Gode råd – kunnskap for likestilling

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De kommunale rådene har fått nytt lov- og regelverk, samtidig som det skjer andre store endringer gjennom sammenslåing av kommuner. Nytt regelverk gir større kommunal frihet, og et større utfordringsbilde sett fra funksjonshemmedes ståsted. Samtidig ligger ansvaret for store deler av utøvelsen av likestillingspolitikken og funksjonshemmedes rettigheter i kommunene. Det mangler i dag opplæring for kommunale råd som favner bredden av rådenes ansvarsområde. Tidligere materiell og opplæring er i stor grad utdatert. Prosjektet dekker et behov og representerer noe som ikke finnes fra før.

Målsetting for prosjektet

Økt kompetanse og større medvirkning skal bidra til å sikre likestilling av personer med funksjonsnedsettelse, samt ivareta bredden av ansvarsområdet for de kommunale rådene. Prosjektet vil utvikle kursopplegg og temahefte for opplæringen, teste ut opplæringsmetoder og starte opplæringen.

Målgruppe

Representanter i kommunale råd, primært fra FFO (1000-15000 personer) og SAFO (ca 500). Tillitsvalgte og medlemsorganisasjoner lokalt. Ansatte i fylkene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet vil jobbe med utvikling av kursopplegg og med metoder å gjennomføre opplæringen på. Prosjektet tar sikte på at opplæringen skal finnes på nett. Det legges opp til et treårig prosjekt, og FFO har invitert de to andre paraplyorganisasjonene av funksjonshemmede inn i prosjektet. Vi vil både lage et kursopplegg som er nettbasert, dvs. at opplegget kan brukes både enkeltvis i eller gruppe med og uten instruktør. Opplegget skal inneholde refleksjonsoppgaver tilpasset ulike deler av opplæringen. vi har erfaring med at opplæring ved hjelp av en instruktør/leder er mest hensiktsmessig for mange, og vi vil skolere et støtteapparat av kursholdere. Vi vil også i prosjektperioden vurdere behovet for en ren digital brukeropplæring for kommunale råd. Dersom konklusjonen er at det vil være hensiktsmessig, vil arbeidet som legges ned i dette prosjektet være et godt grunnlag for den videre utviklingen. I tilknytning til et kursopplegg blir det laget et temahefte. Det vil bli gjennomført testkurs som del av utviklingsarbeidet, og laget et eget kurs for kursholdere. Prosjektet avsluttes med en oppstartkonferanse for nye råds-representanter etter valget i 2023, samt overføring av driftsansvar til fylkene.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. halvår 2021 -Etablere prosjektet, kartlegge og lage plan 2. halvår 2021 -Igangsette og konkretisere. Utvikle sjekkliste. 1. halvår 2022 -Gjennomføre testkurs. Justere opplegg og temahefte. Utvikle kurs for kursholdere 2. halvår 2022 -Arbeide med nettbasert opplæring. Holde kursholderkurs og innspillskonferanse 1.halvår 2023 -Ferdigstille kurs, temahefte og nettbasert opplæring. Trykke temahefte. 2. halvår 2023 -Oppstartkonferanse

Prosjektleder

Vigdis Endal

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Gode råd – kunnskap for likestilling
Organisasjon
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
Beløp Bevilget
2021: kr 466 000, 2022: kr 468 000, 2023: kr 466 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Under gjennomføring