Grenseløs i snø
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mange amputerte, protesebrukere og pårørende opplever i mange tilfeller å møte «motstand» på veien i sin rehabiliteringsprosess. Det kan være mentale begrensninger en selv setter seg, eller begrensninger fra faggrupper, mangel på kompetanse og riktig utstyr gjør at man mangler belegg for å kunne uttale seg om en slik sak. Aktører som skiforbundet og snowboardforbundet sliter med rekruttering til sine respektive arenaer. Vi vil vise aktuelle deltakere at det finnes ingen grenser utenom dem man setter selv. Vi vil også utfordre flere aktører innenfor helsesektoren og bransjen.
Målsetting for prosjektet
Gi amputerte og protesebrukere muligheten til og utforske og finne ut av (u)begrensningene som måtte eksistere. Gi muligheten til å tenne gnisten for ulike aktiviteter om vinteren. Aktivitetene vil kunne gi muligheten til å bli mer selvstendige, eller til og med som utøvere i Paralympics!
Målgruppe
Amputerte og protesebrukere.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
130
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Iverksettes med virkning fra 1. januar 2017 og vil evalueres ved neste styremøte etter at de ulike aktivitetene er gjennomført. Prosjektansvarlig vil ta kontakt med aktuelle samarbeidspartnere, steder for gjennomføring av aktivitetene samt hotell og overnattingssteder. Prosjektleder vil lage forslag til program og invitasjon som kan sendes ut 3 måneder før prosjektene gjennomføres. Evalueringsskjema vil bli utdelt etter hver aktivitet. En oppsummering vil komme gjennom årsberetningen og på siste styremøte for året i november måned.
Fremdriftsplan for prosjektet
2016: Juli: samtlige samarbeidspartnere, hoteller, skisentre etc. kontaktes. September: søknaden leveres til extrastiftelsen. 2017: Prosjektet iverkstettes og gjennomføres iht plan. 2018: Prosjektet iverkstettes og gjennomføres iht plan. 2019: Prosjektet iverkstettes og gjennomføres iht plan.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målgruppen er amputerte og protesebrukere. Målsetting: Gi amputerte og protesebrukere muligheten til og utforske og finne ut av (u)begrensningene som måtte eksistere. Gi muligheten til å tenne gnisten for ulike aktiviteter om vinteren. Aktivitetene vil kunne gi muligheten til å bli mer selvstendige innenfor ulike vinter aktiviteter.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi nådde ikke alle i målgrupper ifølge det som var satt opp i søknaden . Dette fordi vi søkte om et 3 årig prosjekt som ble gjort om til 1. årig. Vi er godt fornøyd med oppnådd mål for et år. Det er flere av våre deltagere som ønsker å komme tilbake til lignende aktivitet, og som ønsker å videreføre det de har lært. Noen var også deltagere på Ridderuka på Beitostølen. Samlingene hadde totalt 62 deltakere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
62
Prosjektgjennomføring/Metode
Gjennomføringen ble gjort på tre ulike steder i Norge. En på Venabu i Gudbrandsdalen der gjennomføringen av langrenn foregikk. Det var opplæring av instruktør fra langrennsforbundet som selv er protesebruker og deltatt OL. Alpinopplæring ble gjennomført på Moss i Myrkdalen. Ridderuka som foregår på Beitostølen ga opplæring og motivasjon til deltagelse i Ridderrennet. Funkibator som er Momentums samarbeidspartner på prosjektet sto for organiseringen og opplæring under Ridderuka og alpinsamlingen.
Resultater og resultatvurdering
Målsettingen med samlingene er å vise mulighetene med skiaktiviteter for amputerte og pårørende. Samlingene samlet totalt 62 deltakere med forskjellig bakgrunn og erfaring. Dette gir også en likepersonseffekt i tillegg til ordinær instruksjon. De som deltok på Ridderuka kom mye på grunn av erfaring fra de andre samlingene, noe som var i tråd med intensjonen. Vi hadde nok håpet på noe mer oppslutning fra alpint, men bommet nok noe på tidspunktet. Denne lærdommen tar vi med oss videre.
Oppsummering og videre planer
De som har deltatt på disse aktivitetenen har besvart en evaluering. Det kommer fram at de vil komme tilbake på disse aktivitetene. Det er på bakgrunn av at de får opplæring under kontrolerte former med egen instruktør som har samme erfaring. Momentum ønsker å fortsette med disse aktivitetene for denne målgruppen.