Krefter på tur – turgruppe for kreftberørte 20-60 år

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Stadig flere under 60 år får kreft i Norge. Heldigvis er kreftbehandling blitt svært god og veldig mange overlever, imidlertid kan både behandling og tiden etterpå være tøff. Forskning og Kreftforeningen anbefaler trening og fysisk aktivitet før, under og etter behandling, dette for å tåle behandling best mulig fysisk og psykisk, men også i rehabiliteringsfasen. Prosjektleder er 42 år og har hatt kreft to ganger. I forbindelse med behandling og rehabilitering har jeg meget god erfaring med å trene og gå turer i naturen, både for holde kroppen i gang, men også for min psykiske helse. Jeg har imidlertid stort sett gått turer alene på dagtid og har savnet etablerte turgrupper på min egen alder i mitt distrikt. Mange områder i Norge har turgrupper for kreftrammede i tilknytning til Pusterom (etablert av Aktiv mot kreft) eller Vardesenter (etablert av Kreftforeningen) på sykehus. Men i Østfold har vi ikke noe slikt. Jeg ønsker å gjøre en endring på det og har derfor tatt initiativ til å starte en turgruppe (våren 2024) som heter «Krefter på tur» i DNT Nedre Glomma. Jeg har et brennende engasjement for at yngre kreftrammede skal få et fast turtilbud og ønsker å videreutvikle slik at flere kan benytte seg av dette tilbudet.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen for prosjektet er personer i alder 20-60 år som har eller har hatt kreft, og som ønsker å gå turer med likesinnede. Innhold: Turene arrangeres annenhver uke på dagtid, 5-8 km og graderes fra enkle til middels krevende. Prosjektleder planlegger tur, går opp turen på forhånd og presenterer turen på DNT Nedre Glommas facebookside. Videre innhold: nå ut til flere turdeltakere gjennom markedsføring. Opprette kontakt/samarbeid med ulike aktører som kreftkoordinator i kommune, kreftavdeling i sykehuset Østfold, fysioterapeut i kommune, Aktiv mot kreft og frisklivssentral. Ved flere turdeltakere er det også nødvendig med flere turledere pga. sikkerhet, kvalitet og kompetanse. Videre er rekruttering av turledere og kompetanseheving. Siste aktivitet å utrede og evt. være mentor i etablering av Krefter på tur for personer over 60 år. Evaluering/måloppnåelse: 1. Etablere varig turtilbud driftet på frivillighet med stabilt høyt antall turdeltakere (vanskelig å anslå hvor mange). 2. økt mestring/bedring av psykisk/fysisk helse hos turdeltakerne. Bruk av anonym spørreundersøkelse der turdeltakere svarer på hva turtilbudet har gitt av verdi for den enkeltes fysiske/psykiske helse. 3. Øke antall turledere underveis og kompetanseheving. DNT har høyt fokus på sikkerhet. Det vil bli ivaretatt i henhold til DNTs standard gjennom risikovurdering, turrapport og kompetanseheving. Personvern: Ikke bruke bilder/film av deltakere uten samtykke. Utfordring: å få mennesker i målgruppa ut på tur og gjentatte ganger slik at de selv opplever mestring, glede og nytteverdi av turtilbudet (selvhjelpstiltak). Dørstokkmila er særlig høy dersom en har dårlig/redusert fysisk/psykisk helse. Hvordan imøtegå dette: turene må fenge, være lavterskel og tilrettelagt med lengde og beskrivelse. Turmiljøet må være trygt og inkluderende. Gjennomføre turevalueringer og åpen for tilbakemeldinger av ris/ros. Om nødvendig bør turgruppa justeres underveis i prosjektet og ikke være et «låst» turkonsept.

