«Den som er med på leken…» 10 år etter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Voldtekt og seksuelle overgrep er et samfunnsproblem med alvorlige skadevirkninger både fysisk og psykisk. En studie fra NKVTS fra 2023 fant en økning i omfang av voldtekt i de yngste aldersgruppene. Over 50 prosent flere kvinner rapporterte at de hadde opplevd voldtekt siden forrige rapport. I den yngste aldersgruppen (18–29 år) var omfanget over det dobbelte sammenlignet med i 2014. I 2015 laget Redd Barna rapporten «Den som er med på leken…» – ungdoms oppfatninger om voldtekt, kjønnsroller og samtykke. Da fant vi at ungdom mente at samtykke er viktig, men at de hadde en svak forståelse av hva samtykke betyr i praksis. De visste lite om hva som er vanlige reaksjonsmønstre både når man blir utsatt for voldtekt, og i etterkant. Nå ønsker vi å kartlegge status ti år etter: Hva tenker ungdom i dag? Hva vet de, hva har de behov for å lære? Hva mener de er god forebygging? Det overordnede målet er å forebygge seksuelle overgrep blant ungdom gjennom å samle inn kunnskap om hvordan ungdom selv reflekterer rundt situasjoner som kan oppstå i grenseland mellom seksuell utprøving og krenkelser. Når ungdom selv får sette ord på hvordan grensesetting kan misforstås, og hvorfor seksuell kommunikasjon kan være vanskelig, er det lettere å utvikle gode og realistiske forebyggende tiltak.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi vil gjennomføre en fokusgruppe med jenter og en fokusgruppe med gutter i alderen 17-19 år, for å samle inn oppdatert kunnskap om ungdoms holdninger og forståelse av voldtekt og seksuelle overgrep. Hva mener de i dag, ti år etter, om hvor grensen går mellom seksuell utprøving og krenkelser? Har det skjedd endringer i synet på hva et samtykke innebærer, hvem som har ansvaret, og hvordan man kan kommunisere for å unngå grenseoverskridelser? Det skal skrives en rapport basert på samme intervjuguide som sist. Rapporten vil være rettet mot fagmiljøer som jobber med å styrke ungdoms seksuelle helse og forebygging av seksuelle overgrep. Vi vil bruke analyseselskapet Norstat til å rekruttere deltakerne. Dette vil bidra til effektiv gjennomføring og god representasjon, samt gode rutiner for samtykke og personvern. I tillegg vil vi ha med terapeut Live Mehlum for å sikre en trygg ramme rundt samtalene, ikke minst hvis det skulle komme frem at noen av deltagerne bærer på vonde erfaringer. Vi vil intervjue relevante fagpersoner som kan bistå i analysen av funnene og eventuelle endringer i ungdomskulturen siden forrige undersøkelse. Juridisk rådgiver hos Redd Barna, Anna Kleppe, vil bistå med å koble funnene opp mot varslede endringer i lovverk knyttet til samtykkeparagrafen. En viktig måloppnåelse vil være å sørge for at den innsamlede kunnskapen treffer, slik at Redd Barna kan være pådrivere for tiltak som styrker barn og unges helse, trivsel og sunne seksuelle utvikling. På kort sikt vil dette kunne måles i god medieoppmerksomhet rundt lansering samt spredning av funnene i sosiale medier. På lengre sikt vil måloppnåelse gjenspeiles i fagmiljøenes oppfølging av rapporten og interesse for tiltak. Tegn på måloppnåelse vil også være engasjement i fokusgruppene og at vi får svar på spørsmålene vi stiller innledningsvis. Mulige utfordringer er knyttet til mediedekning, men all erfaring tilsier at dette er et prosjekt det vil være lett å få oppmerksomhet om.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Rapporten «Den som er med på leken…» førte til en rekke opplærings- og undervisningstiltak, og ble et viktig referansedokument både i politiske handlingsplaner og pensumlitteratur ved høyskoler. Sentrale funn, som at ungdom mente nettporno påvirker seksualkultur og seksuell atferd, la grunnlag for at Skadelighetsutvalget ble opprettet, og arbeidet med en nasjonal strategi for en trygg digital oppvekst. Vi har tro på at en ny og oppdatert rapport vil kunne spille en lignende rolle, ikke minst i lys av de økte voldtektstallene. Rapporten vil ha relevans for helsemyndigheter og andre aktører som jobber med seksuell helse og forebygging av seksuelle overgrep, samt ungdomsorganisasjoner og lærerutdanningen. Rapporten vil være et viktig bidrag til å identifisere unges kunnskapsbehov og sårbarhet knyttet til seksuelle krenkelser og overgrep. Den vil særlig være relevant i arbeidet med regjeringens nye opptrappingsplan mot vold og overgrep (2024-2028), hvor forebygging og kompetanseheving står sentralt. Rapporten vil i tillegg gi viktig kunnskap ut til kommuner som jobber med planer og strategier rettet mot overgrep som skjer mellom jevnaldrende. Redd Barna har erfart at det å synliggjøre unges egne perspektiver bidrar til mer treffsikre tiltak enn om tiltak i første rekke baserer seg på voksnes holdninger og tankesett. Et ønske fra ungdommene i 2015-rapporten, var mer infotainment (informasjon formidlet på en underholdende måte). Det ble blant annet laget en informasjonsfilm kalt «Slik ser samtykke ut» med en av skuespillerne fra Skam, til bruk i seksualitetsundervisning. Det er grunn til å tro at en ny rapport vil kunne avstedkomme nye tiltak i tråd med hva unge selv ønsker seg.

Plan for gjennomføring

Prosjektet vil vare i 12 måneder og har følgende aktivitetsplan: 1. Prosjektleder går gjennom eksisterende kunnskap og utvikler intervjuguide 2. Prosjektleder kontakter Norstat for tilrettelegging av fokusgrupper 3. Prosjektleder gjennomfører fokusgrupper med bistand fra prosjektmedarbeider 4. Prosjektleder intervjuer relevante fagpersoner 5. Prosjektleder systematiserer og analyserer data, utarbeider rapport 6. Intervjuede fagmiljøer samt prosjektgruppen gir innspill på førsteutkast 7. Prosjektleder ferdigstiller rapport 8. Prosjektgruppen tilrettelegger for lansering av rapport og mediearbeid

Prosjektleder

Kaja Margrete Hegg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
«Den som er med på leken…» 10 år etter
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2024: kr 205 000, 2025: kr 195 000
Startdato
15.03.2024
Sluttdato
31.05.2025
Status
Under gjennomføring