Livet etter deg

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Et selvmord har store konsekvenser for familie, nære personer og for samfunnet ellers. Omtrent 650 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år, og om man regner 10 etterlatte per selvmord, innebærer det 6500 etterlatte hvert eneste år. Studier finner høyere forekomst av posttraumatiske stressreaksjoner, forlenget sorg, depresjon, angst og selvmordstanker og/eller -forsøk hos etterlatte etter selvmord. Stigmaet rundt selvmord kan være en stor utfordring for de etterlatte. Samfunnet har ofte vanskeligheter med å snakke om selvmord, noe som kan føre til at de etterlatte føler seg alene i sin sorg. De kan oppleve at andre unngår å snakke om den avdøde eller hvordan den etterlatte har det, enten fordi de ikke vet hva de skal si, eller fordi de er ukomfortable med temaet. Dette kan skape en følelse av isolasjon og gjøre vondt verre. Stigmaet kan også gjøre det vanskeligere for etterlatte å søke støtte, bearbeide sorgen og føre til tileggsbelastninger. Vi ønsker å belyse de følelsesmessige og sosiale konsekvensene av selvmord for de etterlatte, og dermed bidra til å bryte ned stigma og skape empati og forståelse i samfunnet. Det er behov for fremme verdien av brukerperspektivet og at erfaringskompetanse er verdifullt for en selv og andre – og å høre det direkte fra de etterlatte.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet består av 3 hovedaktiviteter: Rekruttering og workshop, filming og klipping, pressedekning og lansering. Vi lager en film på 30 minutter (i tillegg til kortere versjoner tilpasset bruk) som vil bestå av samtaler og/eller intervjuer av fire deltakerne. Disse fire skal møtes på en hytte i vakre og vårlige omgivelser og dele sine erfaringer med hverandre. Vi ønsker at dette skal være sårt, ærlig og litt vanskelig å se på. Av de fire deltakerne er to rekruttert. De siste to skal rekrutteres når prosjektet begynner. De er alle erfaringskonsulenter eller fagpersoner med egenerfaring, og vant til å snakke om sin egen historie. Historiene vil ha fokus på arbeidsliv (å balansere jobb og sorg, vanskelige møter med kollegaer), sterke følelser, mestringsstrategier, selvmordstanker og relasjon til andre i etterkant. Dette er temaene vi vil arbeide rundt, men samtalene sikter på å være usensurerte, ærlige og spontane. Første del av prosjektet består av å rekruttere to deltakere som deltakere til filmen. En mor som har mistet sitt barn og en mann som har mistet sin far, er allerede rekruttert. Erfaringssentrum rekrutterer to deltakere til.. Deretter workshop og utvikling. Enighet om innhold, bli kjent med hverandre og for å diskutere etiske dilemmaer gjennomføres en workshop. Det må være tydelig at alle deltakere har et avklart forhold til tematikken. Psykolog og egen referansegruppe bistår særlig i denne prosessen. Deretter filming, klipping og utvikling av filmen. Etiske vurderinger: Pga det sensitive temaet kan deltakere stoppe produksjonen når som helst og det gjøres godes vurderinger av deltakerne i forkant. Psykolog er involvert, og leder av LEVE + 3 medlemmer som danner en referansegruppe og er aktive i denne prosessen. Målgrupper: etterlatte, venner og familie av etterlatte, helsepersonell og fagfolk, erfaringskonsulenter, og den generelle befolkningen. Evaluering: Prosjektet evalueres av prosjekt og referansegruppe og prosjektleder skriver sluttrapport.

Antall deltakere

400

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kunnskapsformidling om selvmord og å være etterlatt etter selvmord er viktig for å redusere stigmaet knyttet til selvmord og etterlatte. Ved å gi innsikt i de komplekse følelsene og utfordringene som etterlatte står overfor, kan filmen hjelpe med å bekjempe fordommer, oppmuntre til mer åpenhet og støtte til de etterlatte, og bidra til at de føler seg mindre isolerte. Vi håper også at filmen kan forebygge selvmord hos etterlatte. Filmen ønsker å gjøre den generelle befolkningen bedre kjent med effektene av å bli etterlatt etter selvmord, og gi håp til etterlatte, være informativ og lærerik for fagfolk. Filmen vil være til nytte for LEVE og Erfaringssentrums medlemmer og styrke organisasjonene fremover. Film har en unik evne til å formidle følelser og menneskelige erfaringer. En godt produsert film med et genuint og sterkt innhold kan kommunisere håp til seere som har opplevd selvmordstanker eller tap som følge av selvmord. Vi håper vår film kan gjøre det lettere for seerne å relatere til og forstå den smerten og sårbarheten våre deltakere skildrer, samtidig som filmen formidler varme og håp. Film har potensialet til å skape samtaler og øke bevisstheten om viktige samfunnsproblemer. Ved å bruke film som medium for å formidle informasjon om selvmord, kan vi skape en arena for å diskutere og reflektere over selvmordsforebygging og psykisk helse. Dette kan bidra til å bryte ned stigma, oppmuntre til mer åpenhet og forståelse rundt selvmord, og redusere fysisk og emosjonell isolasjon. Filmen har som mål å vise seere at ved å bruke sin egen erfaring kan etterlatte tilby støtte, trøst og veiledning til andre som opplever det samme. At man kan bruke sin innsikt og empati til å være en ressurs for andre som sliter med sorgen og de følelsesmessige utfordringene etter selvmord.

Plan for gjennomføring

Mørk og Erfaringssentrum: Ansvarlig for rekruttering av deltakere. Dokumentasjon og oppfølging av prosjektprosessen. Evaluerer og skriver sluttrapport. Kontaktperson for deltakerne. Willoch: Manus, filming, klipping. Han vil og stå for etterarbeidet, og vil ha tett dialog med deltakere gjennom hele prosessen. Morten vil ha ansvar for planlegging og gjennomføring av filmopptakene. Rekruttering: november – desember 2024: Erfaringssentrum har 350 medlemmer og del av et nettverk hvor mange har erfaringer som er relevante til prosjektet. De informeres om rekrutteringen over e-post. Valg av deltakere gjøres videre med intervjuer av Erfaringssentrum, før siste rekrutteringsaktivitet er et en samling med alle deltakere hvor de blir litt kjent. Workshop og utvikling: desember – mars 2025 Deltakere og prosjektgruppe møtes til workshop hvor vi forteller om oss selv og blir bedre kjent, og hensikt og plan for prosjektet gjøres veldig klart. Innhold vil diskuteres, samt hva man er komfortabel med å dele, hvordan innholdet blir fremstilt, o.l blir gått gjennom. Også planlegging av filming, lokasjon, og nødvendig forarbeid før filming begynner. Referansegruppen fra LEVE bistår i prosessen og utforming av film. Filming: april – mai 2025 Skjer på en hytte over en helg, samt hjemme hos deltakere. Evaluering av referansegruppe av daværende film: juni 2025 Gitt det sensitive temaet og at filmen ønskes å fremstilles på en viss måte (med ærlighet og sårbarhet), er det formidles, og formidles på en måte som resonnerer med folk, er dette en kvalitetssikring. Klipping: ferdig juli 2025 Forhåndsvisninger: august 2025 Vises til mindre publikum og referansegruppe fra LEVE bearbeider. Lansering: Dagen for selvmordsforebygging i september – ca 30 deltakere. Sluttrapport: Oktober 2025

Prosjektleder

Daniel Mørk

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Livet etter deg
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2024: kr 150 000, 2025: kr 250 000
Startdato
01.11.2024
Sluttdato
30.10.2025
Status
Under gjennomføring