdekket. Dette vil danne grunnlag for aktivitetsplaner og innhold. Rekruttering av frivillige og deltakere. Ansvar: Prosjektleder og frivillige – Kvartal 3 -24 Rekruttering av frivillige vil foregå via sosiale medier og eksisterende nettverk, i tillegg til bruk av frivillig.no. Her vil man spisse rekrutteringsmaterialet for å nå dem vi ønsker å få som frivillige, eksempelvis personer med kompetanse innenfor pedagogikk, oppvekst og omsorg. Rekruttering av deltakere vil skje også via sosiale medier, men primært gjennom vårt etablerte samarbeidsnettverk innenfor Barne- og familietjenesten og andre organisasjoner som arbeider med målgruppa. Midtveisevaluering. Ansvar: Prosjektgruppa – Kvartal 2 -25 Rapportering av oppnådde resultater og funn gjort i perioden. Her vil anbefalinger for kommende periode fremkomme. På denne måten vil man søke å sikre kvalitet i prosjektet videre. Evaluering og videreutvikling av tiltak. Ansvar: Prosjektgruppa – Kvartal 4 -25 Basert på midtveisevalueringen og funn gjort i perioden etter vil en ta stilling til hva slags type aktiviteter som vil tilbys videre, samt behov for ytterligere rekruttering av frivillige og/eller deltakere. Rapportering. Ansvar: Prosjektleder – Kvartal 4 -26 Rapportering av oppnådde resultater og funn gjort i perioden. Her vil også anbefalinger for kommende periode fremkomme. Synliggjøring av tilbud og resultater. Ansvar: Prosjektleder i samarbeid med kommunikasjonsrådgiver – Gjennom hele prosjektperioden Vi vil bruke sosiale medier, nyhetsbrev og møter med eksisterende og mulige samarbeidspartnere, samt profilere donator.

Prosjektleder

Marte Grønseth

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kolibri – Røde Kors Familiesenter i Trondheim
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2024: kr 100 000, 2025: kr 300 000
Startdato
12.08.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring