Gatefoto
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
IOGT driver dag- og aktivitetessentra for tyngre misbrukere i flere norske byer. TVi tror på et helhetlig tilbud som kan gi økt motivasjon til å komme bort fra en rustilværelse. Derfor tilbyr vi ulike aktiviteter til våre brukere for å gjøre tilværelsen enklere og mindre sentrert rundt rus. Eksempler på dette kan være arbeidstrening, uteaktiviteter, sykkelverksted etc. Andre tiltak er av mer kreativ og kunsterisk art. Det vi ser er at kreative aktiviteter som tegning, maling etc. er populære og gir brukerne ett avbrekk, og mulighet til å bruke evner de vanligvis ikke får utløp for.
Målsetting for prosjektet
Gjennomføre en nasjonal fotokonkurranse blant brukerne på våre dag- og aktivitetssentra.
Målgruppe
Brukere av våre aktivitetssentra for tyngre misbrukere. Dette er mennesker i ulike stadier av misbruk, noen på gata, andre på vei ut av rustilværelsen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Rekrutteringen skjer gjennom vår ordinære drift. Vi kommer til å sette ned en prosjektgruppe med fotofaglig kompetanse. Forøvrig kommer opplegget til å bli drevet som en del av tilbudene på sentrene våre. Vi har lokaler som brukerne går til og hvor de allerede deltar i ulike tiltak. Lokalene som ligger i Haugesund, Bergen, Grimstad, Sandefjord, Porsgrunn og Kristiansand ligger sentralt og er tilgjengelig de fleste ukedagene. Vi har også ett godt samarbeid med kommunene som gir oss mulighet til å gjøre tiltaket kjent gjennom ulike kanaler. Konkret vil brukerne få i oppdrag å fortografere ett sted gjennom en periode hvordan stedet endres. F.eks en benk eller ett tre. Vi oppfordrer til at bildene blir tatt ett sted som ikke er i nærheten av hvor brukerne vanligvis går slik at det krever litt fysisk aktivitet å komme dit. Vi stiller enkle kameraer til rådighet på hvert senter. Bildene legges ut på en egen nettside og gjennom sosiale medier. På hvert senter kommer vi også til å arrangere en åpen utstilling med bildene som kommer inn gjennom konkurransen. Om dette fungerer godt ser vi for oss at vi kan gjøre lignende prosjekter knyttet til andre tiltak som f.eks tegning eller maling.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar-februar Forberedelser. Mars og april Fotokurs på sentrene. Mai – august Konkurranseperiode. Oktober Kåring av vinnere. Utstillinger på sentrene ut året.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting var å gjennomføre en nasjonal fotokonkurranse blant brukerne på våre dag- og aktivitetssentra. Målgruppe var brukere av våre aktivitetssentra for tyngre misbrukere. Dette er mennesker i ulike stadier av misbruk, noen på gata, andre på vei ut av rustilværelsen. IOGT driver dag- og aktivitetessentra for tyngre misbrukere i flere norske byer. Dette er mennesker i ulike stadier av rusmisbruk, noen lever på gata, andre er på vei ut av rustilværelsen. Det vi ser er at kreative aktiviteter som tegning, maling, foto etc. er populære og gir brukerne ett avbrekk, og mulighet til å bruke evner de vanligvis ikke får utløp for. Sammen med alle de andre tiltakene på senterene skal dette være med å gi motivasjon til å komme ut av rustilværelsen. Vi kan ikke forvente at et enkelt prosjekt som dette gir en slik effekt, men det må sees i sammenheng med tilbudet for øvrig.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Som vi skrev i søknaden er det vanskelig å sette et målekriterium på dette. Vi hadde rundt 50 personer inne som fikk opplæring, og fikk inn 48 bilder fra 14 personer. Det var også noen som tok bilder, men som ikke sendte dette inn av ulike grunner. Dette er færre enn det som var planlagt, noe som skyldes litt ulik innsats mellom sentrene. At vi kom til å få færre som tok bilder enn som fikk opplæring var imidlertid forventet. Fra de som deltok har vi fått svært gode tilbakemeldinger. (Se også resultater og resultatvurdering.)
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi gikk via våre Sammen-sentra ut til rusmisbrukere i de aktuelle byene. (Haugesund, Grimstad, Bergen, Sandefjord, Porsgrunn og Kristiansand.) Deltakerne fikk opplæring av en profesjonell fotograf, som var ute på de enkelte sentrene. Han deltok også i juryen som vurderte bildene til slutt. Det ble kjøpt inn enkle kameraer som deltakerne brukte i konkurranseperioden. Bildene ble delt gjennom sosiale medier, og en åpen utstilling er holdt på fire av sentrene vinteren 2017/2018. i forbindelse med disse ble det også premieutdeling til de bildene som kom på første, andre og tredjeplass i hver sin kategori.
Resultater og resultatvurdering
Mange brukere tok bilder, og flere fant glede i å ta bilder sammen. Dette skapte både fellesskap og mestringsfølelse. Flere vi har snakket med har vært stolte av det de har fått til, og beskriver hvordan de har «rettet ryggen» og gått gjennom byen på jakt etter gode bilder. Det har også ligget mestring i det å laste bilder opp på dataen, og få til tekniske ting noen av dem hadde drevet lite med før. Det at det var en reell konkurranse med premier virket også motiverende. En av de som vant i Grimstad var en lavmælt fyr preget av et liv levd i psykiatrien. Han hadde aldri vunnet noe som helst før, fortalte han under premieutdelingen. Sånne glimt av mestringsfølelse skal vi ikke undervurdere betydningen av for mennesker som opplever de feiler på mange områder. At vi i Bergen gjennomførte fotoutstilling og vernissage på et kjøpesenter, var med å synliggjøre for lokalmiljøet at de rusavhengige er folk med ressurser og gode blikk på tilværelsen rundt oss, som har noe å tilføre fellesskapet.
Oppsummering og videre planer
Vi har satt i gang en ny konkurranse som er åpen både for brukere, frivillige og ansatte på sentrene for å bygge videre på fellesskapet som oppsto, og motivere til mer aktivitet knyttet til foto. F,eks «Ut på fototur».