Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
1) Stor potensiale og behov i kommunenen for å jobbe mer systematisk med integrering og frivillighet. Tettere samarbeid mellom kommune og frivllig sektor på integreringsfeltet. 2) Veldig mange barn deltar på fritidsarenane, og det er viktig at nylig bosatte barn får muligheten til å delta på lik linje med andre barn. 3) Manglende barneperspektiv i integreringsarbeidet. Det er mye fokus på kvalifiseirng av voksen, noe som er kjempeviktig, men vi vet at det tar tid før foreldre kommer seg ut i arbeid. I mellomtiden er det viktig at barn får muligheten til å delta på fritidsarenane.
Målsetting for prosjektet
Målsettingen er å bidra til at 100 nylig bosatte barn og deres familie blir mer kjent i deres kommune, og får muligheten til å delta fritidsarenanen på lik linje som alle andre barn. Frivillige vil knytte barna til en organisert aktivitete som fotball, håndball, korps etc.
Målgruppe
Målgruppa for En god nabo er nylig bosatte barn og familier som er en del av introduksjonsprogrammet. Videre er frivillige en viktig målgruppe for prosjektet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Frivillige jobber i team av 2-4 frivillige som følger opp en familie. Frivillige tilrettelegger for aktiviteter og bidrar til at familien blir kjent med sitt nye nærmiljø og få kjennskap til de organiserte aktivitetene som finnes. Familiene rekrutteres i samarbeid med kommunene gjennom introduksjonsprogrammet. Første møte mellom familien og frivillige gjennomføres hos kommunen hvor også kontaktperson og en tolk deltar for å skape trygghet, tillit og forståelse. Her får de informasjon om hvem Redd Barna er, hvordan vi jobber. Hver familie følges inntil 12 måneder, avhengig av familie og hvilke behov de har. To- tre ganger i året arrangeres det felles arrangementer for alle familier som deltar i En god nabo. Her blir det arrangert ulike aktiviteter og lek for barna, mens voksne får anledningen til å prate sammen og på den måten skape et sosial nettverk. Gjennom hele prosjektet vil valg av aktiviteter og arrangementer foregå i tett samarbeid med familiene og barna, og de frivillige, slik at begge får medvirke i beslutninger og type aktiviteter. Arbeidet er basert på frivillighet, men prosjektkoordinatorene har overordnet ansvar for koordinering og opplæring av frivillige.
Fremdriftsplan for prosjektet
Fremdriftplanen har skisssert oppstart høst 2018. Det vil innledningsvis bli laget en plan for rekruttering av frivillige, samt opplæring og kvalitetssikring av arbeidet. Koordinatorene vil også arrangere 1-2 felles arrangementer for både frivillige og familier i løpet av det første semsteret. Se prosjektbeskrivlese for utdypende punkter.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Barn og unge som er nye i Norge møter en rekke utfordringer. Overgangen fra livet på mottak til å bli bosatt i et lokalsamfunn er utfordrende for mange. Det er vanskelig for foreldre å ivareta integreringsprosessen til barna når de selv er i en sårbar fase og prøver å finne sin plass i samfunnet. Skolen anses i dag som barnas viktigste integreringsarena, men integrering er noe som foregår til alle døgnets tider, også etter skoletid. Å få delta på aktiviteter etter skoletid kan bidra til at nyankomne barn føler tilhørighet til sitt nye lokalsamfunn. Overordnet mål med arbeidet har vært å bidra til lokal integrering og inkludering gjennom frivillig arbeid, samt styrke barns rett til lek og fritid. Gjennom En god nabo skal nylig bosatte barn med flyktningbakgrunn bli kjent med deres nye nærmiljø, komme i gang med organiserte fritidsaktiviteter og opparbeide seg trygge og gode nettverk. Målgruppen har vært nylig bosatte flyktningfamilier som er en del av introduksjonsprogrammet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Gjennom En god nabo har Redd