Antall deltakere

450

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Forventet virking er at den enkeltes turdeltakers fysiske/psykiske helsen vil bedres. Turgruppen skal være en sosial møteplass for de som ikke er i jobb, hvor en sammen er i fysisk aktivitet i naturen, opplever mestring, samhold og økt livskvalitet i en krevende tid. Forskning viser at mennesker som benytter seg av naturen får positive effekter som senkning av blodtrykk og puls, samt stress og bekymringer dempes. Dette er noe prosjektleder selv har erfart. Hun har aktivt brukt naturen som et verktøy når krisen har rammet (å få kreft). Når alt har rast og stor usikker har herjet, så har naturen føltes som en trygghet, trøst og omsorg ved at de vante tingene i naturen består. Som trærne, mosen, bekken, dyrene, blomstene og havet. I naturen kan en glemme tid og sted, og bare «være», oppleve oppmerksomt nærvær ved de små ting og samle krefter. Det er også forsket på at fysisk aktivitet er svært viktig i et kreftbehandlingsløp, og i enkelte tilfeller (særlig brystkreft) kan en få et bedre behandlingsutfall og minske risiko for tilbakefall (kreftforeningen). Ikke minst forventer en raskere rehabilitering ved regelmessig aktivitet. Ikke alle liker å trene innendørs på treningssenter, naturen er derfor et særlig viktig alternativ, i tillegg gratis. Gjennom dette prosjektet kan en fremme naturen og gjøre kreftberørte oppmerksom på at naturen er et verktøy (selvhjelpstiltak). Ved sykdom er dørstokkmilen ekstra lang. En må derfor tilrettelegge slik at en opplever mestring, glede og nytteverdi av turtilbudet og at den enkelte ønsker gjentakende deltaking. Gjøres det i samarbeid med DNT som har et solid merkevarenavn, kan en tilby et gratis, lavterskel tilbud som når ut til mange. Dette er ekstra viktig i vår region som mangler Pusterom/Vardesenter ved Sykehuset Østfold.

Plan for gjennomføring

I løpet av 2025 – gjennomføre turer hver 14. dag (ca. 20 i året). Det innebærer planlegge turene, gå de opp på forhånd og publisere. – markedsføre turtilbudet for å øke antall turdeltakere. Gjennom sosiale media og opprette kontakt med ulike aktører som en kan samarbeide med og spre info om tilbudet. Eks. kreftkoordinatorer i kommunen, kreftavdelingen ved Sykehuset Østfold, Aktiv mot kreft, frisklivssentral. – rekruttere turledere. Sende noen (kanskje 2) på nærkurs eller grunnleggende turlederkurs. – anonym evalueringsskjema til turdeltakerne 1-2 ganger per år – høst 2025 skrive rapport for første prosjektår Vår 2026 – gjennomføre turer hver 14. dag – rekruttere turledere og sende på kurs. – anonym evalueringsskjema Høst 2026 – gjennomføre turer hver 14. dag – sluttrapport – kan dette prosjektet videreføres til andre lokale DNT-foreninger i Norge? – er det nok turledere eller må flere kurses slik at det blir mindre belastning på hver enkelt turleder (dele på turene) Det er planlagt at prosjektleder skal arbeide med dette i en 40 % stilling i to år. Opparbeiding av nytt, varig turkonsept og få en stabil deltakermasse tar tid. Det kreves langsiktig og målrettet arbeid. I skrivende stund (12.06.24) er det arrangert åtte turer, med 1-6 deltakere pr tur. I følge tall på Facebook hvor turene blir publisert er det mange som har trykket «interessert» på turene som enda ikke har møtt opp. Deltakerne har uoppfordret gitt svært gode tilbakemeldinger på initiativet om turtilbudet, inkludert at det er rettet mot kreftberørte under 60 år. Det er et stort savn blant kreftberørte i Østfold at det ikke eksisterer Pusterom eller Vardesenter ved vårt lokalsykehus. 20 sykehus i Norge har dette, og det er heller ikke planer om noe slikt i nærmeste fremtid.

Prosjektleder

Ragnhild Frislid Talberg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Krefter på tur – turgruppe for kreftberørte 20-60 år
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2024: kr 30 000, 2025: kr 200 000, 2026: kr 170 000
Startdato
01.11.2024
Sluttdato
01.11.2026
Status
Under gjennomføring