Fagdag for helsepersonell om menn og seksuell helse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Seksuell helse er en underprioritert tematikk, spesielt for menn. Tendenser som knytter maskulinitet til utagerende og risikofylt seksuell atferd, og manglende fokus på positiv seksuell helse, skaper utfordringer. Helsepersonell mangler ofte tilstrekkelig kunnskap til å håndtere disse utfordringene, og det er behov for holdningsendringer for å sikre bedre helsetjenester knyttet til seksuell helse. Dette er nylig tematisert av Mannsutvalget, som i sin rapport (NOU 2024: 8), skriver: «Til tross for den betydningen seksualiteten har for de fleste, er ofte seksualitet og seksuell helse temaer som blir forbigått ved sykdom eller behandling, med mindre det knyttes direkte eller indirekte til reproduksjon. Gutter og menn kan oppleve at helsepersonell unnlater å ta opp spørsmål om seksualitet.» Vi ønsker å adressere disse utfordringene gjennom en fagdag om seksuell helse og maskulinitet for helsepersonell. Målet er å øke kompetansen i tjenesteapparatet, og samtidig bidra til en endring i holdninger til maskulinitet og seksuell helse.

Aktivitet/tiltak/metode

Reform ønsker å invitere helsepersonell og andre relevante aktører til en fagdag om menn og seksuell helse. Vi vil også utvikle en digital erfaringsbrosjyre. Aktiviteter: 1) Utarbeidelse av program 2) Rekruttering av innledere 3) Bekjentgjøring 4) Gjennomføring av fagdag 5) Evaluering 6) Utarbeidelse av digital erfaringsrapport Det vil bli lagt vekt på rekruttering av relevante faginnledere, samt bred bekjentgjøring av arrangementet i helsevesenet. Arrangementet vil finne sted i et møtelokale sentralt i Oslo (for rundt 100 deltakere). Det legges til rette for strømming for deltakere som ikke kan være til stede fysisk. Vi tar sikte på at digital formidling vil nå rundt 400 deltakere. Reform har lang erfaring med å snakke om seksuell helse og menn, og har hatt flere prosjekter knyttet til området. Programmet vil ta utgangspunkt i flere av disse, og bestå av foredrag om temaer som maskulinitet og seksuell helse, interseksjonelle perspektiver, aldring og sykdom, utenforskap og innenforskap i seksuell helse. Vi ønsker også å avholde en panelsamtale om menns seksuelle helse. Målgruppe: Prosjektets primære målgruppe er helsepersonell som møter menn, der seksuell helseproblematikk er relevant. Fagdagen vil ha som delmål å legge til rette for nettverksbygging mellom helsepersonell for å fremme samarbeid og kunnskapsdeling. Sekundær målgruppe er menn som av ulike årsaker er opptatt av seksuell helse, og deres partnere. Evaluering: Det vil bli sendt ut evalueringsskjemaer til deltakerne etter arrangementet. Her vil det bes om tilbakemeldinger på hvorvidt målene om økt kompetanse og endrede holdninger er oppnådd. Etiske utfordringer og personvern: Det vil ikke bli innhentet personsensitive data i prosjektet. Utfordringer: En potensiell utfordring kan være rekruttering av deltakere, fordi temaet kan oppleves som sensitivt eller tabubelagt. Dette vil vi imøtekomme ved å tilby opptak av arrangementet, slik at kunnskapen kan nå ut til et større publikum.

Antall deltakere

500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

For deltakerne vil fagdagen føre til en tydelig kompetanseheving innenfor seksuell helse og maskulinitet. Dette vil styrke deres evne til å håndtere og adressere den seksuelle helsen blant menn og gutter. Prosjektet vil bidra til å forbedre menns seksuelle helse ved at helsepersonell blir bedre rustet til å gi dem kunnskap og verktøy til å ta vare på sin egen helse og trivsel. På lang sikt er målet at prosjektet vil bidra til å øke den generelle bevisstheten om maskulinitet og seksuell helse. Gjennom styrking av kunnskap om menn, maskulinitet og seksuell helse kan gutter og menn få et mer positivt forhold til sin egen seksualitet. På samfunnsnivå kan en slik økt bevissthet ha en rekke positive virkninger, blant annet ved å bidra til å redusere skadelig seksuell atferd ved økt kunnskapen og bevissthet om sunne seksuelle praksiser og forhold. Gjennom å fremme åpenhet og kunnskap om seksuell helse, kan vi bidra til å redusere stigma og diskriminering knyttet til seksualitet, og ved dette forebygge helseproblemer og bidra til økt livskvalitet.

Plan for gjennomføring

August 2024: Start rekruttering av innledere med ekspertise på seksuell helse og maskulinitet. Bestilling av lokale og planlegging av praktiske detaljer, som lunsj og teknisk utstyr. September – oktober 2024: Fastsetting av program, temaer, innledere og tidspunkter. Utsendelse av invitasjoner til relevante mottakere. Annonsering på sosiale medier. November 2024: Gjennomføring av fagdagen. I etterkant sende ut evalueringsskjemaer for å samle tilbakemeldinger om arrangementet. Forberedelse til digital erfaringsbrosjyre. Desember 2024: Evaluering av mottatte tilbakemeldinger. Arbeid med digital erfaringsbrosjyre. Januar 2025: Ferdigstille erfaringsbrosjyre. Annonsere for opptaket av fagdagen for å nå ut til et bredere publikum. Februar 2025: Distribuere digital erfaringsrapport til relevante aktører i helsevesenet, samt opptak fra fagdag. Annonsering. Sluttrapport.

Prosjektleder

Ina Kristin Wangsmo Slaveykov

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Fagdag for helsepersonell om menn og seksuell helse
Organisasjon
Reform – ressurssenter for menn
Beløp Bevilget
2024: kr 225 000, 2025: kr 100 000
Startdato
29.07.2024
Sluttdato
03.02.2025
Status
Under gjennomføring