Å lære å leve med sorgen – Seminarhelg for foreldre som har mistet barn

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Foreldre som mister barn har svært få arenaer der de kan møte andre foreldre i samme situasjon, og selv om de fleste formidler behov for hjelp, forteller mange om manglende støtte og hjelp over tid fra både helsevesenet og i sitt sosiale nettverk. Å miste et barn er også en stor påkjenning for parforholdet. LUB har flere ulike sorgstøttetiltak, men erfarer at kvinner ofte er i flertall. Et viktig arbeid for LUB er derfor å skape arenaer som også tiltrekker seg menn. Erfaringsutveksling og foredrag er en viktig motivasjon for deltakelse for mennene, og mange uttrykker et behov for å komme til et sted de vet at det kommer andre menn. En helg der fedre får møte andre fedre og bli kjent med andre foreldrepar gir felleskap og nettverksstøtte med andre med lignende tapsopplevelse. Derfor ønsker vi å arrangere et seminar for foreldre i sorg og frivillige skolerte likepersoner i LUB der etterlatte opplever felleskap og anerkjennelse for tapet, får kunnskap om sorg og konkret hjelp til å kunne håndtere ulike sorgreaksjoner i parforholdet og leve best mulig med sin tapsopplevelse. Helgen gir mulighet til å normalisere og få bekreftelse på vonde og vanskelige følelser, føle seg mindre alene, samtidig som deltakerne får hjelp til å lære å leve med sorgen.

Aktivitet/tiltak/metode

Gjennom foredrag, plenumsoppsummeringer, gruppesamtaler og felleskap formidles og deles kunnskap og erfaring om sorg og hvordan leve best mulig videre, og det gis tid og rom til støttende nettverksbygging. Vi ønsker også å skape en area der frivillige likepersoner treffes til gjensidig støtte og erfaringsutveksling. Gjennom øvelser vil deltakerne lære om sorg, vanlige konsekvenser og når det kan være viktig å ta imot profesjonell hjelp for å forebygge utvikling av komplisert sorg og andre psykiske lidelser, da etterlatte foreldre har økt risiko for sykdom og tidligere død. De blir kjent med selvhjelpsmetoder for å håndtere bl.a. søvnproblemer, bekymring, grubling etc. Sorgens innvirkning på par- og familiedynamikk, arbeidsliv, nye svangerskap, relasjon til sosialt nettverk og søskens sorg vil berøres spesielt. Ved å skape en arena for erfaringsutveksling håper vi å bidra til hjelp til selvhjelp. Det at både nylig rammede og skolerte likepersoner deltar gir håp om at livet kan bli godt igjen. Målgruppen er foreldre som har mistet små barn de siste to årene, og likepersoner med opplæring fra LUB. Ved påmelding oppgir deltakerne forventninger til seminaret. I etterkant vil vi sende ut et evalueringsskjema der vi måler deltakernes tilfredshet med programmet, om forventningene ble oppfylt, om samlingen opplevdes som nyttig, om de har knyttet kontakter, og om programmet ga læring og verktøy for å bearbeide egen sorg. Deltakerne oppgir ikke sensitiv informasjon ved påmelding. Deltakerliste vil bli slettet etter gjennomført seminar. Vi spør om samtykke til fotografering og taushetsplikt informeres om. Deltakere kan under programmet føle på sterk tristhet og sorg. De bestemmer selv hva de vil dele av erfaringer og de kan når som helst ta pause fra programmet. Dersom noen uttrykker behov for samtale, er likepersoner og ansatte tilgjengelige. Alle tilbys oppfølging fra LUB i etterkant, samt hjelp til å søke mer hjelp ved behov.

Antall deltakere

65

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

LUBs modell for større samlinger for etterlatte foreldre er godt utprøvd og blitt evaluert flere ganger med tanke på antall deltagere, program, type omgivelser, antall likepersoner og ansatte i LUB. Vi har mottatt svært mange positive tilbakemeldinger og seminaret er ettertraktet blant nye etterlatte, også blant menn, fordi de får anbefalt å delta som par av tidligere deltagere. LUB erfarer at slike helgeseminarer har en verdi i seg selv; foreldre i sorg kommer til et sted de opplever å bli sett og møtt på egne premisser, et sted de får være seg selv både med sin sorg og smerte, og med sin befriende galgenhumor og håp om at livet vil bli bedre. Det å være mange sammen gir opplevelse av tilhørighet i et fellesskap, mulighet til å treffe andre med veldig lik tapserfaring, og konkret hjelp til sorgbearbeiding og nettverksbygging med mennesker i lignende situasjon. LUB oppfordrer deltagere til å fortsette å ha kontakt med hverandre etter seminaret, bl.a. gjennom deltakelse på lokale LUB-arrangement. Det er også av vesentlig betydning at vi ved å arrangere én landsdekkende helg kan nå mange med avgjørende sorgstøtte og hjelp med relativt beskjedne midler. En slik samling der etterlatte kan treffe hverandre i trygge omgivelser, tilbys ikke av det offentlige helsevesenet. Denne muligheten får ikke de etterlatte om ikke LUB legger til rette for det. Vi anser dette som et svært viktig helseforebyggende arbeid. Et slikt tilbud dekker andre behov enn den hjelp og behandling som profesjonelt hjelpeapparat kan gi. Likepersonstøtte har uvurderlig betydning for mange etterlatte. I tillegg lærer deltakerne om sorg og selvhjelp og de får verktøy de selv kan bruke for å mestre sorgen. Et slik tilbud kan bidra til økt hverdagsfungering og slik også få en positiv samfunnsøkonomisk effekt.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder Trine Giving Kalstad har ansvar for gjennomføring av prosjektet, innkalling til planleggingsmøte, invitere forelesere, forberede alle likepersonene til deres rolle på seminaret, og ellers sikre god fremdrift i prosjektet både i forkant, underveis og for formidlings- og etterarbeid. Som del av søknadsarbeid er et foreløpig program for seminaret laget. Vi har også valgt å reservere en helg for å sikre oss plass og innhente priser. Rekrutteringen av deltagere skjer fortløpende gjennom LUB-ansattes telefonoppfølging og ved bruk av våre kanaler som nyhetsbrev, epost, facebook o.l. Derfor er det mange etterlatte foreldre fra hele landet som allerede har meldt seg på om vi får støtte til gjennomføring . De frivillige likepersonene vil vi også rekruttere gjennom våre oppfølgingsrutiner. Seminaret vil foregå 25. – 27. oktober 2024 fra fredag kl. 1800 til søndag kl. 1500 på Soria Moria hotell. Det er viktig for oss med en tydelig brukerstemme på dette seminaret og vi tar hele tiden med oss erfaringer fra tidligere seminarer. Derfor spør vi om temaer av interesse i påmeldingsskjemaet. Det vil være både fagpersoner og etterlatte foreldre/ likepersoner som foreleser om ulike sider ved sorg og sorgbearbeiding. Etter endt program sendes evalueringsskjema ut til deltakerne. Prosjektleder samler inn tilbakemeldinger. Det deltakerne tar opp rundt behov fra deres sosiale nettverk både under programmet og i etterkant, samles for å lage et skreddersydd program for webinaret de skal inviteres til sammen med medlemmer av nettverket sitt. Seminaret skal omtales i 2. utgave av LUB-magasinet 2024 som kommer ut i løpet av november/ desember 2024, samt i nyhetsbrev og på sosiale medier i løpet av oktober og november.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Å lære å leve med sorgen – Seminarhelg for foreldre som har mistet barn
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
25.10.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring