Aktivitetshelg for personer med parkinson og pårørende

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Parkinsons sykdom er en alvorlig nevrogenerativ sykdom. Sykdommen har mange ulike symptomer, både motoriske og ikke-motoriske. De siste årene har viktigheten av å være i aktivitet, både for egen fysiske velvære, men også for å bidra til langsommere progresjon av sykdommen, kommet stadig mer i fokus. Det er vel 13 000 personer med Parkinson-diagnose i Norge. Flere yngre enn tidligere får diagnosen. De skal ofte leve i mange år med en alvorlig kronisk sykdom. Gode opplevelser sammen med nær pårørende og sammen med andre med samme diagnose kan styrke den psykiske helsen. Selv om aktivitetshelgen er for personer med Parkinson-diagnosen, skal helgen ikke fylles med sykdom, men bidra til å forske ut muligheter til aktiviteter som er meningsfulle og gode. Mange med Parkinson deltar allerede i gruppetrening som Rock Stedy Boxing, som er en sertifisert boksemetode for personer med parkinson. De siste årene har det kommet mange ulike aktiviteter utformet for Parkinson-rammede, som klatring, dans, padel for å nevne noen. I tillegg byr turer i naturen på gode opplevelser, om det er med ski eller fotturer.

Aktivitet/tiltak/metode

Aktivitetshelg for personer med parkinson og pårørende. Vi skal ha fokus på det å leve med parkinson, som erfaringsutveksling, hjelpemidler og introduksjon til nye aktiviteter, foredrag og uteaktiviteter med lunsj i naturen. Aktivitetshelgen er planlagt lagt til Beitostølen, som har godt tilrettelagte områder, vakker natur og gode overnattingsmuligheter. Vi ønsker å kunne tilby inntil 80 personer en nydelig helg fylt med gode opplevelser, fysisk og psykisk. Vi har forespurt om hotellkapasitet for helgen 6. til 8. juni. Programmet er under planlegging. Fredag 6. juni: 15.00 – 17.00: Ankomst og innsjekk 17.00 – 17.15: Informasjon om helgen 17.15 – 18.00: Foredrag 18.30 – 22.00: Middag og sosialt samvær Lørdag 7. juni: 07.00 – 07.45: Morgengym – svømming, Qi Gong eller tur med høy puls og staver 07.00 – 09.00: Frokost 09.00 – 09.45: Foredrag 10.00 – 14.00: Uteaktiviteter med lunsj i det fri 15.00 til 17.00: Foredrag i grupper etter interesse: Parkinson og ernæring, strategier (cuing) for å overvinne symptomer, å være pårørende 18.30 – 22.00: Middag og sosialt samvær med quiz Søndag 8. juni: 07.00 – 07.45: Morgengym – svømming, Qi Gong eller tur med høy puls og staver 07.00 – 09.00: Frokost 09.00 – 11.00: Foredrag 11.00: utsjekk og avreise Alle deltakerne må være i stand til å klare seg selv. Aktivitetene er lagt opp i samråd med fagpersoner på parkinson, og det vil også være en aktivitetsleder med medisinsk-faglig utdannelse til stede hele helgen. Alle deltakerne får tilsendt evalueringsskjema på e-post etter arrangementet. Evalueringen vil bli brukt til læring. Å arrangere en aktivitetshelg for inntil 80 personer krever planlegging. Til tross for det er det mye som kan skje. Alle frivillige som skal hjelpe til under arrangementet må gjennomgå en sikkerhetsbrief. De vil også få egne skjorter og vester i samme farge, slik at det er enkelt for deltakerne å finne hjelp om noen skulle trenge det.

Antall deltakere

80

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil ha stor verdi for personer med parkinson og deres pårørende, både fysisk og psykisk. Deltakerne vil få ny kunnskap og innsikt i sykdommen og diagnosen gjennom de foredragene vi legger opp til. For pårørende vil det være en ekstra verdi å møte andre pårørende og dele erfaringer om det å leve med en person med kronisk sykdom. Aktivitetene som deltakerne blir introdusert for vil gi innsikt i nye måter å holde seg fysisk aktivt med parkinson. Eller det er aktiviteter som også pårørende finner meningsfull å delta sammen med personen med parkinson. Det er også stor verdi for deltakerne å gjøre noe hyggelig sammen. Den samfunnsmessige virkningen av prosjektet er blant annet viktigheten av å være i aktivitet når du har diagnosen parkinson. I tillegg kan gode opplevelser sammen med andre forebygge ensomhet og tristhet. Positive opplevelser er som medisin.

Plan for gjennomføring

08.01.25: Oppstartsmøte. Gjennomgang av program. Booke hotell. 02.25: Invitasjon til Aktivitetshelg for personer med parkinson og pårørende sendes ut via nyhetsbrev, nettsider, Tema Parkinson. 03.25: Program ferdigstilles. 04.25: Påmeldingsfrist ute. Sende bekreftelse og faktura for egenandel til de som har fått plass. Gjennomgang av program med hotellet. Sende utfyllende informasjon til de som skal stå for aktiviteter. Utarbeidelse av sikkerhetsprotokoll med kontaktadresser, ansvarsforhold, varslingsrutiner. 06.25: Aktivitetshelg gjennomføres. Sikkerhetskurs for de som skal stå for aktivitetene i forkant. Deltakerne forespurt om fotografering og deling på sosiale medier. Alle deltakere mottar evalueringsskjema digitalt ved hjemkomst. 06/07.25: Publisering av reportasje og bilder fra Aktivitetshelg. 09.25: Evalueringsmøte og sluttrapport skrives. 10.25: Sluttrapport sendes Dam.

Prosjektleder

Kristin Ruud

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Aktivitetshelg for personer med parkinson og pårørende
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2025: kr 370 000
Startdato
08.01.2025
Sluttdato
01.10.2025
Status
Under gjennomføring