– God å kjenne at kroppen funker etter å ha vært skakkjørt så lenge
Spesialtilpasset trening hjelper kreftoverlevende tilbake.
– Jeg var litt skrekkslagen da jeg hørte at det var to timer med trening, og tenkte at det kommer jeg aldri til å klare, smiler Alexandra Bø.
Veldig givende
Hun er en av deltakerne på «Enda litt meir», som er et tilbud til personer som har gjennomgått kreftbehandling i regi av Kreftomsorg Rogaland. Hver uke møtes deltakerne til felles trening på Robust Trening og Fysioterapi i Sandnes. Her får de kyndig veiledning av trener og fysioterapeut Lars Zachariassen.
Treningen består av sirkeltrening med ulike øvelser, der man jobber i par. Etter trening samles deltakerne til «gruppeterapi» i et eget rom, der de tar opp relevante temaer knyttet til treningen. Å dele erfaringer i samtalerommet betyr mye.
– Jeg synes tilbudet er veldig bra og veldig givende. Særlig kombinasjonen av trening, veiledning og samtaler med de andre deltakerne, sier Alexandra Bø.
Føler at kroppen svikter
Å få en kreftdiagnose med påfølgende tøffe behandlinger er krevende både fysisk og mentalt. For mange oppleves det at kroppen svikter dem. Å skulle komme tilbake til fysisk aktivitet igjen kan være vanskelig. Både fordi man er fysisk svekket av kreftbehandlingen, men også fordi det er vanskelig å vite hvor mye kroppen faktisk tåler.
Kreftomsorg Rogaland
- Kreftomsorg Rogaland er et unikt kompetansesenter som tilbyr psykososial helsehjelp kreftsyke, pårørende og etterlatte.
- Kreftomsorg Rogaland har tre kontorer (Stavanger, Bryne og Haugalandet).
- De har ansatte med kompetanse og erfaring innen kreftomsorg, blant annet erfarne kreftsykepleiere, familieterapeuter, palliativ sykepleier, sosionom, sexolog, sorgspesialist og stråleterapeut.
– Dette med trening er også en slags trening i livet, der vi jobber med å finne ut hvor totalbelastningen ligger og hvordan vi skal forholde oss til det, forteller Lars Zachariassen, og fortsetter:
– Vi har en trafikklysmodell vi bruker for å gi deltakerne verktøy de kan bruke når de har tøffe dager, vanlige dager og gode dager, eller røde, gule og grønne dager, sier han.
Skal bli sin egen personlige trener
Åpenhet i veiledningen er viktig, og deltakerne trenes i å kjenne etter om de har gode eller tøffe dager. Målet er ikke alltid å øke belastningen.
– Vi jobber veldig mye med å ta tøffe valg underveis i treningen. Jeg sier veldig ofte at det er du som er sjef. Tøffe valg er ikke bare å legge på og legge på og legge på. Minst like ofte er det å stå av, redusere og justere ned, forklarer Zachariassen.
Målet er at deltakerne gradvis skal komme til et sted der de står trygt nok i oss selv til å tørre å utfordre grensene sine.
– Den overordnede planen er at deltakerne skal få en ryggsekk full av ulike aktiviteter, øvelser og teknikker som gjør hver og en til sin egen personlige trener. Mot slutten av prosjektet retter vi blikket mot veien videre, sier Zachariassen.
Føler på ny trygghet
Og så langt har prosjektet gitt gode resultater for deltakerne. Flere forteller at de etter kort tid har fått troen på at de skal klare å komme tilbake til der de var før kreftbehandlingen.
– Jeg føler på å en trygghet i meg selv igjen, at kroppen faktisk funker etter at den har vært så skakkjørt så lenge, sier Alexandra Bø, og legger til:
– Og så trenger man å få den «boosten» av han (trener Lars red.anm.) som løper rundt og roper og heier, men som også ser deg og kan si ting som «kanskje det er nok nå?». Jeg synes det er en veldig god måte å komme seg tilbake på.
Søknadssammendrag
Antall personer i målgruppen
50
Fremdriftsplan
Planlegging: Ansvarlig for planlegging er prosjektgruppe internt og eksternt Prosjekt-lansering: Kreftomsorg ved prosjektleder og intern prosjektgruppe Markedsføring: Prosjektgruppe internt, med bistand fra ekstern prosjektmedarbeider Utarbeiding invitasjon “Enda litt meir” trening: Prosjektleder og ekstern prosjektmedarbeider Robust Inkludering og kartlegging av deltakere: Prosjektgruppe internt Samhandling rundt nye deltakere: Prosjektgruppe internt og prosjektmedarbeider i Robust Gjennomføring av “Enda litt meir” – tilbudet hos Robust: Ekstern prosjektmedarbeider Fortløpende prosjektstyring: Prosjektgruppe internt og ekstern prosjektmedarbeider Evaluering: Prosjektleder og ekstern prosjektmedarbeider Rapportering: Prosjektleder og internt prosjektgruppe, med bidrag fra ekstern prosjektmedarbeider Videreføring: Ansvarlig for videreføring er prosjektgruppe internt og eksternt