Erfaringsutveksling og opplæring for likepersoner med munn- og halskreft

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Munn- og halskreftforeningen er en liten, men svært aktiv forening der likepersonene spiller en sentral rolle i å støtte andre medlemmer som har fått kreftdiagnoser. Foreningen har 650 medlemmer, og cirka 50 aktive likepersoner. Likepersonene har som oppgave å tilby støtte, dele erfaringer, og gi veiledning til nyopererte og andre som lever med munn- og halskreft. Til tross for deres viktige rolle, har de ikke hatt et felles møtepunkt på svært lenge, noe som har ført til et behov for faglig påfyll, styrking av fellesskapet, og oppdatering av kompetansen i møte med nye utfordringer, særlig i kjølvannet av pandemien som har forandret hverdagen deres betraktelig. Prosjektets hovedmål er å planlegge og gjennomføre en likepersonssamling i juni 2025. Arrangementet skal gi alle foreningens likepersoner mulighet til å møtes, dele erfaringer, øve på den vanskelige samtalen, få faglig påfyll, og delta i utviklingen av foreningens likepersonstilbud. Arrangemementet er avgjørende for å sikre at foreningens likepersoner kan fortsette å tilby høy kvalitet på sitt arbeid samt være tilstede i hele landet. I løpet av arrangementet skal det også drøftes nye måter å gjennomføre likepersonsarbeidet på samt utvikle nye verktøy og metoder som kan styrke og støtte likepersonsarbeidet.

Aktivitet/tiltak/metode

Det vil arrangeres en samling for alle likepersoner i foreningen 13.-15. juni, på et hotell på Østlandet. Prosjektet retter seg mot alle registrerte likepersoner i foreningen samt andre som er interesserte i å bli likepersoner. Per i dag er det cirka 50 aktive likepersoner. Dette er personer som trenger oppdatering, videreutvikling av sine ferdigheter, og mulighet til å dele erfaringer med kolleger. Arrangementet vil fokusere på erfaringsutveksling og nødvendig kunnskap for likepersoner. De vil dele suksesser og utfordringer i et trygt miljø, samt lære hvordan de kan forbedre likepersonstilbudet. Kreftkoordinatorer vil delta for å diskutere oppfølging av pasienter etter behandling, mens en annen økt dekker vanskelige samtaler med alvorlig syke. Det vil også være gjennomgang av GDPR og taushetsplikt, samt en onkolog som oppdaterer deltakerne på nye behandlingsmetoder for munn- og halskreft. Det vil også være sosialt program for å skape en trygghet og et fellesskap i gruppen. Det er viktig at likepersonene i foreningen kjenner hverandre. Det er i andre med samme verv de kan få støtte i sitt arbeid i hverdagen. Arrangementet vil evalueres med en deltakerevaluering samt en evaluering både i landsstyret og i prosjektgruppen etter arrangementet. Deltakerne vil ved påmelding få ønske seg temaer og spørsmål som skal tas opp i løpet av helgen. Ved å vite hvilke spørsmål deltakerne har før arrangementet begynner vil vi som arrangører kunne svare ut ting på best mulig måte i løpet av arrangementet. Vi vet at dette er et arrangement mange likepersoner ønsker seg samt venter på at skal bli arrangert. Pandemien var en utfordrende tid for likepersonsarbeidet, og det har vært en lang prosess med å bygge opp det i ettertid. En utfordring kan være å skape et program som føles relevant for alle likepersoner, uansett om det har vært aktive i 20 eller 1 år. Ellers er dette en form for arrangement som er kjent i organisasjonen, der større utfordringer ikke er så sannsynlige.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt forventer vi at kurset vil gi deltakerne økt kompetanse, bedre verktøy for å håndtere vanskelige samtaler, og styrket nettverk med andre likepersoner. Dette vil igjen øke kvaliteten på støtten de tilbyr medlemmene i foreningen. På lang sikt vil prosjektet bidra til å styrke foreningen som helhet, gjennom utvikling av nye tilbud og materiell, samt ved å styrke fellesskapet blant likepersonene, noe som vil gjøre dem mer motiverte og engasjerte i sitt arbeid. Likepersonsarbeidet i Munn- og halskreftforeningen er en svært viktig del av foreningen sitt tilbud. Foreningen sine likepersoner møter ukentlig på flere av de større sykehusene i Norge for å snakke med pasienter. Ved større operasjoner, så som strupeoperasjoner, blir også likepersonene i foreningen kontaktet for en samtale med pasienten før operasjon. I tillegg til dette bidrar likepersonene til å svare på spørsmål via telefon, aktiviteter samt andre møtesteder. Det er altså svært viktig at likepersonene er motiverte, kan sin sak samt vet hva de skal gjøre hvis de møter utfordringer i sitt verv. Gode likepersoner hjelper den enkelte pasienten samt avlaster helsevesenet generelt.

Plan for gjennomføring

Prosjektgruppen vil være ansvarlig for utarbeidelse av programmet. Sekretariatet vil ha ansvar for planlegging, markedsføring, påmelding, billettbestilling og gjennomføring. Prosjektgruppen starter opp sitt arbeid i januar 2025 med å planlegge programmet samt sende ut invitasjoner til alle likepersoner og lokalavdelinger. Her vil referansegruppen kobles på for å kvalitetssikre programmet. Etter sitt første prosjektgruppemøte i januar vil prosjektgruppen møtes jevnlig for statusoppdateringer samt eventuelle avklaringer. Møtene vil gjennomføres digitalt. I februar og mars vil sekretariatet arbeide med å få på plass foredragsholdere samt åpne påmeldingen for arrangementet. I april vil det være påmeldingsfrist, og informasjonen oversendes hotellet samt fly- og togbilletter bestilles. Mai vil bli brukt på detaljplanlegging samt opptrykk av konferansemapper, og annet materiell. I juni gjennomføres arrangementet. En evaluering sendes ut til alle deltakere rett etter arrangementet. Prosjektgruppen samles en siste gang i august for å lese gjennom evalueringene samt gjennomføre en egen evaluering av arrangementet. Prosjektgruppen vil også gi innspill på plan for oppfølgning og videreføring av arrangementet.

Prosjektleder

Emma Bodman

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Erfaringsutveksling og opplæring for likepersoner med munn- og halskreft
Organisasjon
Munn- og halskreftforeningen
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.10.2025
Status
Under gjennomføring