Mangfold i bevegelse – Helse og natur på tvers av kulturer

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Prosjektet retter seg mot flerkulturelle familier som av ulike årsaker står på siden av eller utenfor det norske fellesskapet. Kia har jobbet med målgruppen siden 70-tallet og har erfart at flere i den har sosiale utfordringer knyttet til integrering. I mange tilfeller har de også diffuse helseplager som følge av traumer etter krig eller flukt. Ofte har gruppen begrenset tilgang til, eller tradisjon for, aktiviteter som turer og friluftsliv. Friluftsliv har lang tradisjon i Norge og er kjent for å fremme fysisk og psykisk helse gjennom aktivitet og stressmestring, men for disse familiene kan språkbarrierer, økonomiske utfordringer og mangel på erfaring hindre deltakelse. Prosjektet har som mål å redusere disse barrierene ved å tilby kurs i friluftsliv, hyttetur og utflukter i samarbeid med Den Norske Turistforening. Ved å inkludere både flerkulturelle og norske familier, fremmer vi integrering og kulturutveksling, og gir deltakerne en opplevelse av mestring og sosialt fellesskap. Turgåing vil kunne føre til forbedret fysisk og mental helse, samtidig som at familier med krysskulturell bakgrunn får tilgang til en viktig del av norsk tradisjon og kultur. Prosjektet vil dermed også føre til mestring og økt sosial deltakelse blant målgruppen.

Aktivitet/tiltak/metode

Gjennom prosjektet ønsker vi å kunne tilby 10 dagsutflukter, samt en årlig hyttetur i samarbeid med Den Norske Turistforening. Aktivitetene vil inkludere «ferskingkurs», der deltakerne får opplæring i friluftsliv med fokus på sikker ferdsel i naturen, bruk av utstyr, kartlesing og enkel matlaging på tur. I tillegg vil vi arrangere en hyttetur over 2-3 dager, der familiene bor sammen på en DNT-hytte og deltar i felles aktiviteter, som turer på merkede løyper og naturopplevelser. Utfluktene vil være lavterskel og foregå i Rogaland fylke for å sikre at flere kan delta, inkludert familier med begrenset erfaring og ressurser. Ansatte og frivillige fra Kia vil sammen med guide fra DNT sørge for at aktivitetene foregår på en trygg måte. Målgruppen er flerkulturelle familier med lav inntekt, inkludert de som har helseutfordringer knyttet til stress og psykisk helse. Prosjektet inkluderer også norske familier. Vi ønsker å tilby aktivitetene gratis til alle familiene uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn. Dette vil vi gjøre for å unngå stigmatisering. Å møtes på likefot om en felles interesse kan dessuten bidra å skape varige relasjoner og fremme integrering i praksis. Prosjektet vil evalueres ved hjelp av spørreundersøkelser blant deltakerne. Fokus vil være på deltakernes opplevelse av helseforbedring både fysisk og mentalt, følelse av livsmestring og sosial tilhørighet. I tillegg vil antall deltakere, aktivitetsfrekvens og grad av deltakelse være viktige indikatorer for måloppnåelse. Alle aktiviteter gjennomføres med opplæring i sikker ferdsel i naturen og under tilsyn av erfarne frivillige fra DNT. Det tas hensyn til deltakernes personvern, og all innhentet data vil anonymiseres i evalueringsprosessen. Begrensede norskkunnskaper og kulturelle forskjeller skaper flere utfordringer mtp kommunikasjon og deltakelse. Erfaringsmessig kan mange av disse utfordringene løses ved å ha tett og regelmessig kontakt med deltakerne før og under aktivitetene.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt vil prosjektet gi flerkulturelle familier tilgang til friluftsaktiviteter de vanligvis ikke deltar i, det være seg økonomiske, språklige og kulturelle hindre. Ved økt fysisk aktivitet og ved å være tett på naturen, vil deltakerne kunne kjenne på mestring gjennom å få lære seg grunnleggende friluftsferdigheter, noe som kan styrke selvtilliten og senke terskelen for å delta i lignende aktiviteter ved senere anledninger. Sosial interaksjon med Kias ansatte og frivillige, turistforeningens frivillige, samt andre norske familier, vil bidra til å bryte ned barrierer og bygge relasjoner, noe som fremmer integrering og bryter ned sosialt utenforskap. På lang sikt forventes prosjektet å ha en varig positiv effekt på deltakernes helse og sosiale inkludering. Regelmessig fysisk aktivitet, som ved friluftsliv, vil bidra til forebygging av livsstilssykdommer og bedre psykisk helse. For mange vil dette kunne være starten på en langsiktig deltagelse i friluftsliv, noe som kan styrke deres fysiske og mentale velvære. Prosjektet vil også bidra til økt inkludering, da familier fra ulike kulturer får muligheten til å bygge vennskap og forståelse gjennom felles opplevelser. Dette kan på sikt styrke samfunnets evne til å inkludere innvandrere og fremme et mer mangfoldig og inkluderende fellesskap.

Plan for gjennomføring

Januar-februar 2025: Forberedelse og planlegging Ansvarlig: Prosjektkoordinator i samarbeid med DNT. Aktiviteter: Utvikling og delegering av kursopplegg og program for hytteturer og utflukter. Gjennomgang av samarbeidsavtale med DNT. Rekruttering av frivillige guider og turledere. Februar-november 2025: Rekruttering av deltakere Ansvarlig: Prosjektkoordinator og DNT Aktiviteter: Informere om prosjektet gjennom skoler, helsestasjoner, KIA Rogaland, og DNT. Rekruttere deltakere via interne kanaler og sosiale medier. Mars-november 2025: Gjennomføring av aktivitetene Ansvarlig: Prosjektkoordinator, frivillige guider, og aktivitetsansvarlige i DNT. Aktiviteter: Arrangere ti dagsutflukter og en hyttetur. Implementere «ferskingkurs» og følge opp med evaluering av hver aktivitet. November-desember 2025: Evaluering og rapportering Ansvarlig: Prosjektleder og evalueringsteam. Aktiviteter: Samle tilbakemeldinger fra deltakere, analysere resultater fra spørreundersøkelser, og utarbeide sluttrapport. Desember 2025: Formidling og videreføring Ansvarlig: Prosjektkoordinator Aktiviteter: Distribuere rapporter til samarbeidspartnere og relevante nettverk. Vurdere muligheter for videreføring og utvidelse av prosjektet basert på erfaringene.

Prosjektleder

Marianne Fjermestad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Mangfold i bevegelse – Helse og natur på tvers av kulturer
Organisasjon
Kristent Interkulturelt Arbeid
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2025