Aktivitetskafeen, Kongsberg

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Daglig møter vi mennesker som ikke er i aktivitet, uten nettverk og med generelt dårlig livssituasjon. Mennesker som opplever ensomhet og store sosiale belastninger, men de har iboende mange ubrukte ressurser og et ønske om både fellesskap, arbeid og aktivitet. Dette er mennesker som står langt fra arbeidslivet, som har et økt behov for tilrettelegging og tett oppfølging – utover noen timer hver uke og primært på dagtid. Via vår kjennskap til Kongsberg og etablerte samarbeid der har det kommet frem en gjensidig forståelse om at det er behov for dette prosjektet.

Målsetting for prosjektet

Ved kombinasjonen brukermedvirkning, samarbeid, arbeid, individtilpasset oppfølging, aktivitet og oppgaver skal prosjektet bidra til livsmestring, nye nettverk, ordinært arbeidsløp og til slutt – selvforsørging.

Målgruppe

Mennesker med tidligere rusavhengighet, tidligere soningsdømte, med psykiske helseutfordringer og samsvarende behov. Risikogrupper, som unge mellom 18 og 30.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet skal gi tilbud til og sammen med mennesker som står langt fra arbeidslivet. Det skal styrke den enkeltes rehabilitering, sosiale fungering, bidra til en meningsfylt hverdag og gi selvstendighetstrening. Arbeidstreningen har et overordnet fokus og mål om en tilbakeføring til arbeidslivet, med støtte, veiledning og medvirkning over tid. Det skal bidra til motivasjon, mestring, styrket selvfølelse og anerkjennelse i en både utfordrende og vanskelig overgang. Det rusfrie nettverksarbeidet skal bidra til istandsetting av enkeltindivider ved å tilby aktiviteter i samspill med andre i målgruppen. Deltakerne skal selv bidra inn i arbeidet og få gode muligheter til påvirkning, og der igjen endringsarbeid. Aktivitetene skal gjennomføres på kvelder, helger og ferier – alle perioder vi har erfart som ekstra sårbare for målgruppen. Det er høy grad av brukermedvirkning gjennom hele prosjektet. Vi vil benytte LØFT-metodikken på veien mot og tilbake til det ordinære arbeidslivet. Vi kartlegger hva som kjennetegner hverdagen når den er levelig og øker den enkeltes bevissthet rundt dette. Vi benytter også oppgaveorientert tilnærming. I tillegg vil vi benytte elementer fra sosialt entreprenørskap og empowerment.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017/18: Ansettelser, etablere samarbeidsfora, rekruttere frivillige, rekruttere deltakere, profilere tilbudene, innhente samarbeidspartnere, oppstart arbeids-treningstilbud, oppstart av aktiviteter i helg/kveld. 2018/19: Øke kvelds,- og helgaktiviteter, evaluering med samarbeidsfora/brukerrepresentanter, øke antall dager for arbeidstrening og antall deltakere. 2019/20: Arbeidstrening 5 dager pr.uke, full drift nettverk og sluttevaluering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kirkens Bymisjon mottok støtte fra Stiftelsen Dam til oppstart av Aktivitetskafeen i Kongsberg 1. juli 2017. Grunnet en forsinket byggesak måtte vi avvike noe fra opprinnelig fremdriftsplan, og hadde åpning av kafeen 1. januar 2018. Aktivitetskafeen fikk navnet «Kafé Tråkka» etter området hvor kafeen befinner seg. Aktivitets-kafeen driftes av ansatte deltakere og frivillige i fellesskap. Kafé Tråkka har utviklet seg til å bli en åpen kafé for alle byens innbyggere, men er spesielt tilrettelagt mennesker som står i utfordrende livssituasjoner. Kafeen er åpen, lys og trivelig og er god besøkt alle hverdager fra 10.00 til 15.00. Kombinasjonen av ordinær kafédrift med særlig tilrettelegging for mennesker som har ekstra behov, skaper en inkluderende og aksepterende atmosfære alle gjester nyter godt av. I kafeen serveres lunsjretter, kaffe og bakevarer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Aktivitetskafeen i Kongsberg har utviklet seg til å bli en base og overbygning for flere tilbud og aktiviteter som kommer målgruppen til gode, herunder: – «Kafé» Tråkka» – en arbeidstreningsarena for personer i målgruppen. Deltakerne får opplæring og veiledning i kafédrift, baking, tilberedning av lunsj og kundeservice. – «Ny Giv» tilbyr nettverkskapende aktiviteter for individer og grupper. – «KB Arbeid» tilbyr arbeidsrettede tiltak for personer som skal i ordinært arbeid. – «Vaktmestertjenesten» tilbyr lavterskel arbeidstrening for deltakere som sikter seg inn mot drifts- og håndverksyrker. – «Systua» utføre tekstilproduksjon og produktutvikling for kunder og samarbeidspartnere. – «På vei til jobb» tilbyr individuell karriereveiledning for deltakere som er i ferd med å starte i ekstern arbeidspraksis eller etablere seg i ordinær jobb. – «Ungdomskafé» – er en fritidsklubb for ungdom i alderen 16 – 20 år.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Kirkens Bymisjon benytter brukermedvirkning og likemannsarbeid som metode for å skape tilhørighet til arbeidsoppgaver, ansvar for gjennomføring og eierskap til egne beslutningsprosesser. Dette fremmer endringsvilje, motivasjon og eget initiativ. Våre ansatte har opparbeidet høy relasjonskompetanse, og bruker tid på å bli kjent med hver enkelt, bygge tillit og anerkjenne den andres utfordringer, for å tilrettelegge aktivitetene den enkeltes ønsker, ressurser og livsituasjon. Ved oppstart utvikler alle deltakere en plan sammen med sin arbeidsveileder. Denne er individuelt tilpasset og kan inneholde bestemte aktiviteter, læringsmål, trening på ferdigheter, eller strategier for å begrense opplevelser av nederlag og eventuelt tilbakefall. Våre veiledere benytter LØFT-metodikk for å bistå deltakere til å sette realistiske mål og delmål, samt MI (Motiverende Intervju) i tilfeller hvor deltaker oppleves som ambivalens og trenger å reflektere over motivasjon og eierskap til egne beslutninger. På de ulike arbeidsstasjonene benytter vi oppgaveorientert tilnærming (OOT), hvor deltaker utfører, lærer og evaluerer arbeidsoppgaver i henhold til en plan.

