Få pappa med på laget!
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Storhaug (2015) fant at fedre ikke prioriteres i barnevernets kontakt med familiene, og at fedre ofte ikke inkluderes i løsningene som diskuteres. Reform kommer jevnlig i kontakt med fedre som har barn med tiltak i barnevernet. Disse er ofte utrygge på seg selv som fedre og ser på seg selv som en annenrangs forelder. Noen trekker seg tilbake fordi de tror det er til barnas beste. Forskning viser imidlertid at det er viktig at fedre involverer seg i barnas liv, også i møte med barnevernet. Positivt engasjement fra far har betydning for barns utvikling, og gir også helsegevinster for far.
Målsetting for prosjektet
Utvikle og gjennomføre et kurs for fedre som har barn i kontakt med barnevernet, for å styrke fedrenes kompetanse og selvtillit som omsorgsgiver, øke fedrenes kunnskap om egne rettigheter og lære dem praktiske strategier for å bedre kommunikasjon og samarbeid med barnevernet.
Målgruppe
Fedre som har barn med ulike tiltak fra barnevernet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2200
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi vil utvikle et eget kurs for fedre som har barn i kontakt med barnevernet. Kurset vil gå over tre kvelder for en gruppe på 6-8 fedre, og hver sesjon vil vare i ca. 3 timer. Kursets fokus vil være å styrke og trygge fedrene som omsorgspersoner, gi dem kunnskap om og forståelse av egne rettigheter og utvikle noen praktiske strategier for kommunikasjon med barnevernet. Kurset vil bygge på metodikken fra foreldrekurset «Bryt voldsarven». I tillegg vil vi trekke inn Reforms mannsfaglige kompetanse og relevante erfaringer fra vår øvrige kursvirksomhet og samtaler med fedre. Rekruttering av deltakere vil skje gjennom Mannstelefonen og Reforms nettverk, samt gjennom annonsering. Etter gjennomført kurs vil vi sammen med fedrene lage en kort faktabrosjyre med tips til fedre i samme situasjon og helserelatert informasjon om viktigheten av fars involvering for barns utvikling. Brosjyren vil gjøres tilgjengelig på nett og distribueres i trykket utgave til alle landets barnevernskontor og relevante interesseorganisasjoner. Prosjektet avsluttes med et fagseminar hvor vi deler erfaringer fra kurset. Seminaret er åpent for fedre så vel som for fagfolk.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar-februar: Referansegruppemøte og fastsettelse av datoer for kurs. Februar – mars: Utvikling av kursinnhold og -materiell. Deltakerrekruttering. April: Gjennomføring av kurs. Mai- juni: Utvikling av brosjyre. Evaluering av kurs. Nytt referansegruppemøte. Juni: Trykk og distribusjon av brosjyre. Juli-august: Planlegging av og invitasjoner til fagseminar. September: Fagseminar. Oktober: Prosjektevaluering og sluttrapportering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektet har hatt som målsetting å styrke helsen til menn med barn som er i kontakt med barnevernet, ved å utvikle gode verktøy for å styrke fedrenes rolle ovenfor barna, og i kontakt med barnevernet. Primær målgruppe har vært fedre som har barn med ulike tiltak fra barnevernet. En sekundær målgruppe har vært barna, som vil nyte godt av fedrenes økte omsorgskompetanse og positive involvering. Vi har også ønsket å nå saksbehandlere i barneverntjenesten, gjennom bevisstgjøring om den helsemessige viktigheten av fars rolle. Reforms erfaring er at mange fedre trekker seg tilbake og overlater omsorgsrollen til mor, når barnevernet kommer i kontakt med familien. Dette bekreftes av forskning som viser at fedre opplever å ikke bli hørt i sine meninger om hva som er best for barnet, og at de blir møtt av holdninger om at mor er den viktigste omsorgspersonen (Storhaug, 2015). Vi ønsket å bidra til å sette søkelys på viktigheten av farskap for menn som kommer i kontakt med barnevernet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I tråd med målsettingene har Reform utviklet og gjennomført et kurs for fedre som har barn i kontakt med barnevernet, produsert en informasjonsbrosjyre for menn med barn i barnevernet og delt kunnskap fra prosjektet gjennom avholdelse av et åpent fagseminar. Tilbakemeldingene fra kursdeltakerne viste at en kombinasjon av kunnskap og praktiske oppgaver for hvordan de kan yte omsorg var viktig og lærerikt. Øvelser som satte fokus på de ulike dimensjonene av omsorg opplevdes mest nyttig. Behovet for informasjon om rettigheter og plikter ble mindre vektlagt av deltakerne enn vi trodde på forhånd. 8 gratis informasjonsbrosjyren er alle barnevernskontorer i Norge (rundt 290), sammen med informasjon om bakgrunnen for prosjektet og om hvordan flere brosjyrer kan bestilles. Vi har så langt mottatt rundt 10 etterbestillinger. Brosjyren er lagt på Reforms nettside, der den så langt er lastet ned rundt 200 ganger. Oppmøtet på fagseminaret var 35 personer. Dette er i tråd med målsettingen.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
5
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet har bestått av 1) utvikling og gjennomføring av et kurs for fedre som har barn i kontakt med barnevernet, 2) produksjon av en informasjonsbrosjyre for målgruppen og 3) avholdelse av et åpent fagseminar om temaet. Kurset gikk over 3 kurskvelder à 3 timer i april 2017, og ble ledet av en kvinnelig og en mannlig terapeut. Hovedtemaer på kurskveldene var: 1. Pappa som omsorgsperson 2. Pappas rettigheter og plikter 3. Kommunikasjonsstrategier Brosjyren er tett basert på erfaringene fra kurset, og inkluderer helserelatert informasjon om viktigheten av fars involvering for barns utvikling. Brosjyren gir lettfattelig informasjon om betydningen av en aktivt tilstedeværende far, også i vanskelige situasjoner i familien. Det gis gode råd og tips om hvordan det er klokt å opptre i møte med barnevernet. Brosjyren inkluderer selvsagt også grunnleggende rettighetsinformasjon. Prosjektet ble avsluttet med et fagseminar. Dette ble avholdt som et åpent og gratis halvdagsarrangement på dagtid på Litteraturhuset i Oslo, mandag 18. september 2017. Til seminaret inviterte vi aktuelle foredragsholdere på tematikken fedre og barnevern, og delte våre egne erfaringer fra kurset.
Resultater og resultatvurdering
Evalueringen av kurset viser at fedrenes kompetanse og selvtillit som omsorgsgivere er styrket, med økt bevisstheten om egen betydning for barna og gjennom konkrete verktøy for bedret samvær. Styrking av fedrenes omsorgskompetanse vil være positiv for barna. Vi har utviklet en kursmetodikk for å styrke og trygge fars rolle som omsorgsgiver, og derved bedre både fedrenes og barnas helseforutsetninger. Metodikken vil fritt bli delt med alle som er interesserte. Informasjonsbrosjyre gir lettfattelig informasjon om betydningen av en aktivt tilstedeværende far, også i vanskelige situasjoner. Brosjyren er sendt alle landets barnevernskontorer, og er fritt tilgjengelig på våre nettsider. Brosjyren gjør saksbehandlere i barnevernet oppmerksomme på viktigheten av å involvere far i barnevernets arbeid med barn. Fagseminaret har delt kunnskap fra prosjektet til fagfolk, interesseorganisasjoner og barnevernsansatte. Vi har også bidratt til å sette temaet på dagsorden gjennom medieoppslag.
Oppsummering og videre planer
Det er satt søkelys på viktigheten av farskap for menn i kontakt med barnevernet. Noen fedre er styrket som fedre, og fått verktøy for bedre samarbeid med barnevernet. Gjennom kunnskapsdeling er saksbehandlere i barnevernet bevisstgjort om viktigheten av å involvere far i arbeid med barnet. Informasjonsbrosjyren vil kunne benyttes i lang tid. Denne bidrar til å sette far på barnevernets agenda, og åpner for bedre saksbehandling. Vi vil fritt dele vår kursmetodikk, og se etter en oppfølging av prosjektet. Prosjektet har bekreftet et særlig stort behov for kursing av ansatte i barnevernet.