Systematisk kartlegging støtter Dams forskningsgrep
Fersk forskningsartikkel har kartlagt tiltak for åpen forskning.
DAM Redaksjonen • 26 sep. 2024
Nylig publiserte en forskergruppe en såkalt «scoping review», eller systematisk kartlegging, over tilgjengelig forskning på tiltak for åpen forskning.
Positivt med mer åpenhet
Det er første gang det gjøres en slik kartlegging, og resultatene viser at det i all hovedsak er positivt for forskningen med tiltak for økt åpenhet.
En rekke av tiltakene er allerede innført i Stiftelsen Dams forskningsprogram, blant annet krav om publisering i tidsskrifter med åpen tilgang (open access), åpen vurdering (deling av navn på ekspertene som vurderer søknader) og krav om deling av data.
– Jeg vil si artikkelen gir god støtte til det vi har innført og at den samtidig viser hvor kompleks forskningsverden er. Et tiltak vil nesten alltid påvirke flere ting samtidig, og det er sjeldent mulig å forutse alle konsekvensene før man iverksetter dem, sier programsjef i Stiftelsen Dam, Jan-Ole Hesselberg.
Tilgjenglig og transperent
Målet med en mer åpen forskning er å gjøre forskningsprosesser og -resultater mer tilgjengelige, transparente og inkluderende, og å sikre at vitenskapelige funn fritt kan deles, etterprøves og bygges videre på av andre forskere.
Forskerne bak den ferske systematiske oversikten fant i hovedsak positive resultater som styrker insentivet for å jobbe for mer åpenhet.
Samtidig fant de også utilsiktede negative konsekvenser av noen tiltak, som for eksempel at krav om åpen tilgang favoriserer institusjoner og land som har råd til å betale avgiftene forbundet med å publisere på denne måten.
Kan ikke hindre mer åpenhet
Forskerne mener det bør få betydning for utviklingen av fremtidig forskningspolitikk og infrastruktur. Det er programsjef i Dam, Jan-Ole Hesselberg enig i.
– De negative konsekvensene forskerne fant kan ikke hindre arbeidet for mer åpenhet i forskning, men understreker behovet for å evaluere og utvikle de tiltakene man iverksetter. Det er ekstremt viktig for utviklingen av forskningspolitikken og -finansieringen at det gjennomføres slike kunnskapsoppsummeringer. Det er noe vi er helt avhengige av, men ikke har kapasitet til å gjøre selv, sier han.
Les også: