Coaching boys, Norway

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Forestillinger om at mannlighet er å være sterk og å klare seg på egenhånd, er ofte til hinder for at gutter søker informasjon om psykiske helseproblemer, og ber om støtte fra andre. Færre gutter enn jenter benytter seg av hjelpeapparatet. I dette prosjektet vil Reform pilotere et program for å sette gutter i alderen 13-17 år i bedre stand til å ta vare på sin egen psykiske helse. Dette skal vi gjøre i 3 til 4 norske ishockeyklubber. Ungdomstiden er en krevende livsfase. Kroppspress, sosiale medier, psykisk helse, seksualitet og kjærlighet er områder som er utfordrende for mange (Ungdata, 2023). Forekomstene av seksuelle krenkelser, voldtekt og vold blant ungdom er på et høyt nivå, med store negative helseeffekter. Vi vet også at det i de fleste tilfellene er gutter som er utøverne (NOVA, 2023). Siden en stor andel av guttene driver med organisert idrett, er idrettsklubber egnete arenaer for å arbeide helseforebyggende med guttene. Prosjektet bygger på metodikk og erfaringer fra «Coaching boys»-programmet fra USA. Programmet retter seg mot gutter som er engasjert i idrett og deres trenere, og har vist seg svært effektivt for å fremme gutters relasjonelle ferdigheter og psykiske helse, og i arbeidet med å forebygge vold. Vi ønsker å tilpasse programmet til norske forhold.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen (1) Gutter i alderen 13 til 17 år som spiller ishockey, (2) deres trenere og (3) trenere og ledere i øvrige deler av idretts-Norge Ishockey er valgt på grunn av sportens popularitet og utbredelse, og fordi sporten er kjent for en machokultur som kan bidra til økt vold. Innholdet i aktivitetene 1. Tilpassing til norsk kontekst, utvikling av kursmateriell 2. Rekruttering av 3-4 idrettslag 3. Planlegging/gjennomføring av 2 timers seminar for trenerne 4. Trenerne gjennomfører programmet med guttene i løpet av 1 sesong 5. Formidling av metodikk og resultater på egnet konferanse, samt via Tiktok Evaluering Prosjektet evalueres med et spørreskjema til ungdommene ved oppstart og avslutning. Vi vil også snakke med trenerne i løpet av sesongen, og i en oppsummerende samtale. Erfaringene fra prosjektet presenteres og diskuteres med fagfolk innen idretten som jobber med inkludering. Forventede/sannsynlige utfordringer a. Ulikheter mellom USA og Norge Løsning: Å være trener på et norsk idrettslag kan være annerledes enn i USA. Arbeidet med å tilpasse programmet vil bli diskutert med en ressursgruppe. Reform har god kjennskap til Coaching boys-programmet. Prosjektleder har gjennomgått opplæring i USA. Vår vurdering er at programmet er godt egnet for norske idrettslag. b. Vanskeligheter med rekruttering av idrettslag. Løsning: Vi har opplevd stor interesse for prosjektet. En rekke idrettslag har enten har bekreftet deltakelse (Comet (Halden) og Frisk Asker), eller sagt seg interesse i å gjennomføre programmet, men ikke fattet en formell beslutning (Storhamar, Lørenskog IK og Stavanger Oilers). Vi tror derfor rekrutteringen vil gå greit. c. Opphavsrettslige problemer Løsning: Forutsetningene for å ta programmet i bruk er avklart med eierne i USA. Etiske vurderinger All innsamling av persondata i forbindelse med prosjektet vil bli behandlet i tråd med gjeldende regler for håndtering av sensitive personopplysninger. Ingen sensitive persondata vil bli lagret.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kort beskrivelse av Coaching boys-programmet: Coaching boys er et voldsforebyggende program rettet mot trenere til gutter i idretten. Programmet motiverer og støtter treneren i å diskutere temaer som sunne relasjoner, psykisk helse og forskjeller mellom å være sterk og det å bruke vold. Coaching boys starter typisk med at treneren setter i gang en 15 minutters diskusjon med guttene på laget om et av temaene i programmet. Temaene er disse: Personlig respekt, mental helse, krenkende språk, kvinner, jenter og likestilling, digital folkeskikk, samtykke, seksuell helse, å snakke om følelser, konflikthåndtering, å stå for dine verdier og å si fra om kjærestevold. Forskning på programmet: Den amerikanske versjonen av programmet har vært gjenstand for mye forskning, blant annet en stor 3-årig studie utført av amerikanske Center for Disease Control. Funn fra både denne og andre studier viser at gutter som har gjennomgått programmet er mer tilbøyelige til å gripe inn ved seksuell trakassering, og mindre tilbøyelige til selv å utøve vold. Egne undersøkelser: Det er utviklet egne måleverktøy i programmet. Via disse og andre interne undersøkelser, rapporterer ungdommene at de får mer kunnskap og forståelse om sin egen psykiske helse, og bedre egenomsorg. Deltakerne forteller også at det å snakke om temaer som psykisk helse og vold med andre gutter, normaliserer temaene blant ungdommen. Det kan være særlig viktig å legge til rette for å snakke om psykisk helse i et miljø som ishockey, som er kjent for å være ganske konkurransepreget og intenst. Vi forventer derfor positive effekter hos deltakerne også i vårt prosjekt.

Plan for gjennomføring

Prosjektstart: (1.10.24-31.10.24) Møter i Reforms styrings- og prosjektgruppe. Rekruttering og avtalelegging med 3-4 klubber. Oppstartsmøter enkeltvis med trenerne og lederne med forventningsavklaring, og berammelse av tidspunkt for trenerseminaret. Utvikling av program og materiell (1.10.24-31.12.24) Tilpasning av materiellet til norsk til bruk i ishockeyklubbene. Materiellet som skal oversettes består av en «handbook» på ca. 30 sider med de nevnte tolv temaene som trenerne skal bruke til å lede samtalene gjennom sesongen på, et spørreskjema til ungdommene og en PowerPoint til opplæringsseminaret med trenerne. Møte i ressursgruppen om tilpassing og bruk av materiellet, og planlegging av seminaret med trenerne. Opplæring av trenerne (1.12.24-15.1.25) Seminar med de fem trenerne av de fem ulike guttelagene. Seminaret vil foregå digitalt slik at det er lett for trenerne å delta. Gjennomføring på guttelagene (15.01.25-01.05.25) I begynnelsen og slutten av sesongen vil vi be spillerne fylle ut spørreskjemaet med spørsmål om deres syn på en rekke temaer, blant annet psykisk helse. I løpet av sesongen vil vi gjennomføre oppfølgingssamtaler med trenerne for å høre hvordan aktivitetene går, og om de trenger hjelp til å legge til rette for noen av samtalene. Ved sesongslutt gjennomføres en samtale med trenerne for å vurdere effekt og for å få tilbakemeldinger på hvordan programmet kan forbedres. Evaluering og formidling av resultater (01.05.25-31.12.25) Oppsummering av evalueringer og erfaringer fra prosjektet. Møte i ressursgruppen. I løpet av høsten vil vi evaluere resultatene fra undersøkelsene og fokusere på formidling. Det gjøres avtale for deltakelse på en relevant konferanse i idretts-Norge. Innspilling og deling av videoer på sosiale medier.

Prosjektleder

Kelly Fisher

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Coaching boys, Norway
Organisasjon
Reform – ressurssenter for menn
Beløp Bevilget
2024: kr 80 000, 2025: kr 320 000
Startdato
01.10.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring