Forebygging av diabetes hos innvandrere, særlig tamilere
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Bakgrunnen for prosjektet er at diabetes blant sørasiatere, herunder tamilere er mer utbredt sammenlignet med nordlige folkegrupper. Manglende kunnskap og bevissthet rundt sykdommen er en mulig medvirkende årsak til at forekomsten er høy. Manglende informasjon på deres morsmål gjør at dette prosjektet er høyt aktuelt. Målet for prosjektet er å tilby informasjon og veiledning slik at helseforståelsen og kunnskapen om diabetes økes i målgruppen. Vi ønsker også tilby forebygging i form av trening og kostholdsveiledning av profesjonelle trenere og klinisk ernæringsfysiolog. Leger og spesialiserte sykepleiere vil holde informasjonsmøter om ulike former behandling og forebygging av diabetes.
Aktivitet/tiltak/metode
Diabetes er en velkjent livsstilsykdom som rammer stor andel av innvandrere og flyktninger sammenlignet med etnisk nordlige folkegrupper, og er spesielt økt hos personer med sør-asiatisk bakgrunn. Diabetesforbundet har allerede lagt ut informasjon på tamil angående diabetes, men vi ønsker med vårt prosjekt å tilby mer konkrete tiltak ved direkte samtaler, treningstilbud og kostholdsveiledning ved hjelp av ernæringsfysiologer. Ikke alle tamilere vet at informasjonen ligger tilgjengelig på Diabetesforbundet sine nettsider. Vi tar sikte på å nå denne målgruppen bedre via kanaler som brukes oftere av målgruppen, slik at vi sørger for at informasjonen kommer frem, og samtidig oppmuntre dem til å søke en sunnere livsstil ved et konkret treningstilbud. Målgruppen vår vil derfor både være pasienter som har diabetes, men også pasienter som kan risikere å utvikle sykdommen senere. Prosjektet går ut på å formidle informasjon om diabetes, forebygging og behandling av denne sykdommen. Dette vil innebære videosnutter på tamil, informasjonsbrosjyrer og informasjonsmøter rundt om i landet. Det er leger og sykepleiere med spesialkompetanse innen diabetes som står for informasjonsformidlingen. Vi vil også tilby deltakelse i treningsprosjektet vårt «Aktivitetstiltak for innvandrere» som allerede er godt i gang, samt arrangere egne treningsøkter for personer med diabetes. Vi har dyktige ernæringsfysiologer som kan tilby kostholdsveiledning. Vi vil også tilby informasjon om behandlingen av diabetes, for å fremheve viktigheten av dette. Forventede utfordringer kan være utfordringer med å endre livsstil for den enkelte, men dette ønsker vi å forebygge ved å ha god oppfølging gjennom hele prosjektet og et fast treningstilbud som skal holde motivasjonen for endring oppe over lengre tid.
Antall deltakere
300
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Tiltakene vil føre til økt helseforståelse blant tamilere om diabetes. Økt kunnskap om tilstanden vil føre til forebyggelse av sykdommen. Trening og kostholdsveiledning vil være med på veilede målgruppen til å følge en sunnere livsstil som varer.
Plan for gjennomføring
Dersom vi får tilskudd vil vi lage videoer med informasjon om diabetes på tamil. Det er fagpersoner, herunder leger, sykepleiere, ernæringsfysiolog, fysioterapeut og trenere som vil stå for informasjonsformidlingen. Vi vil også lage brosjyrer på tamil som kvalitetssikres av fagpersonell. Vi skal rekruttere ca 300 personer, som får muligheten til å ta blodprøver og urinprøver, og delta på treningsaktiviteter (Aktivitetstiltak hos innvandrere) samt kostholdsveiledning av ernæringsfysiologer. Vi planlegger å følge deltakerne i ett år. Det vil bli tatt blodprøver ved prosjektstart, under og etter prosjektets slutt. Deltakerne vil få mulighet til oppfølgingssamtaler sammen med leger fra ulike spesialiteter, blant annet fastleger, gynekologer, onkologer, indremedisinere og kardiologer. Det vil også være tilbud om samtale med ernæringsfysiologer og annet helsepersonell. Deltakerne til prosjektet rekrutteres via sosiale medier, våre samarbeidspartnere og vennegjenger. Det er førstemann til mølla-prinsipp for påmeldingen. Vi arrangerte allerede et kurs om diabetes, hvor ulike fagspesialiteter holdt et innslag om sukker og sykdomsutvikling, som ble avholdt søndag den 16.06.24. Tilskuddet vil gå for opptak og redigering av video, radiosendinger, IT- arbeid, leie for møtelokaler, transport, mat, brosjyretrykking og honorarer. – 2024, 3. kvartal: Planlegging og rekruttering av helsepersonell – 2024, 4. kvartal – 2025 2. kvartal: Produksjon av informasjonsvideoer, skriftlig materiell – 2024, 4. kvartal- 2026, 1.kvartal: Tilby trening, kostholdsveiledning samt vurdering hos lege med blod- og urinprøver – 2024, 4. kvartal – 2026, 1.kvartal: Informasjonsmøter, både direkte og digitalt – 2026, 2. kvartal: Rapportskriving og seminar med formidling av resultater