Fra papirlister til digitalt førerhundregister.

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Førerhund er et fantastisk hjelpemiddel for blinde og svaksynte. Det er NAV som tildeler dette levende hjelpemiddelet og det er førerhundskolene med sine førerhundtrenere som trener opp og administrerer oppfølgingen av både hunden og brukeren (=ekvipasje) Skolene leverer hunder på anbud fra NAV. Kravene i anbudene fra NAV tar kun høyde for antall utleverte hunder, ikke kvaliteten på treningen eller oppfølgingen av ekvipasjene i etterkant Dette fører til at skolene har knappe ressurser og dermed ikke har anledning til å drive utviklingsarbeid som f.eks å digitalisere måten de jobber på. Papirskjema sendes mellom NAV og skolene, og førerhundbrukeren må selv ta med seg et papirskjema fra sin veterinær til skolene som attesterer og videresender til NAV. Veldig upraktisk for en synshemmet som ikke kan lese det papiret den har fått i hånden og meget tidkrevende for skolene som pådrar seg mer administrasjon enn nødvendig. NAV digitalisere stadig og har en egen hjelpemiddeldatabase, men på grunn av kompleksiteten det medfører at en førerhund er et levende hjelpemiddel, trenger vi et eget register for førerhunder. Vi skal derfor samarbeide med NAV, skolene og brukerne for å gjøre en god utredning på hva et digitalt førerhundregister skal inneholde og hvordan dette skal administreres.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi har i dag allerede gode kriterier for hvilke opplysninger som skal registreres om hunden, men ikke om brukeren og ikke om samhandling mellom de forskjellige aktørene. Prosjektet starter derfor med et webinar med påfølgende workshop som skal designe «det digitale forløpet» for førerhunden fra den er valp til den er pensjonist. Særlig skal brukerne ta styring på utformingen av det som kalles helseboka. Helseboka er en journal over hundens leveforløp som gir brukeren en god oversikt over hundens helse og funksjon, og som er brukerens ansvar å følge opp når den er tildelt. Helseboka er i dag kun ført på papir, noe som gjør det umulig å følge opp for blinde og svaksynte fordi de selv ikke kan lese denne. Etter webinaret etablerer vi en en arbeidsgruppe bestående av førerhundbrukere som skal jobbe videre med å konkretisere disse kriteriene og som skal jobbe sammen med en ekspertgruppe (se punkt om prosjektgruppe) for å lage kravspesifikasjoner for å kunne etablere førerhundregisteret. Det vil bli jevnlige møter mellom brukergruppen og ekspertgruppen og halvårige webinarer om funnene og prosessene. Prosjektet avsluttes med en konferanse med brukerne, skolene og NAV – alle disse er også målgruppen for prosjektet. Prosjektet evalueres på sluttkonferansen og alle erfaringene blir med videre inn i NAV sin prosess med å etablere registeret. I prosjektet er det ingen sensitive opplysninger som skal oppgis eller lagres, alle erfaringer og tilbakemeldinger som skal dokumenteres blir anonymisert. Personsensitive opplysninger vil først bli gjeldene når NAV tar over. Den største utfordringen er å få til en så komplett kravspec som mulig fordi kravene kan endre seg i takt med lovverk, brukernes/trenernes behov og ny programvare. Dette følger organisasjonen opp også etter at prosjektet er ferdig, vi stiller med brukertesting og kompetanse på universell utforming.

Antall deltakere

150

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Synshemmede og forvaltningen bruker nå mye tid på manuell oppfølging av førerhunden som hjelpemiddel. Ved å digitalisere denne oppfølgingen kan man hoppe bukk over mange og tidkrevende operasjoner. Dessuten vil synshemmede selv nå få tilgang til sin hunds opplysninger og kan stå for mye av oppfølgingen selv. Et digitalt førerhundregister vil gi skolene og NAV et bedre og mer tidseffektivt utgangspunkt for forvaltning og oppfølging og brukerne vil selv få en større delaktighet i samarbeidet med NAV og skolene for å følge opp hjelpemiddelet sitt.

Plan for gjennomføring

Oppstart 1 desember 2024 med etablering av ekspertgruppa. Denne er allerede rekruttert av prosjektleder, men vi skal formalisere arbeidet ved å delegere oppgaver og gjøre noen forventningsavklaringer. Ekspertgruppa jobber jevnlig frem til mars og har ansvaret for oppstartswebinaret samt å utforme mandatet og oppgavene til arbeidsgruppen. Prosjektleder rekrutterer deltakere gjennom medlemslister og gjennom førerhundskolene. Mars 2025 blir arbeidsgruppen rekruttert og starter arbeidet med å utforme den digitale reisen. Gruppen møtes jevnlig og skal legge frem foreløpige funn og konklusjoner i et webinar medio oktober 2025. Ekspertgruppa og arbeidsgruppa jobber tett sammen hele tiden, ledet av prosjektleder. Nye funn og konklusjoner presenteres på webinar i mars 2026. Herifra planlegges sluttkonferansen i oktober 2026 hvor hele prosjektet med veileder og kravspec presenteres. Her vil også NAV delta som tar med seg prosjektproduktene i en tjenestebestilling innad i NAV. Denne prosessen gjøres i samarbeid med ekspertgruppen frem til prosjektavslutning i desember 2026. Norges Blindeforbund ved prosjektleder vil fortsette å samarbeidet med NAV også etter endt prosjekt og sørge for brukertesting av registeret når dette etter en tid foreligger.

Prosjektleder

Eva Skråmestø

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Fra papirlister til digitalt førerhundregister.
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 1 000, 2025: kr 95 000, 2026: kr 285 000
Startdato
01.12.2024
Sluttdato
01.12.2026
Status
Under gjennomføring