Resultater og resultatvurdering

– Kafen har åpent fem dager i uken, og har planlagt lørdagsåpent f.o.m. januar 2021. – Arbeidstrening fem dager i uken – Aktiviteter på kveldstid 2 ganger i uken. Dette inkluderer en kveld i uken for ungdom, samt annenhver uke for deltakere i målgruppen. – Aktiviteter i helger ca. annen hver helg – Faste vaktmesteroppdrag – Oppfølging av deltakere fra kriminalomsorgen, herunder som soner samfunnstjeneste med fotlenke eller gjennomfører bøtesoning.

Oppsummering og videre planer

I løpet av prosjektperioden har aktivitetskafeen i Kongsberg utviklet seg til å bli et nav for samtlige av Kirkens Bymisjons aktiviteter, tiltak og tilbud i Kongsberg. I tillegg til å å være et viktig møtepunkt for personer i målgruppen, omfavner nå kafeen en rekke tiltak som arbeidstrening, nettverksaktiviteter, veiledning og bistand. Kafeen utgjør i dag en del av byens kafétilbud, og tiltrekker seg daglig betalende gjester også utenom målgruppen.

Prosjektleder

Anine Berg

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Aktivitetskafeen, Kongsberg
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Drammen
Beløp Bevilget
2017: kr 800 000, 2018: kr 900 000, 2019: kr 850 000
Startdato
29.12.2017
Sluttdato
30.12.2020
Status
Under gjennomføring