– Stiftelser kan løse store samfunnsutfordringer

Fire forslag skal sørge for mer penger til sivilsamfunn og frivillighet.

DAM Redaksjonen • 14 aug. 2024

Bildet viser en mann som står foran en havn
Ny stiftelseslov og en egen gullstandard for stiftelser, er blant forslagene Stiftelsen Dam og generalsekretær Hans Christian Lillehagen lanserer på Arendalsuka. Målet er å øke potensialet i norske stiftelser. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Det er åpenbart for meg at stiftelsene kan spille en større og enda mer positiv rolle i samfunnet enn de gjør i dag, men da trengs det handling. Politikerne kan ordne rammebetingelsene, men det største løftet må komme fra stiftelsene selv, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

Lanserer fire forslag

På et arrangement på Arendalsuka i dag lanserte Dam fire konkrete forslag for å øke samfunnsbidraget fra stiftelser (se egen faktaboks).

– Stiftelser bidrar i dag med store summer til forskning, til å bygge trygge lokalsamfunn og til å forhindre utenforskap. For å nevne noe. Men potensialet er mye større. Vi trenger ikke å se lenger enn til Danmark for inspirasjon, sier Lillehagen.

For mens norske stiftelser står for en verdiskapning på 58 milliarder kroner, kan nabolandet i sør vise til et tredobbelt beløp. Forklaringen ligger blant annet i at eierskapet av store næringslivsaktører i mange tilfeller er overført til stiftelser med uttalte mål om å bidra til positiv samfunnsutvikling.

– Det viser at potensialet er enormt! Om vi får til noe lignende i Norge vil det utløse store bidrag til frivillighet og sivilsamfunn, både gjennom etablering av nye stiftelser og ved å hente ut mer fra de eksisterende stiftelsene, sier Lillehagen.

Ønsker bredere debatt om stiftelsers samfunnsbidrag

Løsningen må skje i skjæringspunktet mellom politikk, næringsliv, sivilsamfunnet – og stiftelsene selv.

– Vi trenger en ny stiftelseslov, som gir forutsigbarhet og solide rammer for blant annet kapitalforvaltning og utdeling av midler. Men stiftelsene har også et stort ansvar for å sørge for åpenhet om egne utdelinger og være tydelige på deres samfunnsbidrag av disse, sier Lillehagen.

Han advarer mot at stiftelser blir en måte å salte ned penger på, og inviterer til en større debatt om hvordan stiftelser kan bidra til helt nødvendig samfunnsutvikling.

– Våre forslag er en invitasjon til en bredere debatt om hvordan vi skal finansiere framtidige samfunnsutfordringer vi vet kommer. Og her kan stiftelsene selv ha hånda på rattet ved å sørge for at pengene de forvalter går dit behovene faktisk er størst, sier Lillehagen.

Fire forslag for å øke samfunnsbidraget fra stiftelser

  1. Ny stiftelseslov.  
    • Krav om plan for kapitalforvaltning og utdeling av penger, som sikrer at mer penger går til utdeling.   
    • Krav om habilitet og åpenhet, for å sikre forutsigbare prosesser for mottakerne.  
  2. Stiftelsene skal bidra til løse viktige samfunnsoppgaver og bør forbedre egne utdelinger.  
    • Pengeutdelende stiftelser bør jevnlig evaluere egne søknads- og utdelingsprosesser, for å sikre mest mulig effektiv pengeutdeling. 
  3. Etablere gullstandard for stiftelser.  
    • Sette igang et bredt sammensatt arbeid med anbefalinger for drift og maksimering av samfunnsbidrag i norske stiftelser, for å sikre at pengene går dit behovene er størst. 
  4. Innsamling og publisering av data om tildelingene.  
    • Stiftelsestilsynet bør jevnlig publisere oversikt og analyse av stiftelsenes, etter modell av Fondenes vidensenter i Danmark, for å synliggjøre effekten av stiftelsens utdelinger.