Til søsken
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Når et barn blir sykt rammes hele familien. Det syke barnet og foreldre får mye informasjon og verktøy for å forstå hva som skjer. Det er lite eller ingen informasjon til søsken Barnekreftforeningen ønsker gjøre noe med det, og sette fokus på søsken til et barn som har kreft. Vi ønsker lage en brosjyre som har fått navnet «Til søsken». Dette skal være en brosjyre som gir søsken litt mer informasjon om hvordan det kan være å stå i den nye situasjonen de er i, at noen har tenkt på dem. Gi de informasjon om at det finnes andre i deres situasjon som de kan snakke med (likepersoner), og gi de informasjon om sykdommen på en enkel og forståelig måte. Brosjyren ønsker vi skal være med som en del av vår «hjelpepose», et prosjekt vi har fått tildelt gjennom DAM tidligere. Det er mye informasjon til familier og den syke den første tiden på sykehus. Det som finnes på eksemelvis BAMS 3 på Rikshospitalet i dag er en brosjyre om det å være barn som pårørende av syke foreldre. Den har lite informasjon for vår målgruppe, og ender derfor med å ikke bli brukt av avdelingen. Barn og søsken som pårørende er en lovpålagt oppgave for helsepersonell. Vi håper at denne brosjyren kan være med å øke bevisstheten til og om søsken i en svært sårbar situasjon.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi ønsker blant annet å ha med følgende innhold/informasjon: Vanlige spørsmål – Hva er kreft? – Hvorfor får noen kreft? – Er kreft smittsomt? – Er kreft farlig? – Hva er cellegift? – Hva er strålebehandling? – Hva er en CVK? – Må broren/søsteren min bo på sykehuset? – Kan jeg komme på besøk på sykehuset? – Hvorfor ser broren/søsteren min annerledes ut? – Hvordan kan jeg hjelpe broren/søsteren min? – Hvordan kan jeg gjøre mamma og pappa glade? – Hva sier jeg hvis vennene mine spør om broren/søsteren min? – Hva sier jeg hvis voksne spør om broren/søsteren min? – Kan jeg gå på skolen/barnehagen selv om broren/søsteren min har kreft? – Jeg vet om en som døde av kreft, betyr det at broren/søsteren min også kommer til å dø? – Kan kreften komme tilbake? – Kan man være sint på en som har kreft? – Kan jeg være glad selv om broren/søsteren min har kreft? – Hva gjør jeg hvis jeg fortsatt lurer på noe etter at jeg har lest denne brosjyren? Reaksjoner – Barn – Ungdom Hvem kan jeg snakke med? Når behandlingen er ferdig Nyttige linker/tilbud Målgruppe: søsken som pårørende mellom 4-18 år. Laget på en måte som er lett å lese og forstå for barn og ungdom. Evaluering: brosjyren bør evalueres før eventuell mer opptrykk. Og se på behov for materiell til foreldre om søsken som pårørende. Personvern/etikk: ingen skal eksponeres i denne brosjyren, vi kjøper illustrasjoner og bruker brukermedvirkere for å skape innhold. Utfordringer: burkermedvirkere (ungdom) kan trekke seg. Vi har de siste årene hatt fokus på å være tilgjengelig for familier som har et annen morsmål enn norsk, og ønsker derfor også å oversette brosjyren til arabisk, engelsk og polsk. Det er de språkene vi har fått tilbakemelding på i tidligere prosjekter som er mest brukt.
Antall deltakere
500
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi forventer at dette tiltaket vil gjøre barn og ungdom som pårørende tryggere i sin situasjon. Søsken som pårørende er en stor gruppe. En gruppe som ofte blir overlatt til seg selv. Menon Economics har utarbeidet en samfunnsøkonomisk rapport om Barnekreftforeningens Familiehus. Det viktigste funnet i rapporten er hvordan sykdom i familien går utover søsken som pårørende, og hvilken samfunnsøkonomisk gevinst det kan være hvis familier få bo sammen i tiden barnet er sykt. Slik det er i dag er det syke barnet på sykehus med en, noen ganger begge, foreldrene. Mens søsken må være hjemme. Det er ikke tilrettelagt for at søsken kan være sammen. Det er ingen automatikk i at søsken blir inkludert. Ved å utelate søsken fra informasjon om sykdommen og ved å frarøve søsken tid sammen, kan man bygge utrygghet som igjen kan gi store psykososiale konsekvenser. Brosjyren vi vil lage skal være skrevet for ungdom og barn i et lettlest språk. Med bruk av illustrasjoner og grafikk slik at brosjyren virker appelerende å lese. Innledningen er tenkt slik: «Hvis du leser dette, er du sannsynligvis søsken til en som har fått kreft. Det kan hende du ikke helt vet hva kreft er, eller at du vet litt. Kanskje du kjenner noen som har hatt det en gang? En besteforelder eller en tante eller en lærer? Kanskje synes du er det er skummelt eller rart og lurer og tenker på mange ting du aldri har lurt eller tenkt på før. Det er helt vanlig. Når et barn eller en ungdom får kreft, er det alltid sånn at den som er syk får masse oppmerksomhet. De aller fleste søsken forstår hvorfor det må være sånn, men det betyr ikke at det ikke vanskelig. Eller urettferdig. Det betyr heller ikke at du ikke er viktig lenger. For det er du, og derfor har vi laget denne brosjyren til deg.»
Plan for gjennomføring
Kristine Dalan er forfatter. Maren Tanke har ansvar for illustrasjoner og grafisk design + trykk. Hedda Harlem-Nilsen har ansvar for å koordinere prosjektet. Manuset er under arbeid nå, vi ser derfor for oss at vi kan ha produktet ferdig relativt raskt. Og at vi rekker fristen med første kvartal 2025. Vi opplever at dette produktet er etterlyst der ute hvor søsken er, og ønsker derfor å være på tilbudssiden.