EN AV TI: Formidling av brukererfaringer med spiseforstyrrelser

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Våren 2023 gjennomførte ROS, i samarbeid med designbyrået These Ways og med støtte fra Stiftelsen Dam, innovasjonsprogrammet EN AV TI. Målet med programmet var å utvikle verktøy for trygg kommunikasjon med barn og unge om mat og kropp, noe tidligere innsiktsarbeid hadde vist oss at det var stort behov for. Til å gjøre dette rekrutterte vi 24 deltagere med variert bakgrunn, som i løpet av et halvt år fikk opplæring i den brukerstyrte innovasjonsmetodikken Design Thinking og jobbet sammen i tverrfaglige grupper. Gruppene gjorde først et omfattende innsiktsarbeid for å forstå rotårsaken til samfunnsproblemet spiseforstyrrelser. Deltagerne fikk opplæring i kvalitativ intervjuteknikk i forkant. Det ble gjort dybdeintervjuer med personer som har erfaring med problematikken, enten som selv berørt, pårørende eller fagperson. Det ble også opprettet en egen plattform som tilfredsstiller krav til personvern iht. GDPR for trygg lagring av de transkriberte intervjuene. ROS sitter igjen med et omfattende og unikt datamateriale fra innsiktsarbeidet. På lagringsplattformen er det registrert 274 kandidater og 152 transkriberte intervjuer. Med dette prosjektet ønsker vi å bearbeide og formidle materialet i form av en rapport, så denne rikdommen av brukererfaringer kan nå ut til flest mulig.

Aktivitet/tiltak/metode

Datamaterialet er er i sin nåværende form ikke verken oversiktlig eller brukervennlig. I dette prosjektet vil vi gjennomarbeide, sortere og analysere materialet, slik at det kan oppsummeres i en rapport. Formålet med rapporten er å enkelt kunne vise og dele innsikten. I og med at prosjektet EN AV TI hadde et særskilt fokus på forebygging og tidlig innsats, er dette også et overordnet fokus i intervjuene. Det foreligger en mengde læringspunkter når det gjelder tidlige tegn på en spiseforstyrrelse, hvordan man kan lykkes med tidlig intervensjon, hvordan man kan snakke om mat og kropp på ikke-skadelige måter, og hvilke behov berørte har i alle faser av sykdommen. Dette er kunnskap ROS som brukerorganisasjon opplever at det et stort behov for i samfunnet. Vi får ofte spørsmål både fra pårørende og fagpersoner knyttet til hvordan man kan avdekke en spiseforstyrrelse, håndtere bekymring og snakke om sårbare temaer uten å gjøre vondt verre. Å få denne kunnskapen ut i et brukervennlig format, vil kunne ha stor samfunnsnyttig effekt, da det foreløpig er lite kunnskap om forebygging av spiseforstyrrelser og tidlige tegn ofte blir oversett. Målgruppen er definert som pårørende og nærstående til personer med en spiseforstyrrelse eller -problematikk, samt fagpersoner som møter problematikken i sin yrkeshverdag. Prosjektgruppen vil lese gjennom materialet, sortere det i temaområder, kategorisere det etter type informanter og trekke ut hovedfunn samt AHA-moments. Erfaringer og utsagn som går igjen i materialet vil få et særskilt fokus. Basert på hovedfunn vil vi kunne gi konkrete anbefalinger, for eksempel til hvordan man kan kommunisere sin bekymring til en person med spiseproblematikk i tidlig fase. Vi vil legge vekt på å presentere materialet på en oversiktlig og fin måte.

Antall deltakere

0

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Rapporten vil bli et viktig verktøy i ROS sitt interessepolitiske arbeid og i alle sammenhenger hvor vi representerer brukerstemmen. Vi opplever at det er stor interesse for kunnskap om hvordan man kan forebygge spiseforstyrrelser, og denne rapporten vil gi oss mulighet til å kunne gi kvalifiserte råd og anbefalinger basert på systematisert brukererfaring. Rapporten vil også bli sentral i ROS sin tjenesteutvikling og videre prosjektutvikling, ved å peke på udekkede behov hos brukergruppen. Blant annet vil den legge et viktig grunnlag for arbeidet i DAM-prosjektet Digiros, der det skal utvikles en digital ressurs for foreldre og foresatte, knyttet til hvordan man kan kommunisere med barn om mat og kropp. Kostnadene knyttet til behandling av spiseforstyrrelser i Norge var på 26 milliarder kroner i 2021. Klarer man å forebygge bare ett tilfelle av en alvorlig spiseforstyrrelse hos et barn eller en ungdom, vil man spare samfunnet for 5,5 millioner kroner. Jo flere som vet om de tidlige tegnene på en spiseforstyrrelse, jo flere tilfeller vil man kunne forebygge. Det kan altså ha enorm samfunnsnyttig effekt å formidle denne kunnskapen til pårørende, nærstående og fagpersoner gjennom en slik rapport.

Plan for gjennomføring

Ved prosjektstart vil datamaterialet fordeles mellom prosjektleder og prosjektmedarbeider Sunniva Mollandsøy, som vil ha hovedansvar for å lese gjennom og sortere dette. Vi tar utgangspunkt i prinsippene for tematisk analyse inkludert koding, for å systematisk organisere og oppsummere data, noe som gjør det enklere å identifisere og forstå underliggende mønstre og temaer. Vi vil også sette av midler til en ekstern veileder som kan gi oss veiledning ifm. kvalitativ analyse. Sammen med resten av prosjektgruppen vil vi så velge ut materiale til selve rapporten. Prosjektgruppen består totalt av fire personer, da vi ser på det som viktig at man har noen å drøfte og diskutere materiale og funn med, samt at man kan kontrollere hverandres arbeid. Prosjektgruppen vil jobbe sammen for å sikre brukervennlighet i utforming av rapporten og presentasjon av funnene. Den ferdige rapporten publiseres på vår nettside, samt trykkes opp i 100 fysiske eksemplarer. Den lanseres med et webinar på ROS sine plattformer, der vi vil gå gjennom hovedfunnene. Avdeling for kommunikasjon og innovasjon i ROS vil være tett koblet på arbeidet, særlig med tanke på å formidle rapportens innhold i sosiale medier, publisere på nett og selge inn viktige funn til pressen.

Prosjektleder

Marianne Clementine Håheim

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
EN AV TI: Formidling av brukererfaringer med spiseforstyrrelser
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2024: kr 107 000, 2025: kr 155 000
Startdato
01.10.2024
Sluttdato
15.06.2025
Status
Under gjennomføring