Barna-frivillige bidratt til at nylig bosatte flyktningfamilier i Oslo og Kristiansand har fått en lettere overgang til det norske samfunnet. Den tette kontakten mellom familiene og de frivillige har skapt trygge og tillitsfulle relasjoner, noe som har ført til at begge parter har fått medvirke i beslutninger rundt hvordan man skal tilbringe tiden sammen. Frivillige har introdusert familier for attraktivt tilbud i nærmiljøet, slik som loppemarked, skogsturer og kulturarrangementer. Mange av disse aktivitetene har vært gratis/rimelig å delta på, noe som gjør at familier kan gjenta aktivitetene på egenhånd. Mange av barna har også blitt introdusert for organiserte fritidsaktiviteter, og fått god støtte fra de frivillige til å melde seg på aktiviteter og bli kjent med veien til og fra aktiviteter. Gjennom flere fellesarrangementer for familier og frivillige har vi også skapt møteplasser for nye bekjentskap og uformell erfaringsutveksling.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
230
Prosjektgjennomføring/Metode
For å imøtekomme målene for arbeidet har frivillige i Redd Barna jobbet i team som består av 2-4 frivillige som følger opp nylig bosatte familier. Vi har også hatt familiekoblinger hvor de nyankomne familiene blir koblet til norske familier/familier med lang botid i Norge. Frivillige har blitt rekruttert av koordinatorer ved regionkontorene, og må gjennom opplæring, signere etiske retningslinjer, levere politiattest og delta på førstehjelpskurs. Familier har blitt rekruttert til prosjektet via Nav ved Introduksjonsprogrammet. På det første møtet mellom familien og teamet av frivillige deltok også koordinator fra Redd Barna, familiens kontaktperson i Nav og en tolk – dette for å skape trygghet, tillit og forståelse hos alle parter. Hver familie følges inntil 12 måneder, avhengig av hvilke behov de har. Det frivillige teamet har faste møter med familien og introduserer de for aktiviteter i nærmiljøet, både organiserte og uorganiserte. De frivillige har jevnlig sendt rapporter til koordinator i Redd Barna og kontaktperson i Nav. Det har også vært de frivilliges oppgave å arrangere fellesarrangementene hvor familier og frivillige får møtes på tvers.
Resultater og resultatvurdering
Målet var å engasjere 100 frivillige i prosjektet. I løpet av prosjektperioden har vi hatt 129 frivillige med som «gode naboer». Vi satt som mål å nå ut til 100 barn og deres foreldre i løpet av prosjektperioden. På grunn av utvidet prosjektperiode har vi nådd ut til 230 barn og deres foreldre. Vi satt også som mål å ha 4-6 møter med de frivillige for erfaringsutveksling og videreutvikling. Frivillige har hatt flere faste møtepunkter gjennom året, i tillegg til faglig påfyll gjennom en rekke fagkvelder. Et annet mål handlet om fellesarrangementer for familier og frivillige i prosjektet, med underholdning, mat, lek og moro. Det har vært 26 fellesarrangementer i prosjektperioden. Vi har etablert gode samarbeidsrutiner mellom Redd Barna og kommuner. Gjennom samarbeidsavtaler har vi sikret at barn får dekket midler til medlemskontingent og evt. utstyr til fritidsaktiviteter dersom familien ikke kan dekke dette selv, noe som er en forutsetning for at barn kan delta på fritidsarenaen.
Oppsummering og videre planer
Gjennom prosjektperioden har hele 230 barn og deres familie fra nylig bosatte flyktningfamilier deltatt på aktiviteter sammen med Redd Barna-frivillige. Samtlige av disse har blitt bedre kjent med lavterskelstilbud i nabolaget, og mange har også blitt introdusert for organiserte fritidsaktiviteter. På grunn av lave asylankomster og utfordringer i å rekruttere nok frivillige har vi i løpet av prosjektperioden gjort noen justeringer i modellen. En del av disse justeringene har vi hatt gode erfaringer med og vil bygge videre på, for eksempel å rekruttere flere vennefamilier til prosjektet.