Moro i snøen for arm- og benløse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Amputerte sitter ofte hjemme alene og føler seg isolerte og får for lite bevegelse. De føler at de ikke tør å utfordre seg med andre i bakke og løyper om vinteren. Utfordringene står ofte i kø når det er snø. Vi ønsker trygge brukere med ulike aktiviteter på vinterhalvåret. Som igjen gir bedre helsegevinst, få nye bekjentskaper, mestring, lek og å komme seg ut av isolasjon.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å få brukere mer aktive og gi de et tilbud som er tilpasset deres funksjonshemming. Komme seg ut av isolasjon og å kunne få oppleve den gleden naturen om vinteren kan gi, at det kan gi mestring i hverdagen, og å bidra til større helsegevinst hos den enkelte deltaker.

Målgruppe

Målgruppen er amputerte, protesebrukere, og deres pårørende i alle aldre.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet legges opp i samarbeide med aktivitetsfirmaet Funkibator med Geir Arne Hageland. Funkibator er blitt brukt av Momentum ved flere tidligere anledninger med stor suksess. De gir opplevelser av mestring gjennom andres historier og egne erfaringer med tilrettelagte turer for grupper med funksjonshemmede. Deltagerne har ved tidligere prosjekter gitt stadig tilbakemeldinger om at de vil delta på aktiviteter som legges opp i samarbeid med Funkibator. Det er viktig for Momentum at Funkibator har regien på aktivitetene, nettopp også fordi de har bred erfaring med slike grupper. Hageland er selv dobbeltamputert med proteser på begge ben «og vet hvor skoen trykker», hvilket også bidrar til en vesentlig økt troverdighet for våre deltakere. Momentum har det administrative ansvaret rundt arrangementene og vil også stå som prosjektleder. Funkibator som aktivitetsleder. Vi ønsker å subsidiere deler av reiseutgiftene til deltagerne slik at vi har mulighet til å nå alle aktuelle kandidater, også de som bor veldig avsidesliggende. Prosjektet gjennomføres vinteren 2020 i Oppland hvor det legges opp en helg på Venabu, og Beitosølen i forbindelse med Ridderuka.

Fremdriftsplan for prosjektet

Momentum er prosjektleder, Funkibator er aktivitetsleder. August 2019 tilbud mottatt fra Funkibator. September 2019 søke midler. 2020 sette prosjektet i gang hvis positivt svar på søknad. Jan. 2020 lage og sende ut invitasjoner, publisering på Facebook og hjemmeside. Feb. 2020 møte med Funkibator og gjennomføring av prosjekt. April til juni 2020 administrere resultater, evaluering og rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å få brukere mer aktive og gi de et tilbud som er tilpasset deres funksjonshemming. Komme seg ut av isolasjon og å kunne få oppleve den gleden det er å være ute i snøen. Målgruppen i prosjektet var amputerte og deres pårørende. Momentum sin bakgrunn for prosjektet var at amputerte og pårørende skulle sammen med Funkibator komme seg ut i snøen og prøve ulike aktiviteter. Momentum ser at flere sitter hjemme, beveger seg lite og føler på ensomhet. Mange er redde for slike aktiviteter og tør ikke utfordre seg selv. Det er nettopp slike sammenkomster som gir trygghet i tilpassede grupper og med tilpasset utstyr. Ski kan brukes både sittende og langrenn. Noen av deltagerne hadde aldri prøvd truger før, noe som ga følelsen av mestring. Aking er alltid en aktivitet som gir mye moro.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Evaluering og referanser etter endt prosjekt har gitt oss muligheten til å måle oppsatte mål. Vi bruker evalueringen aktivt i vårt videre arbeid.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

35

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Funkibator. Funkibator er blitt brukt av Momentum ved flere tidligere anledninger. De gir opplevelser av mestring gjennom andres historier og egne erfaringer med tilrettelagte turer for grupper med funksjonshemmede. Deltagerne har ved tidligere prosjekter gitt stadig tilbemeldinger om at de vil delta på aktiviteter som legges opp i samarbeid med Funkibator. Hageland er også selv dobbeltamputert med proteser på begge bein «og vet hvor skoen trykker», hvilket også bidrar til en vesentlig økt troverdighet for våre deltakere. Prosjektet ble gjennomført på Venabu Fjellstue på Ringebufjellet. Moro i snøen for arm- og benløse samlet 20 deltagere i 2020 og 15 deltagere i 2021. Det var små grupper som gikk sammen på en litt lenger tur, mens noen var tilbake og fikk instruksjon som de måtte ha behov for på stedet. Etter lunsj på lørdag sto aking på programmet. Her møtte flere av deltagerne opp og flere ulike akebrett/kjelker ble prøvd. Søndag var det noen som ville prøve truger for første gang, og en gruppe gikk på ski sammen. I 2021 var det også lagt opp til kanefart og hundekjøring noe som ble veldig populært blant de som deltok.

Resultater og resultatvurdering

Vi vurderer resultatet som meget bra. Vi ser at de som deltar får en mestring i ulike snø- aktiviteter. Det gir trygghet for de som deltar å være med likesinnede i en gruppe. Alle blir tatt godt vare på og alle oppnår bedre livsglede. Det oppleves selvstendighet slik at flere kan benytte seg av aktivitetene i sin hverdag.

Oppsummering og videre planer

Momentum sine videre planer er å videreføre disse aktivitetene senere år hvis økonomien og finansieringen er på plass.

Prosjektleder

Liv Karin Søstuen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Moro i snøen for arm- og benløse
Organisasjon
MOMENTUM – Foreningen for amputerte, dysmelister og ortosebrukere
Beløp Bevilget
2020: kr 132 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
30.12.2021
Status
Avsluttet