Griller Erna og drømmer om Northug

Redaksjonen i TVBra har allerede stilt statsministeren til veggs. Men de vil lenger enn som så.

Redaksjonen i TVBra (f.v.) Peter Brudvik, Jan-Magne Vik Sletten, Rune Velsvik, Monica Nilsen og Isabel Aanes. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– Jeg var litt sint, og ville gjerne grille henne, men jeg var ikke helt fornøyd med svarene jeg fikk, forteller Isabel Aanes, journalist i TVBra i Bergen.

Hun snakker om møtet med statsminister Erna Solberg. På forhånd hadde Isabell og de andre i redaksjonen i TVBra forberedt spørsmål til statsministeren, som de hadde fått innvilget et intervju med på Torgallmenningen, midt i valgkampen.

Stilte statsministeren spørsmål om kutt

Men like før møtet ombestemte Isabel seg. Hun ville ikke spørre om hvordan det var å styre landet, hun ville vite hvorfor det ble kuttet i tjenestetilbudet til utviklingshemmede.

– Isabel er tøff. Hun var ikke fornøyd med spørsmålene vi hadde laget, så hun stilte spørsmål om kuttene på eget initiativ, sier en tydelig stolt redaktør og prosjektleder, Camilla Kvalheim.

Se intervjuet Isabell gjorde med statsminister Erna Solberg på TVBra her (cirka 04.45 ut i sendingen).

Isabel Aanes gikk hardt ut i møtet med statsminister Erna Solberg. Det vakte oppmerksomhet, blant annet her i Bergensavisens sak om intervjuet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Gjør alt selv

TVBra ble til etter en idé fra Kvalheim i 2012. Allerede da var hun, og flere av brukerne på Nordnes verksteder (arbeidsmarkedsbedrift i Bergen, red. anm.) i gang med å lage små tv-reportasjer. Men de ville mer, og hadde hørt om TVGlad i Danmark og Empo-TV i Ski. De ville ha sin egen web-tv-kanal for – og med – utviklingshemmede i Bergen.

De startet jakten på samarbeidspartnere, og i 2013 sendte de søknad om støtte i samarbeid med Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende (LUPE) og Bergen kommune. Midler fra Stiftelsen Dam ble innvilget i slutten av 2013, og i snart to år har Kvalheim og redaksjonen jobbet med å utvikle TVBra.

Resultatet har blitt en rekke tv-sendinger på deres egen web-tv-kanal. Redaksjonen har intervjuet kjente og ukjente, de har møtt hundrevis av mennesker, filmet, redigert og utviklet konseptet helt selv.

Her kan du se alle reportasjene til TVBra.

Redaksjonen gjør alt selv, og samarbeider godt. Her er det Jan-Magne Vik Sletten som redigerer en reportasje fra Nordsjølekene med bistand fra redaktør Camilla Kvalheim (t.h.) og Peter Brudvik, Rune Velsvik, Isabel Aanes og Monica Nilsen (delvisk skjult). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

– En modig gjeng

Selv mener redaksjonen at Camilla Kvalheim skal ha æren for suksessen. Så glad er de i redaktøren sin, at de nominerte henne til utmerkelsen «Årets pådriver» i «Norske Helter», et samarbeid mellom VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen. I desember hentet Camilla prisen hjem til Bergen. Men hun mener hardnakket at prisen tilhører redaksjonen, og ikke bare henne.

– Denne gjengen har vært så modige. Uten noe medieerfaring har de kastet seg ut i det, og jeg synes jo vi flere ganger har fått bedre intervjuer enn både Bergens Tidende og Bergensavisen, smiler hun.

Se reportasjen Fabelaktiv laget om TV Bra her:

Video: Fabelaktiv/NRK

Utvider til hele vestlandet

For kun det beste er godt nok for redaksjonen i TVBra. De vil videre, og i september lanserte de Vestlandssatsingen. Planen er at de skal ha én sending hver 14. dag fra et eget studio i Bergen. I tillegg skal de ha utegående reportere rundt om på Vestlandet.

– Vi skal arrangere helgekurs for reporterne her hos oss i Bergen, slik at de blir sertifiserte TVBra-reportere, forteller Camilla Kvalheim.

Sjekk promofilmen TVBra har laget om seg selv i forbindelse med lanseringen av Vestlandssatsingen her:

https://player.vimeo.com/video/138640310?title=0&byline=0&portrait=0
Video: TVBra

Drømmeintervjuet!

