Med protese i langrennsløypa

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Snø og is hindrer mange brukere å gjøre aktiviteter på vinteren. Dette gjør at mange sitter hjemme, beveger seg svært lite og føler ensomhet og isolasjon i vinterhalvåret. Den fysiske belastningen det er å bruke protese gjør det vanskelig å gjøre aktiviteter, og særlig på vinteren. Årsaken ligger i en reell redsel for fall og fysisk hindring som «bakglatte» ski, hindringer som nedoverbakke. Med langrenn prosjektet ønsker vi å gi brukerne den trygghet de behøver for å bruke ski sammen med andre «likesinnede» og den gleden og mestringsfølelsen det gir å kunne bruke langrenn ski som aktivitet.

MÃ¥lsetting for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å få brukere mer aktive og gi de et tilbud som er tilpasset deres funksjonshemming. Komme seg ut av isolasjon og å kunne få oppleve den gleden naturen kan gi. Dette vil være med på å øke delaktighet, mestring og helsegevinst i hverdagen.

MÃ¥lgruppe

Målgruppen er amputerte, protesebrukere, dysmelister og deres pårørende

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Momentum er en frittstående, uavhengig interesseforening for personer som mangler arm og/eller bein enten det skyldes medfødt misdannelse (dysmeli) eller det er en følge av amputasjon, uavhengig av om man bruker protese eller ikke (heretter kalt bruker), og deres pårørende. Momentum ble stiftet i 1996 og har i dag 700 medlemmer fordelt over hele Norge. Momentum samarbeider med Geir Arne Hageland fra Funkibator. Han er selv protesebruker på begge bein og er medlem i Momentum. Fagansvarlig for prosjektet er Kjartan Haugen og skiforbundet. Kjartan Haugen har vært med i paralympiske vinterleker en rekke ganger. Han er skiinstruktør for funksjonshemmede og leder i Olympiatoppens utøverkomite. Anne Ragnhild Kroken er ansvarlig for funksjonshemmede i skiforbundet. Prosjektgruppa vil sammen gi opplæring, motivasjon og inspirasjon til alle deltagere slik at kvaliteten på prosjektet blir så bra som mulig. Deltagerne får opplæring i små grupper eller individuelt om det behøves. Utstyr og langrennsløyper er tilpasset den enkeltes behov. Instruktørene gir av sin kunnskap slik at deltagerne får den kunnskap de trenger for å få gleden av å kunne bruke langrennsski på egenhånd.

Fremdriftsplan for prosjektet

Fremdriftsplanen er satt opp i prosjektbeskrivelsen og følges i henhold til prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å få brukere mer aktive og gi de et tilbud som er tilpasset deres funksjonshemming. Komme seg ut av isolasjon og å kunne få oppleve den gleden det er å være ute i snøen. Målgruppen i prosjektet var amputerte, dysmelister og deres pårørende. Momentum sin bakgrunn for prosjektet var at amputerte og pårørende skulle sammen med Funkibator komme seg ut på langrennski uansett grad av nedsatt funksjonshemming. Turene var lagt opp slik at alle kunne være med om de gikk stående langrenn eller satt på skikjelke. Det er slike sammenkomster som gir trygghet i tilpassede grupper og med tilpasset utstyr. Ski kan brukes både sittende og langrenn. Noen av deltagerne hadde aldri prøvd ski før, noe som ga følelsen av god mestring gjennom helgen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Gjennom evaluering og referanser etter prosjektet har vi kunnet målt effekten av oppsatte mål. Vi har fått tilbakemeldinger fra de som deltok at de vil komme tilbake på vinteraktiviteter hvis det blir arrangert et annet år. Vi har hatt reportasje i Livsglede og på vår facebookside og hjemmeside. Prosjektet ble gjennomført i henhold til aktivitetsbeskrivelse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

15

Prosjektgjennomføring/Metode

Momentum har gjennomført prosjektet etter planen. Det er brukt elektronisk påmeldingsskjema. Spørreskjema og evaluering etter prosjektets avslutning er dokumentert og lagret. Vi har derfor mulighet til å vurdere resultatet slik at vi også kan videreføre slike prosjekter senere om økonomien tilsier det.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet av tiltaket ser vi i form av påmeldinger og deltakelse fra landet. Hvor de kommer fram evalueringer i etterkant og måling gjennom hjemmesiden, fb etc. Viser at resultatet gir den enkelte deltager trygghet når prosjektet er gjennomført i form av at flere kan utøve langrenn på egenhånd og dermed være mer selvhjulpen i slike aktiviteter.

Oppsummering og videre planer

Disse aktivitetene bidrar brukere til å bli mere selvstendig, slik at de også kan bruke disse i sin hverdag. Gjennom helgen ser vi livsglede og likepersonarbeid i praksis. Momentum sin konklusjon er at hvis vi har økonomi til å videreføre vinteraktiviteter vil vi også arrangere lignende prosjekter.

Prosjektleder

Liv Karin Søstuen

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Med protese i langrennsløypa
Organisasjon
MOMENTUM – Foreningen for amputerte, dysmelister og ortosebrukere
Beløp Bevilget
2022: kr 90 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet