Formidling av brukererfaringer gjennom film
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Avdeling for gravide og småbarnsfamilier ved Blå kors klinikk Lade er et behandlingstilbud til gravide og småbarnsfamilier (0-6 år) med rusproblematikk. Vi skal være et tilbud til de som ikke kan nyttiggjøre seg av andre og mindre omfattende tiltak. Vi ser at det er økt behov for kunnskap i hjelpeapparatet rundt vår målgruppe, da dette er en gruppe som ofte er lite synlige. I den grad de fanges opp av hjelpeapparater fanges de ofte opp for sent og tilbys ikke tilstrekkelig hjelp. De som taper på dette er barna i de sårbare familiene. Høsten 2023 gjennomførte vi en sofasamtale med tre tidligere beboere på en fagkonferanse med svært gode tilbakemeldinger. Personlige erfaringer fra brukere gir en merverdi i forhold til formidling gjennom fagpersoner og -tekster. Det er ressurskrevende å ha med brukere i møter med ulike deler av hjelpeapparatet. For å nå bedre ut ønsker vi å utforske bruk av samtalefilmer med brukere. Hovedmålet i prosjektet er å utvikle pedagogiske filmer som kan bidra til at hjelpeapparatet rundt sårbare familier blir bedre i stand til å møte disse familienes behov. Dette skal gjøres gjennom å formidle sårbare familiers opplevelser av møter med hjelpeapparatet.
Aktivitet/tiltak/metode
Aktivitet: – Rekruttere brukere/deltagere til filmene. – Utvikle innhold og manus til filmer i samarbeid med filmselskap, brukere, og intern og ekstern referansegruppe (Se Evaluering under). Det må avklares både antall filmsekvenser, og innhold/tema iht. formål og behov i hjelpeapparatet. På bakgrunn av dette lages det manus. – Filming av filmsekvenser med brukere – Gjennomgang av råutkast på filmsekvenser med brukere/deltagere, prosjektgruppe, og referansegrupper – Ferdigstilling av filmsekvenser. Sluttproduktet vil gå gjennom flere forhåndsvisninger, slik at vi kan rette opp eventuelle feil/mangler før lansering. Målgruppe: Hovedmålgruppen er familier med rusproblematikk. Filmene utvikles for ansatte i hjelpetiltakene, inkl. barnevernstjenester, helsestasjoner, samt andre offentlige og ideelle aktører som møter disse familiene. Vi når hovedmålgruppen gjennom å styrke kunnskapen og kompetansen til ansatte, som da blir sekundærmålgruppe. Evaluering: Evaluering vil foregå som stoppunkter ved utkast på form, innhold og manus, råfilmer og sluttprodukt, både på skriftlig materiale og i fokusgrupper. Evaluering med brukere/deltagere er sentralt ved alle steg. I tillegg vil Brukerrådet ved Blå kors klinikk Lade (intern referansegruppe) samt representanter fra helsestasjon og barnevernstjeneste med spesialoppgaver inn mot vår målgruppe (ekstern referansegruppe) bistå med innspill ved de ulike stoppunktene. Sikkerhet, utfordringer, personvern og etikk: En utfordring er knyttet til faktisk deltagelse i filmene. Her må vi ha en backup-løsning ved eventuelt forfall. Andre utfordringene er knyttet til personvern og eksponering. Det har vært god dialog med aktuelle deltakere, men Brukerrådet har poengtert viktigheten av avbøtende tiltak (ikke bruk av fullt navn, skjerming av familie/nettverk osv.). Dette vil vi hensynta. Innspill fra brukere og ansatte, vil bidra til å sikre god fremstilling av brukere, samt at filmene oppleves som relevante for hjelpetiltakene.
Antall deltakere
10
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet vil bidra til økt kunnskap og forståelse hos ansatte i hjelpeapparatet ut fra brukernes ståsted på ulike problemstillinger: Hvordan ønsker brukergruppa selv å bli møtt? Hvordan tenker de at hjelpeapparatet best mulig kan fange opp problemer og utfordringer? Når man har lyktes med å avklare et problem, hva kan man da gjøre for å sikre best mulig hjelp? Hva tenker brukerne om behandlingstilbudet til gravide og småbarnsforeldre som har rusproblemer? Formålet med prosjektet er å synliggjøre en gruppe som har vist seg vanskelig å fange opp av hjelpeapparatet. Noe av dette handler om at rusbruk holdes skjult for de som er satt til å hjelpe, mens noe også handler om at hjelpeapparatet ikke klarer å fange opp destruktive mønstre og bekymringsfull atferd. Målet er å sikre at brukerperspektivet kommer ut til hjelpeapparatet og kan bidra til endret praksis i møte med de som trenger hjelp. En endret praksis skal bidra til å nå og fange opp flere av de familiene som har behov for hjelp og oppfølging. På denne måten bidrar prosjektet til å forbedre hjelpetiltakene for familier med rusproblematikk, og at flere familier og barn som vokser opp i slike familier vil kunne oppleve økt livsmestring og selvstendighet på sikt. Dette vil igjen kunne få positive samfunnsøkonomiske gevinster.
Plan for gjennomføring
Mai 24 – juni 24: Avklaring av deltakere, planleggingsmøter med deltakere og filmselskap. Ansvar: Prosjektleder i samarbeid med ekstern konsulent. Juni 24: Manus/skisse til film er ferdig. Innspill fra brukere og referansegrupper. Ansvar: Klipp og Lim AS i samarbeid med prosjektleder August 24: Filming skal i stor grad være gjennomført innen 30.06, men med mulighet for noe etterarbeid etter ferieavvikling. Ansvar: Klipp og Lim AS August 24 – september 24: Klipping og redigering av film med mål om at et råutkast til film kan presenteres. Ansvarlig: Klipp og Lim AS i dialog med prosjektleder Oktober 24: Visning av filmutkast + videre redigering av film. Innspill fra brukere og referansegrupper. Ansvarlig: Klipp og Lim AS i tett dialog med prosjektleder November 24: Sluttprodukt ferdig. Ansvarlig: Klipp og Lim AS i tett dialog med prosjektleder Desember 24: Prosjektrapport ferdig. Ansvarlig: Prosjektleder