Open Art

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Open Art24 er en festival for unge mennesker med ulik funksjonsnedsettelse/særlige utfordringer i aldersgruppen 13-30 år. Ideen til prosjektet ble etablert da CCPHVA (en fransk interkommunal organisasjon) kontaktet Bodø2024 på vegne av et fransk musikkprosjekt kalt Collaborations Brutes, som involverer unge musikere med funksjonsnedsettelser. Vi ønsker å øke omfanget av direkte deltakelse for unge mennesker med funksjonsnedsettelser i programmet, tilby workshops med profesjonelle på sitt fagfelt og verktøy for at deltagerne skal kunne lære og utvikle seg, samtidig som de jobber mot en forestilling siste dag av prosjektet. Workshopene vil la ungdommene møtes, lære, skape og samarbeide. Med oss på workshopene har vi instruktører fra Dissimilis nasjonale kompetansesenter og Sjiraffen som kursholdere. Shrimpdogs, som er medlem i Dissimilis Norge, har også en sentral rolle i prosjektet.  Målet med festivalen er å gi kulturinteresserte unge mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten til å ha direkte involvering i utviklingen av prosjektet og en plattform for å vise frem sine kunstneriske uttrykk. Videre vil vi koble sammen organisasjoner og kulturskapere fra Norge og Frankrike for å dra nytte av hverandres praksis og etablere et nettverk. 

Aktivitet/tiltak/metode

Innholdet skal ungdommene i arbeidsgruppa være med på å bestemme sammen med de profesjonelle kursholderne til workshopene. Festivalen vil fokusere på ulike kunstuttrykk og arbeidsgruppen har kommet fram til disse: Dans – Musikk/band – Kunst – Drama Open Art24 er en festival for unge mennesker med ulik funksjonsnedsettelse/særlige utfordringer i aldersgruppen 13-30 år. Det etableres en arbeidsgruppe med ungdommer/unge mennesker fra de ulike samarbeidsorganisasjonene som skal sikre god medvirkning i planlegging av festivalen. Disse vil være med på å planlegge og utforme hvordan festivalen vil se ut, kunstnerisk innhold, dekorasjoner, mat, temaer og så videre. Vi gjør betydelige tiltak for å sikre at unge mennesker med funksjonsnedsettelser kan delta i dette prosjektet. For det første forsøker vi å lette mobiliteten for unge kulturinteresserte med funksjonsnedsettelser til festivalen, slik at de kan møte andre grupper, samarbeide og opptre sammen. Vi mener dette er en arena som mangler i dag og som vil ha mange positive ringvirkninger. Blant annet knytte bekjentskaper, erfaringsutveksling, kompetanseheving og bidra til mindre fordommer og endre perspektiver både for de som deltar, men ikke minst for publikum. Det at vi har med instruktører fra Dissimilis nasjonale kompetansesenter og Sjiraffen, vil være med å sikre kvaliteten på det som gjøres. I etterkant av prosjektet vil vi evaluere det i samarbeid med deltakerne for å se om vi har nådd de målene vi har satt oss. Arbeidsgruppa har startet planleggingen, og vil også fortsette med det etter at OpenArt24 er over. Målet er at dette skal kunne leve videre. Vi mener vi har kontroll på det meste, men ser for oss at vi kan få utfordringer rundt de forskjellige funksjonsnedsettelsene, språk og logistikk. Vi har derfor mange forskjellige samarbeidspartnere for å sikre at vi har gode rutiner for å imøtekomme og tilrettelegge for dette underveis i planleggingen, og også under selve gjennomføringen.

Antall deltakere

120

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakerne på OpenArt vil få en helt unik opplevelse der de vil møte andre deltakere fra hele fylket, samt Frankrike, med forskjellige funksjonsnedsettelser. Sammen vil de: – kunne være med på å utvikle seg selv innen den kunstformen de velger – knytte nye bekjentskaper – lære seg noe nytt innenfor den kunstformen de velger – føle seg verdsatt og sett – forhåpentligvis få en opplevelse av stolthet over det de selv er en del av Samfunnet og befolkningen for øvrig vil få øynene opp for hvilke muligheter det er for deltakere i samfunnet med forskjellige funksjonsnedsettelser. Selve forestillingen vil være åpen for alle, og vil foregå på Svømmehallen Scene i Bodø med profesjonelle aktører i alle ledd som sikrer god kvalitet. Det vil selvfølgelig være gratis å komme å se på, og vi har mål om 300-500 publikummere. Det vil være med på å sette søkelys på denne gruppen mennesker i samfunnet. Vi har et håp om å være med å inspirere alle som jobber med liknende tiltak i Nordland, slik at de drar hjem med faglig påfyll, nye ideer og nytt pågangsmot. Alle samarbeidspartnerne vil dra nytte av dette i sitt daglige virke. Vi som jobber sammen mot dette er: Bodø kulturskole, Fryd danseklubb, Shrimpdogs Musikkforening og Miljøfabrikken, som har bred erfaring med å jobbe med unge med funksjonsnedsettelse, Norges Handikapforbund, Norsk forbund for utviklingshemmede og Rådet for personer med funksjonsnedsettelser, Bodø2024 IKS v/UNG2024 og Ung Kultur (Bodø kommune). I tillegg har vi samarbeid med Dissimilis nasjonale kompetansesenter og Sjiraffen Kultur- og Kompetansesenter rundt instruktører til de forskjellige workshopene. Vi skal sikre at dette er tilrettelagt ut ifra deres behov i alle aktivitetene. (Universell utforming)

Plan for gjennomføring

August Prosjektpartnere møter for å følge opp og administrere fremdriften sammen med ungdom. Ansvarlig: Bodø kulturskole Holder av hotellrom. Ansvarlig: UNG2024 Møte med ungdommene i medvirkningsgruppen. Ansvarlig: Lederne av ungdomsgruppen Kommunikasjon begynner for festivalen gjennom prosjektpartneres sosiale mediekanaler og nettsider Avtaler med workshopholdere gjøres. Ansvarlig: Bodø kulturskole September Møte med ungdommene i medvirkningsgruppen. Ansvarlig: Lederne av ungdomsgruppen Møte mellom prosjektpartnerne. Ansvarlig: Bodø kulturskole Oktober Møte med ungdommene i medvirkningsgruppen. Ansvarlig: Lederne av ungdomsgruppen Møte mellom prosjektpartnerne. Ansvarlig: Bodø kulturskole Ta kontakt med lokale aviser, radio og TV i Bodø og Nordland. Ansvarlig: Bodø kulturskole og UNG2024 November Produksjonsmøter med prosjektpartnere og ungdommene i arbeidsgruppa. Ansvarlig: Bodø kulturskole Opprigg og klargjøring. Ansvarlig: Bodø kulturskole, UNG2024 og UNG kultur Workshops og festival. Ansvarlig: Alle Evaluering: Digital undersøkelse sendes ut siste dag. Ansvarlig: Bodø kulturskole Desember Prosjektpartnermøte for å utarbeide evalueringsrapport Evalueringsrapport produseres og publiseres

Prosjektleder

Bertil Bertelsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Open Art
Organisasjon
Dissimilis Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
23.08.2024
Sluttdato
07.11.2024
Status
Under gjennomføring