Bokstavkjeks – sesong 2

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Sesong 1, som var en pilot, av «bokstavkjeks» ble publisert høsten 2023, med midler fra DAM helse. Podkastens hovedmålsetting var å lage en podkast serie som ga psykoedukasjon til målgruppen; barn med ADHD og deres pårørende. Det er også slik at mange barn med ADHD kan lite om egen diagnose, og ofte kan se på seg selv som slitsomme, dumme eller slemme. Dette kan påvirke både selvbilde, selvtillit og den psykiske og fysiske til barnet generelt helsen negativt. Ideen var at barn skal lære av andre barn om hvordan man kan snakke om ADHD, og på denne måten lære av hverandre og sammen bygge ned skam, stigma og feilaktige forestillinger om hvordan det er å leve med diagnosen. Sesong 1 har bidratt til nettopp dette, å gi psykoedukasjon til målgruppen, samt andre som jobber eller lever tett på målgruppen, på barnets egne premisser. Med utgangspunkt i at sesong 1 var en suksess, søkes det nå om midler til sesong 2. Sesong 1 har hatt over 5000 avspillinger. Under innspillingen ble det filmet små filmsnutter som ble publisert på sosiale medier, disse er blitt avspilt mer enn 100.000 ganger. Sesong 1 i stor grad tok for seg hvordan ADHD kan kjennes på kroppen, er det planlagt at sesong 2 skal ta for seg emosjoner og ADHD, som sinne, forelskelse, sjenanse, sjalusi, redsel, sorg og lykke.

Aktivitet/tiltak/metode

ADHD Norge skal lage sesong 2 av podkastserie på seks episoder på ca 15 minutter. Episodene vil være en samtale med barn om følelser og ADHD. Samtalene ledes av Shana Fevang Mathai.Det tilrettelegges for lyttere som sliter med oppmerksomhet og konsentrasjon. Denne gangen videreutvikler vi prosjektet og tar inn en ekspert på emosjoner. Målgruppen er primært barn mellom 8-13 år og deres pårørende. Avhengig av barnets kjønn og modenhet vil også eldre/yngre barn og deres pårørende ha utbytte av å høre på podkasten. Sekundært er målgruppen fagfolk som jobber med barn med ADHD-symptomer. Prosjektet blir evaluert fortløpende, hvor referansegruppenkommer med innspill til spørsmål, tema og utforming. Det er imidlertid et mål å la barna fortelle fritt. Antall streaminger og nedlastinger blir monitorert, i tillegg til feedback på ulike plattformer og i ulike SoMe-kanaler. Dette vil bli en del av en oppfølgingsserie hvor formålet vil være mer målrettet psykoedukasjon for de samme målgruppene. Barna og deres pårørende vil evaluere deltakelse og opplevelse. Det har vært positive tilbakemeldinger fra piloten. Barna var stolte av episodene. ADHD Norge signerer en kontrakt med alle barna og deres pårørende som sikrer barna og deres pårørende rettigheter og personvern. Brukermedvirkningen fra barna vil være sentral, de er dem som bestemmer hva de vil og ikke vil dele i podkasten. Shana Fevang Mathai har god erfaring med å snakke med barn. Prosjektleder Lucie Glede Collett vil sørge for ivaretakelse og tilrettelegging underveis. Innspilling skal foregå i Nitro lydstudio. Vi ønsker å rekruttere i et miljø vi kjenner, for dermed å minimere risikoen for feilrekruttering. Prosjektgruppen er sikker på at rekrutteringsprosessen skal bli god. Vi har gjort oss noen erfaringer i sesong 1 som vi nå forbedrer i sesong2. I rekrutteringsprosessen til sesong 2, skal snakke med barna, og deres pårørende om hvordan de snakker om følelser hjemme, dette for å sikre at vi får et variert innhold.

Antall deltakere

10

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Dette er et etterspurt tiltak/prosjekt fra målgruppen selv, vi forventer at det blir en informativ, barnevennlig podkastserie som mange barn med ADHD og deres pårørende hører på, lærer av og som bidrar til mer åpenhet og forståelse om hvordan det er for et barn å leve med ADHD-symptomer og komorbide vansker. Vi håper og tror at også barn uten ADHD vil høre på podkasten og slik få mer kunnskap om og forståelser for diagnosen. Med andre ord, vi håper podkasten kan bidra til en holdningsendring. Vi forventer også at behandlere, lærer og andre som jobber med målgruppen vil ta i bruk podkasten i sitt arbeid. Spørsmålsark til lærere til bruk i klassen, og sendes til skolene i nyhetsbrev (tiltak). ADHD Norge har vært i kontakt med utvikler av et nytt behandlingstilbud ved BUP som bekrefter både behovet for en slik podkast, og at podkasten vil bli brukt i psykoedukasjonstilbudet ved BUP på St. Olavs i Trondheim. I podkasten vil barn fortelle hvordan det er å leve med ADHD-symptomer med egne ord og med eksempler fra egne opplevelser. Det vil være 6 ulike opplevelser og tilnærminger, en blanding av gutter/jenter, hyperaktive og rolige, ekstroverte og introverte, for å sikre bredde, gjenkjennelse og variasjon.

Plan for gjennomføring

Oppstart og rekruttering av brukere til podkast: 01.03.2024-30.04.2024, ansvarlig Lucie Prep/manus/stolper: 01.03.2024 – 30.04.24, ansvarlig Shana Innspilling: 01.05.24 – 01.06.2024, ansvarlig Shana, Lucie og Therese Klipp/redigering: 01.07.24 – 01.09.24, Nitro lydstudio Lansering: 01.10.24, ansvarlig Therese Evaluering/rapportering: 01.12.24 – 28.02.25, ansvarlig Lucie Oppstartsmøte hvor vi kartlegger behov, lager en strategi for rekruttering og går gjennom ideer for stolper, musikk og regi. Rekruttering gjøres vi kjente kanaler og ikke gjennom annonsering i sosiale medier. Dette for å ivareta det etiske ved å eksponere seg i en podkast med bilde. Vi tenker det er best å bruke barn vi har jobbet med før, eller barn av foreldre vi kjenner til, så vi ikke eksponerer barn som ikke ønsker det. Shana skal lage spørsmål/tema og lage «stolper» som kan være kahoot, quiz, leker eller andre kreative innslag. Shana har god erfaring med å snakke med barn på en god måte fra sine år som programleder i NRK Super. Shana er også musiker og vil produsere musikken til podkasten. Hun vil også sammen med prosjektleder Lucie preppe barna på spørsmål, lenge, hvor vi skal være samt avtale innspillingstid med mer. Vi skal spille inn podkastene i barnas hjem så de skal være så trygge som mulig. På innspillingsdagene, 3-6 hele dager, så vil både prosjektleder og kommunikasjonsansvarlig, være tilstede sammen med Shana. Klipp og redigering vil være en selvstendig jobb, gjøres hos Nitro, men Shana og Therese vil være tilgjengelig for innspill. Vi vil planlegge lansering, legge opp et løp for lansering av podkasten. Kommunikasjonsansvarlig vil holde i denne delen av prosjektet. Dette ble gjort under pilotprosjektet og ble positivt mottatt.

Prosjektleder

Lucie Collett

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Bokstavkjeks – sesong 2
Organisasjon
ADHD Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 225 000, 2025: kr 5 000
Startdato
01.03.2024
Sluttdato
01.03.2025
Status
Under gjennomføring