Med protese over fjell, vidde og vann
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi ønsker å få våre medlemmer med på aktiviteter ute i naturen. Vi ser at mange sitter ensomme og blir inaktive og tør ikke gjøre aktiviteter på egenhånd. Mange er redde for å klare fysiske utfordringer, detter prostesen av, er jeg sterk nok etc. Vi ønsker å gi de opplevelser på fjell, vidde og vann to helger i løpet av sommeren 2022. Her vil de få hjelp i trygge omgivelser med aktiviteter som er tilrettelagt for personer med ulik funksjonsnedsettelse som amputasjon, dysmeli eller ortosebrukere.
Målsetting for prosjektet
Målsettinger er å gi våre brukere og deres pårørende opplevelser og den positive effekten ulike aktiviteter i fjell og natur gir, lære seg å bruke naturen på en trygg måte. Oppdage den positive effekten naturen gir i forhold til å skape en bedre fysisk og psykisk helse og livskvalitet.
Målgruppe
Målgruppen er amputerte, dysmelister (født uten armer og- eller bein) og ortosebrukere med sine pårørende.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Aktivitetene skal foregå to helger i løpet av sommeren 2022. Tiltakene vi satser på er rafting i Sjoa og ulike fjellopplevelser på Dovrefjell. Aktivitetene foregår i samarbeid med Funkibator med Geir Arne Hageland. Han legger opp turer og aktiviteter tilpasset vår gruppe. Han er selv amputert og har mye kunnskap om tilrettelegging. Han bor selv på Dovre og kjenner terrenget meget bra. Momentum har alt det administrative rundt prosjektet, økonomi, rapportering etc. Vi ønsker å gi våre deltagere opplevelser i natur og friluftsliv der de ser den positive effekten av ulik aktiviteter kan gi i form av livsglede og livskvalitet.
Fremdriftsplan for prosjektet
Fremdriftsplan for prosjektet er vist i en egen arbeidsplan i prosjektbeskrivelsen, punkt 3.2.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen for prosjektet var å kunne gi målgruppen av deltagere som har en amputasjon, dysmeli eller brukere av ortoser og pårørende opplevelser i fjell og natur. Den positive effekten ulike aktiviteter i fjell og natur gir på en trygg måte, samt å oppdage den effekten naturen gir i forhold til å skape bedre fysikk psykisk helse og livskvalitet. Dette er var også bakgrunnen for prosjektet. Vi ser viktigheten av å inspirere til ulike aktiviteter i naturen. Noe som gir mestring for den enkelte deltager.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effekten på tiltaket ble målt gjennom evaluering underveis og etter aktiviteten var gjennomført. Vi har også kunnet analysere hvor mange som har fulgt tiltaket gjennom hjemmeside og ved reportasje på fb. og medlemsblad. Det er gitt gode tilbakemeldinger på tiltaket og flere som sier de ønsker å kunne delta på lignende tiltak senere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
30
Prosjektgjennomføring/Metode
Momentum som er en frivillig organisasjon har gjennomført prosjektet i samarbeid med Funkibator. Prosjektgruppa i Momentum består av frivillige, det er kun administrasjonsekretær som er ansatt i foreningen. Hun har ansvar for det administrative i Momentum i hele søknadsprosessen. Likepersoner fra Momentum var behjelpelig med praktiske oppgaver underveis. Funkibator var ansvarlig for aktivitetene og det praktiske rundt arrangementet. Funkibator eies og drives av Geir Arne Hageland på Dovre og legger opp turer some er tilrettelagt og passelig for vår målgruppe. Han er selv amputert og har god erfaring med tilrettelagte turer.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet av prosjektet og vurderingen av de ulike tiltak er gjort i etterkant med gode tilbakemeldinger. Momentum mener det er kommet gode resultater av aktivitetene. Flere ønsker seg tilbake på de ulike tiltakene som ble gjennomført.
Oppsummering og videre planer
Momentum jobber videre med å få til lignende tiltak i 2023. Dette er viktig for våre medlemmer da de kan komme sammen med likesinnede «brukere».