Vårt Inkluderende Dugnadssenter

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Stavanger Turistforening er Rogalands største friluftsorganisasjon med hele 27 000 medlemmer. Vi arbeider for å nå ut til en bred del av befolkningen og inkludere flere i vårt tilbud, der friluftsliv fungerer som en arena for sosial bærekraft, folkehelse og fellesskap. Denne søknaden er forankret i DNTs verdier: Spennende, Troverdig, Inkluderende, Enkelt og Naturvennlig – STIEN. Med støtte fra DAM ønsker vi å etablere et lavterskel dugnadssenter. En inkluderende og åpen møteplass, lokale på 300 m² med stor uteplass som kan brukes året rundt. Vi søker støtte til å kjøpe nødvendige maskiner og utstyr som tilrettelegger for sosial dugnad. Tanken er at frivillige skal drive stedet, mens STF står for oppfølging med dedikert ansatt som koordinerer aktiviteter. Dette prosjektet fremmer fysisk og psykisk helse, mestring, livskvalitet og sosial deltakelse. Helsedirektoratet understreker behovet for å støtte tiltak som bidrar til at eldre forblir friske og selvhjulpne. Dugnadssenteret vil være en meningsfull møteplass og sosial arena som styrker kontakt på tvers av alder, kjønn, økonomi, etnisitet og kultur. DNT er ingen førstelinjeinstans, men er en unik inkluderingsarena med ett enormt potensial hvor både natur, aktiviteter, dugnad og det sosiale fellesskapet har helsebringende effekt

Aktivitet/tiltak/metode

Dugnadssenteret skal være en sosial møteplass for produksjon, vedlikehold og rehabilitering knyttet til STF sine turisthytter og stier. Eksempler på aktiviteter; vedproduksjon, reparasjon av inventar som knagger, hyller, dører og vinduer, samt rehabilitering av utstyr som kan gjenbrukes. Her kan frivillige gjøre meningsfylt arbeid i et miljø som fremmer sosialt fellesskap og praktiske oppgaver. Med lokaler på 300 m², og stor uteplass er det lagt til rette for helårsdrift i nærhet til byen. Vi søker støtte fra DAM til nødvendig utstyr og maskiner for å sikre en profesjonell tilrettelegging. Senteret retter seg mot STF-medlemmer, men vi vil også aktivt rekruttere nye frivillige via samarbeid med lokale organisasjoner som FLAM og Caritas, Kirkens Bymisjon og kommunen. Sårbare grupper som flyktninger og personer med psykiske helseutfordringer vil ha mulighet for både arbeidstrening, sosialt nettverk og språktrening sammen med erfarne frivillige. Vi har gode erfaringer fra Friluftscaféen Gramstad, der ukrainske flyktninger er i arbeidspraksis. Vi ser behov for et møtepunkt med fysisk arbeid i fokus, spesielt for menn, der arbeidsfellesskap kan styrke selvtillit, mestring og språkutvikling. Trivsel og gjentatt oppmøte er målbart og vi vil evaluere produksjonen i sparte kostnader og miljøbesparelser. Sikkerhet står sentralt med HMS-opplæring, kurs, verneutstyr og forsikring gjennom STF. Sticos-systemet sikrer også trygg håndtering av avvik i henhold til GDPR. Utfordringer kan være å finne kjernefrivillige som leder prosjektet og ivaretar kontinuitet; vi har allerede to slike ildsjeler, men ønsker flere. STF ansatte vil følge prosjektet tett. Dugnaden kan starte umiddelbart etter støtte er innvilget, og vi planlegger ukentlige dugnader på dagtid, som passer for både pensjonister og våre samarbeidspartnere. Vårt fokus på tilpasning, trivsel og en balanse mellom nytte og deltakernes kapasitet, vil bidra til å beholde frivillige og skape et godt inkluderende fellesskap.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vårt prosjekt kan gi deltakerne bedre fysisk og psykisk helse. Ved å være i aktivitet gjennom fysisk arbeid, samt aktiv deltakelse i et inkluderende miljø, kan vi oppnå gode ringvirkninger både på individnivå og samfunnsøkonomisk. For flyktninger og de som står litt på sidelinjen av samfunnet kan denne møteplassen bli et springbrett inn i arbeidsliv og samfunnet, det har vi flere historier på. Alle mennesker trenger meningsfulle aktiviteter i hverdagen og kjenne tilhørighet til andre, og vi er gode på å tilrettelegge ut fra kompetanse, fysikk og behov. Frivillig arbeid kan tilpasses slik at hvert individ vil kunne bidra med noe som oppleves meningsfullt. Et dugnadssenter med fokus på fellesskap og tilhørighet kan gi deltakerne en følelse av sosial deltakelse, samhold, respekt og inkludering. Vi tror at deltakerne i prosjektet vil oppleve læring og mestring, samt følelsen av å bidra på noe meningsfullt. Det arbeidet som legges ned vil gagne mange som ferdes i naturen. Resultatene av arbeidet man gjør blir synlige, enten det er en stol som blir reparert og gjenbrukt, et speil som henges opp på en hytte eller tilrettelegging av en sti i nærmiljøet. En svært positiv effekt av prosjektet er at gjenbruk og reparasjon både er bærekraftig og miljøvennlig. Prosjektet og resultatet av dette vil være til nytte for STF som organisasjon. Varer og tjenester som vi ellers ville kjøpt vil vi nå kunne produsere ved hjelp av frivillighet. En skikkelig vinn/vinn situasjon. Videre vil dette komme deltakerne til gode, medlemmer som ferdes i vårt hytte- og rutenettverk, men også befolkningen generelt som er aktive på nærmiljøturer som foreningen tilrettelegger – for benken de tar en pause på, vil i fremtiden være bygget av våre gode frivillige på vårt nye dugnadssenter.

Plan for gjennomføring

Klargjøring og etablering av prosjektet skal gjennomføres av prosjektleder. Andre ansatte vil involveres der det er behov. Vi bruker blant annet vår Rådgiver for Frivillighet og kommunikasjonsavdelingen til å spre budskapet i våre kanaler og starte rekrutteringen både internt og eksternt, utover de personene vil allerede har tilknyttet oss. Vil vil spre informasjon om oppstart av prosjektet med våre samarbeidspartnere. Flyktningetjenesten trenger alternative praksisplasser for flyktninger. Vi har også mulighet til å nå andre som ikke er i arbeid, jobbsøkende og/eller delvis sykemeldte som trenger et meningsfullt tilbud og sosialt fellesskap. STF har allerede leiekontrakt med Stavanger kommune på det bygget som skal benyttes, derfor kan vi komme kjapt i gang med prosjektet. Vi vil starte med enkle oppgaver som vedhogst og produksjon av trelemmer til sti, for å komme kjapt i gang med de faste dugnadene. Så fort lageret får et etablert verksted og nødvendig maskiner og utstyr, så vil vi kunne “ta imot” andre type dugnadsoppdrag som reparasjon og snekring. Når det er tid for rapportering på prosjektet så vil det være prosjektleder i samarbeid med Leder for driftsavdelingen i STF som har ansvar for dette.

Prosjektleder

Erik Gram Kverneland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Vårt Inkluderende Dugnadssenter
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2025: kr 300 000, 2026: kr 50 000, 2027: kr 50 000
Startdato
01.03.2025
Sluttdato
01.03.2027
Status
Under gjennomføring