Heiagjengen til TVBra er allerede stor. Bergen kommune er en av de viktigste samarbeidspartnerne, og kanalen blir heiet fram av publikum. Fra å være et prøveprosjekt er kanalen nå blitt en fast avdeling på Nordnes verksteder, og nylig ble Isabel Aanes den første faste medarbeideren i redaksjonen.

Går det som de vil får de også nye sponsorer, som kan sørge for videre drift og utvikling av kanalen. Men aller helst vil de lage bra tv, og drømmen er å intervjue en som selv er vant til både sponsorer og heiarop.

– Jeg drømmer om å intervjue Petter Northug. Hvis jeg tør da, sier frilanser Monica Nilsen.


Sluttrapport

Bakgrunn

Tanken bak TV BRA er at utviklingshemmede selv skal få fortelle sine historier på sine egne premisser, til hverandre, og til andre. Gjennom TV BRA skal målgruppen være med på å skape og formidle sine egne historier. Målet har vært todelt: både å utvikle en ny type kompetansekrevende arbeidsplasser innen tv-produksjon og å skape et spennende nett-tv tilbud for målgruppen på en egen nettside.

Oppsummering

Gjennom TV BRA har målgruppen fått en egen nett-tv kanal.Nordnes Verksteder har nå forankret TV BRA som et fast arbeidstilbud. Erfaringene har gitt oss et solid grunnlag for å kunne arbeide videre med TV BRA. De har vist at vi må lage bedre innhold og få opp frekvensen på produksjon for å kunne engasjere målgruppen.TV BRA har potensial til å vokse og få større nedslagsfelt. For å klare dette må vi ha faglig bistand til å utvikle verktøy og metoder som gjør utviklingshemmede selv i stand til å utføre arbeidet.

Prosjektgjennomføring

TV BRA har vært forankret som en egen avdeling tilknyttet Nordnes Verksteder, en vesktbedrift. Her har prosjektleder, Camilla Kvalheim, hatt ansvar med å drive frem prosjektet. Det viktigste målet for første året og andre året har vært å få i gang en redaksjon med ulike kandidater som får opplæring i tv-faget. Hovedfokus har blant annet vært reporterrollen og det å jobbe som tv-journalist. Vi har hovedsakelig hatt fem frivilligere medarbeidere som har fått prøve seg i redaksjonen. Den beste metoden som har vært nyttig for opplæringen, har vært å se på filmopptakene i etterkant og sammen diskutere hva som gikk bra og dårlig. Dette har vært den beste måten å trene oss opp på med tanke på det tekniske; lyd, lys, bilde og på hvordan de vi intervjuer, svarer og reagerer på spørsmålene. I forbindelse med programmering av nettsiden ble Vimeo valgt som videopubliseringsløsning, og nettsiden ble tilknyttet publiseringsløsningen Silverstripe.
Vi har brukt redigeringsprogrammet Final Cut Pro X som plattform til å jobbe med postproduksjonen.

Resultater

Vi har kommet langt i utviklingen av en tv-kanal for målgruppen. TV BRA har fått en egen nettside og redaksjonen er nå forankret som en egen avdeling på Nordnes Verksteder, en vekstbedrift som tilbyr tilrettelagte arbeidsplasser for personer med utviklingshemming. Redaksjonen har bidratt til at målgruppen har blitt mer synlig i nyhetsbilde og har fått opplæring i tv-faget. Vi gjennomført alle punkter i prosjektplanen og i tillegg klart å gjennomføre flere andre aktiviteter i prosjektperioden.

Antall personer i målgruppen

29122

Sluttrapport/artikler (pdf)

rapport_extrastiftelsen_2016.compressed.pdf

Prosjektleder

Camilla Kvalheim

Detaljer
Program
Forebygging (2013)
Prosjektnavn
Web TV for og med utviklingshemmede
Organisasjon
Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende
Org.ledd
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland
Beløp Bevilget
2014: kr 640 000, 2015: kr 600 000
Startdato
31.12.2013
Sluttdato
30.12.2015
Status
Avsluttet
Flere detaljer

Mer informasjon om søknaden og sluttrapporten til dette prosjektet kan du få ved å kontakte søkerorganisasjonen eller sekretariatet i Stiftelsen Dam.