Stiftelsen Dam inngår samarbeid med Prosperastiftelsen

Skal øke verdien av avsluttede prosjekter.

DAM Redaksjonen • 17 feb. 2025

Viser åtte mennesker som står vendt mot kameraet og smiler, fem kvinner og tre menn.
Prosperastiftelsen og Stiftelsen Dam inngår samarbeid med mål om mer bærekraftig drift av prosjekter i helsefrivilligheten. Her ved (f.v.) Martha Sofi Dragsund Kristoffersen (Prospera), Espen Syse Houge (Prospera), Sarah Elise Gjemdal (Prospera), Phuong Le Tran (Dam), Hans Christian Lillehagen (Dam), Sigrid Hegna Ingvaldsen (Dam), Jan Gulbrandsen (Dam) og Anne Berit Aarvold (Prospera). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Vi tror for mange prosjekter strander, selv om de kan vise til svært gode resultater. Det kan være formidling av resultater, oppskalering og utrulling eller videreføring.  Gjennom samarbeid med Prosperastiftelsen vil Stiftelsen Dam bidra til at medlemsorganisasjonene får mulighet til å gjøre mer av det som fungerer, sier generalsekretær, Hans Christian Lillehagen.

Prosperastiftelsen

  • Prosperastiftelsen gir bort kompetanse til ideelle organisasjoner og sosiale entreprenører.
  • Visjonen er at «ingen svar på sosiale utfordringer skal hindres av manglende kompetanse eller kapasitet».
  • Har et nettverk på 1.700 frivillige konsulenter over hele landet.
  • Konsulenter har høyere utdannelse og minimum tre års erfaring innen det feltet de ønsker å donere kompetanse.
  • En viktig forutsetning for å få hjelp av Prosperastiftelsen er at det ikke er noe kommersielt mål med virksomheten.

Prosperastiftelsen gir bort kompetanse til frivillige organisasjoner gjennom sitt nettverk av over 1700 frivillige konsulenter. Konsulentene har bred fagkompetanse fra ulike fagfelt. Nå har de to stiftelsene inngått et toårig samarbeid.

– Prosperastiftelsen er utrolig glad for å ha inngått dette samarbeidet med Stiftelsen Dam. Vi ser stort frem til å kunne bidra med kompetanse til helsefrivilligheten slik at gode tiltak kan leve videre og hjelpe mange flere, sier daglig leder i Prosperastiftelsen, Magnus Vøllo.

Donerer tid og kompetanse

Samarbeidet innebærer at Dams 49 medlemsorganisasjoner kan søke om støtte til å løse en konkret utfordring som krever kompetanse og ressurser.

Fem prosjekter får støtte i to ulike søknadsrunder, og støtten består da av et team med seks konsulenter, som donerer sin tid og kompetanse til å løse utfordringen.

Mens Prosperastiftelsen står for den praktiske gjennomføringen knyttet til prosjektet, er det Dam som finansierer probono-prosjektet.

Målet med samarbeidet er å teste ut nye måter å ta ut merverdien av organisasjonenes prosjekter. I tillegg vil det være et læringsutbytte for de to stiftelsene.

– Organisasjonene får mer ut av prosjektene sine, og kunnskapsutveksling med konsulentene gir ny kompetanse for begge parter, sier Lillehagen, og legger til:

– For oss i Dam vil det være nyttig å lære mer om hvilke tiltak som gjør prosjekter levedyktige over tid. Det kan handle om mange ting. For eksempel tror vi at kunnskapen som bygges i prosjektene bør dokumenteres og gjøres bedre kjent. I noen tilfeller også bidra til policyendring.

Unngår «prosjektkirkegården»

Kostnaden for videreutvikling av prosjekter som krever kompetanse og ressurser utover det organisasjonen selv har til rådighet er betydelig mindre enn å støtte et helt nytt prosjekt. Samarbeidet vil dermed bidra til en mer bærekraftig utvikling av helsefrivilligheten.

– Ved å støtte videreutvikling av prosjekter som er avsluttet vil man unngå at de havner på prosjektkirkegården, sier Lillehagen. Vi er spente på samarbeidet og ser fram til å lære mye av samarbeidet med Prosperastiftelsen.

Om søknadsprosessen

  • Utlysningen publiseres i februar 2025 og søknadsfrist for runde 1 er 16. mars og runde 2 er 2. november 2025.
  • Prosperastiftelsen står for den administrative screeningen av søknadene. Deretter blir de vurdert av to av Dams fagutvalgsmedlemmer i Helse-programmet. En snittscore av disse vurderingene avgjør om prosjektet får innvilget støtte eller ikke.
  • Målet med søknadsbehandlingen er å velge de søknadene der Prosperastiftelsen kan bidra med størst verdi og som samsvarer med Stiftelsen Dam sitt formål.
  • Vurderingskriterier og karakterskala er basert på de som benyttes av Stiftelsen Dam i søknadsbehandling.
  • Etiske vurderinger inngår som en sentral del i vurderingen av alle kriteriene og Stiftelsen Dam sine prinsipper for søknadsbehandling i programmet Helse følges.