Ikke bare meg – synliggjøring av situasjonen for unge med foreldre i fengsel

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I løpet av et år opplever mellom 6000 og 9000 barn at en forelder gjennomfører straff. Mange opplever fengsling av et familiemedlem som en krise. Opplevelsen kan ha store konsekvenser, både helsemessig, sosialt og i forhold til skole og læring. Mange barn og unge kjenner seg veldig alene i situasjonen, og i frykt for reaksjoner fra andre bærer de ofte på sine erfaringer som en hemmelighet. Gjennom arbeidet i FFP Ung, FFPs avdeling for barn og unge, har vi erfart hvor verdifullt det er for barn å oppleve at de ikke er alene og å kunne kjenne seg igjen i det andre barn og unge forteller. Vi ønsker sammen med barn og unge i FFP Ung å synliggjøre historier, sitater og nyttig informasjon gjennom SoMe, FFPs hjemmeside og via foredrag, slik at andre barn og unge kan kjenne seg igjen i det som formidles. Prosjektet har som mål å bidra til å dempe stigma, bedre livssituasjonen og gi barn og unge med et familiemedlem i fengsel en opplevelse av at de ikke er alene. Gjennom prosjektet vil vi også nå ut til fagpersoner i kriminalomsorgen, barnevern, skole og andre som møter barn med et familiemedlem i fengsel gjennom sitt arbeid. Disse har ulike funksjoner og oppgaver overfor barnet, og det er viktig å nå ut med informasjon om barnas situasjon slik at de kan møte barna på en best mulig måte.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjekt retter seg mot barn og unge med et familiemedlem i fengsel, og fagpersoner som møter barna i sitt arbeid. Vi vil i samarbeid med barn fra 13 år i FFP Ung samle historier og sitater og utvikle små filmsnutter (f.eks. om besøk i fengsel) til bruk på Instagram og Facebook, TikTok, FFPs hjemmeside og i foredrag. Historiene vil bli samlet via workshops, samtaler, skriftlige bidrag og fra materiell FFP allerede har, og vil kombineres med FFPs illustrasjoner tegnet av grafiske designere i Darling Clementine. Målet er å bygge et «bibliotek» som kan brukes over tid. En av FFP Ungs ansatte har vokst opp med en far i fengsel, og har erfaring med formidling av sin historie i SoMe gjennom egen TikTok-konto. Også hans historie vil bli brukt i prosjektet. Hovedmålet er å dempe stigma for barn og unge med et familiemedlem i fengsel, gi dem en opplevelse av at de ikke er alene, og synliggjøre deres situasjon for fagpersoner. Dette vil vi oppnå gjennom formidling av ca. 40 saker, som vi forventer vil bli sett av 250 000 personer. Disse delmålene vil evalueres gjennom å telle antall saker vi lager, samt se hvor mange som har sett dem på SoMe og hjemmesiden. Det er også et mål at barn og unge som bidrar opplever fellesskap og at de ikke er alene. Dette vil evalueres gjennom å be om tilbakemeldinger på hvordan de har opplevd deltakelsen i prosjektet. Vi innhenter samtykke fra foresatte for barn under 15 år. Deltakerne informeres om at de fritt kan trekke seg fra prosjektet, og at de kun deler det de er komfortable med. Alle sakene anonymiseres. Vi tilbyr rådgivning og sørger for oppfølging om vi får kjennskap til noe som krever videre tiltak. En utfordring vil kunne være rekruttering av barn og unge. Vi tror det at en av FFP Ungs ansatte har egenerfaring vil bidra til at det vil være lettere å delta. Får vi ikke rekruttert nok deltakere, vil en større andel av sakene baseres på hans bidrag og FFPs eksisterende materiell, så vi vil uansett kunne lage mange saker i prosjektet.

Antall deltakere

250000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer at vi gjennom synliggjøring av barn og unges situasjon via SoMe, vår hjemmeside og i foredrag vil bidra til å dempe stigma for barn og unge med et familiemedlem i fengsel, og å gi dem en opplevelse av at de ikke er alene. FFPs erfaring er at det å vise pårørende at de ikke er alene om situasjonen, og at det finnes et sted der de kan komme til samtaler, treff og aktiviteter der de møter andre i en liknende situasjon, er av stor betydning for hvordan de håndterer situasjonen. Barn og unge med foreldre eller andre som står dem nær i fengsel er en sårbar gruppe, som kan oppleve savn, sorg og utenforskap. Det å arbeide med denne gruppen barn og unge er viktig også i et kriminalitetsforebyggende perspektiv, da i alt 1 av 3 som sitter i fengsel selv har opplevd å ha hatt et familiemedlem i fengsel. Det er også grunn til å tro at barn og unge som deltar i workshop eller med andre bidrag i prosjektet vil ha en positiv opplevelse, oppleve fellesskap og at de ikke er alene om å være i en slik situasjon. I Folkehelserapporten (2022) skriver FHI at ved å ha kunnskap om risikofaktorer, deres omfang, hvem som rammes og hvordan, vil vi som samfunn bli bedre rustet til å legge til rette for at flest mulig barn skal vokse opp under best mulige forhold og få best mulige levekår og betingelser. Vi forventer at prosjektet gjennom å synliggjøre barn og unge pårørendes situasjon til fagpersoner i kriminalomsorgen, barnevern, skole og andre som møter barn og unge med et familiemedlem i fengsel, kan føre til en økt bevissthet rundt deres situasjon, og til at flere voksenpersoner ser barna og bidrar til at de får best mulig hjelp.

Plan for gjennomføring

Januar25 Oppstartsmøte i prosjektgruppa. Ansvar: Hamsund Jan-feb 25: Rekruttering av deltakere til workshop blant FFPs medlemmer, i SoMe og infooppslag i fengsler i Oslo-området. Ansvar: Reksten og Lehn Mars-mai 25: Gjennomføre to workshops med barn og unge, samt samtaler for å innhente erfaringer og historier. Ansvar: Reksten og Lehn Mars-des 25: Utvikling av tekster og lage filmer, til sammen 40 saker/filmer. Poste på SoMe og hjemmesida, benytte i foredrag. Ansvar: Reksten og Mollan Nov 25: Avslutningstreff for barn og unge i prosjektet med evaluering. Ansvar: Reksten og Lehn Des 25: Evaluering av prosjektet. Ansvar: Reksten og Hamsund

Prosjektleder

Hanne Hamsund

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Ikke bare meg – synliggjøring av situasjonen for unge med foreldre i fengsel
Organisasjon
For Fangers Pårørende (FFP)
Beløp Bevilget
2025: kr 210 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring