Avhengighet, utendørsterapi og relasjoner: evaluering av en ekspedisjon

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Rusbrukslidelser er komplekse tilstander med store menneskelige og samfunnsmessige konsekvenser. Tradisjonell behandling legger ofte mye vekt på rusfrihet, men kan overse viktige psykososiale og relasjonelle dimensjoner, noe som kan øke faren for tilbakefall. Mange med rusbrukslidelser har opplevd traumer og utfordringer relasjonelt og tilknytningsmessig i oppveksten. En base av relasjonell utrygghet kan øke faren for emosjonell dysregulering og sosiale vansker og øke risiko for rusbruk. Utendørsterapi (UT) er en behandlingsform som fremmer emosjonell vekst, sosial utvikling og reparasjon av relasjonsskader under trygge, men utfordrende omgivelser. Det er fortsatt uklarhet rundt virkningsmekanismer og teoretisk grunnlag for UT. Dette prosjektet vil innhente erfaringer fra personer i langvarig recovery som har brukt UT i sin prosess og sitt ettervern, samt fagfolk med erfaring fra UT ved rusbrukslidelser. Målet er å utforske hvordan UT kan bidra i recovery og ettervern, med spesielt fokus på opplevde endringer i livskvalitet, emosjonsregulering, sosiale ferdigheter og relasjonell trygghet, samt rusbruk. Prosjektet vil gi et bedre teoretisk grunnlag for å forstå og videreutvikle naturterapeutiske tilnærminger som UT i forebygging, behandling og ettervern ved rusbrukslidelser.

Aktivitet/tiltak/metode

Utendørsterapi er en lovende behandling ved rusbrukslidelser, men det mangler et rammeverk for å forstå virkningsmekanismene. Prosjektet vil intervjue deltagere med erfaring fra bruk av UT i langvarig recovery, med hensikt å gi en bedre forståelse for metoden, samt styrke bruk og tilgjengelighet av UT. Målgruppen er mennesker med rusbrukslidelser, mennesker i recovery, og fagpersoner som arbeider med rusbehandling. Prosjektet vil ta utgangspunkt i en “best practice case” – en ekspedisjon med seilbåt gjennom Nordvestpassasjen, arrangert av Veien Ut i 2024. Veien Ut vant DAMs helsepris i 2019 for sitt arbeid med UT og den valgte ekspedisjonen er et godt eksempel på bruk av UT gjennom en kombinasjon av naturbaserte utfordringer, personlig ansvar, og en støttende faglig og sosial ramme, med mål om å fremme recovery-orientert refleksjon og utvikling. Dette prosjektet er en kvalitativ undersøkelse av erfaringer deltagerne fra ekspedisjonen har med UT, både i recoveryprosessen i sin helhet, under ekspedisjon og i ettervern. Alle deltakerne har lang og relevant erfaring og utgjør et strategisk utvalg, som er nyttig i kvalitative undersøkelser der en ønsker å skaffe inngående kunnskap fra personer med relevant erfaring. Prosjektet er vurdert av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og SIKT og er utviklet i samarbeid med brukerrepresentanter fra Veien Ut. Først vil det gjennomføres individuelle semi-strukturerte intervju med deltakere og fagpersoner (totalt 9-12 intervju). Intervjuene vil transkriberes ordrett og analyseres med refleksiv tematisk analyse av to medlemmer av forskergruppen. Deretter vil det holdes et fokusgruppeintervju med alle deltagere for å kvalitetssikre resultatene. Publisering av en vitenskapelig artikkel utgjør evaluering av prosjektet. Det vil også publiseres en guide med innspill til hvordan brukere kan danne og drive selvdrevet ettervern ved bruk av UT, etter modell av Veien ut og Medvandrerne.

Antall deltakere

12

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakere På kort sikt vil prosjektet gi verdifull innsikt i hvordan UT og naturbaserte intervensjoner kan påvirke recovery ved rusbrukslidelser. Ved å analysere deltakernes erfaringer gjennom intervjuer og fokusgrupper, vil studien belyse om og hvordan spesifikke aspekter av UT kan bidra til utvikling eller reparasjon av tilknytningsvansker, emosjonell regulering og relasjonelle ferdigheter. Deltakerne vil dra nytte av muligheten til å reflektere over og artikulere sine personlige recoveryprosess, noe som kan føre til dypere selvinnsikt og forbedrede mestringsstrategier. På lang sikt forventes det at funnene fra studien vil bidra til å informere og forbedre behandlingsmetoder for personer med rusbrukslidelser. Prosjektet vil også skrive en guide til selvdrevet ettervern med UT. Fagpersoner og terapeuter Prosjektet vil gi verdifull innsikt for terapeuter og fagpersoner innen rusavhengighetsbehandling, spesielt de som er interesserte i, eller spesialiserer seg på UT. Ved å identifisere beste praksis og kjerneprinsipper for å integrere naturbaserte intervensjoner i rusbehandling, kan prosjektet forbedre og videreutvikle den terapeutiske verktøykassen i rusfeltet. Dette vil igjen gjøre det mulig å utvikle mer personlig tilpassede og effektive behandlingsstrategier for enkeltpasienter. For samfunn og befolkning På et større nivå kan resultatene fra denne studien bidra til forbedret rusbehandling og bedre og mer spisset bruk av utendørsterapi i både behandling, forebygging og ettervern ved rusbrukslidelser. Prosjektet er også tenkt som et viktig forprosjekt for å kunne gjøre en større, kontrollert studie på effekten av UT ved rusbrukslidelser. Til sist vil prosjektet bidra til en bedre teoretisk forankring for UT, som kan bidra til viktig videreutvikling av metoden.

Plan for gjennomføring

Fase A: Utforskning, litteraturgjennomgang og forberedelse intervju (Mai -Juli 2025) Ansvarlig: Charlotte Fiskum & Jorn Vetter Oppgaver: Gjennomgå eksisterende litteratur om rusmiddelbruk, tilknytnings/relasjonsteori og Adventure Therapy. Utvikle et konseptuelt rammeverk for prosjektet. Fase B: Datainnsamling og analyser (Juli-november 2025 ) Rekruttering av Deltakere (juni-juli 2025) Ansvarlig: Jorn Vetter, Charlotte Fiskum & Raymond Tollefsen Oppgaver: Rekruttere deltakere i langvarig recovery og veiledere fra ekspedisjonen. Sørge for at informert samtykke er innhentet fra alle deltakere. Intervjuer / datainnsamling ( juni – august 2025) Ansvarlig: Charlotte Fiskum & Jorn Vetter Oppgaver: Gjennomføre individuelle semi-strukturerte intervjuer. Dataanalyse og fokusgruppeintervju (august – november 2025) Ansvarlig: Charlotte Fiskum & Jorn Vetter Oppgaver: Analysere innsamlede data ved bruk av tematisk analyse. Identifisere viktige temaer som er relevante for prosjektets målsetting. Organisere en fokusgruppesamling med deltakerne for validering og nyansering av analyser. Rapportskriving og formidling ( november 2025 – mars 2026) Ansvarlig: Charlotte Fiskum & Jorn Vetter Oppgaver: Samle funnene til en sluttrapport, inkludert anbefalinger for beste praksis i Adventure Therapy for rusbehandling, og anbefalinger for og planlegging av fremtidig forskning. Sluttrapport sendes inn. Formidling av funn til akademia, brukerrepresentanter og fagfellesskap. Skriving av guide til UT i ettervern for bruk blant erfaringskonsulenter og brukere i recovery. Presentasjon konferanse vår/sommer 2026.

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Avhengighet, utendørsterapi og relasjoner: evaluering av en ekspedisjon
Organisasjon
Rusfeltets hovedorganisasjon
Beløp Bevilget
2025: kr 225 000, 2026: kr 175 000
Startdato
08.05.2025
Sluttdato
30.06.2026
Status
Under gjennomføring