Helseinformasjon og samtalegrupper til flyktninger
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Caritas Norge som frivillige organisasjon er rettet mot arbeidsinnvandrere og flyktninger med sammensatte behov for bl.a. for helseveiledning. Vi har god erfaring i arbeid med flyktninger hvor vi har årenes løp opparbeidet oss bred erfaring relatert til veiledning av flyktninger. I fjor hadde vi 8 267 registrerte veiledninger til personer med 122 forskjellige nasjonaliteter på 29 språk i Oslo. Gjennom vårt tilbud møter vi flyktninger med ulik helseproblematikk -inkludert PTSD, depresjon og angst samt et stort behov for kunnskap om det norske helsesystemet. Både nyankomne og nybosatte flyktninger trenger informasjon om helserettigheter, hvordan helsesystemet fungerer og hvor de kan få hjelp i forhold til fysisk og psykisk helse. Prosjektet vil samarbeide nasjonalt med to av våre lokale kontorer i Norge. Målet med prosjektet er å bidra til at flere flyktninger oppsøker helsehjelp og får bedre helse, gjennom økt kunnskap om fysisk og psykisk helse, samt god informasjon om det norske helsevesenet. Helsekompetansen vil økes gjennom opplæring i ulike temaer innen helse som inkluderes i kurs og aktiviteter som veiledning, samtalegrupper/selvhjelpsgrupper/materiell ledet og utviklet av helsepersonell.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold: Det vil utvikles ulike type helsekurs om aktuelle temaer som fysisk helse, ernæring, kvinnehelse, seksuell helse, stressmestring og helsesystemet på flere språk. Kursmateriell oversatt til polsk, ukrainsk, arabisk, spansk og engelsk deles med lokale kontorene som de kan bruke i egne aktiviteter. Prosjektgruppen vil gi opplæring til ressurser på prosjektet. I tillegg vil vi holde samtalegrupper som lavterskeltilbud ledet av ansatte eller frivillige med helsefaglig bakgrunn. Antall kurs og hyppighet: Kursene og samtalegruppene vil holdes i Oslo en gang i uken for å begynne med av en ansatt og en frivillig. Deltagere i samtalegruppene vil skrive under på taushetserklæring i forkant og vi vil sørge for gode brief og debrief i gruppen og enkeltvis. 20 kurs og 20 samtalegrupper vil holdes i perioden fra 01.11.2024-30.04.2025. Målgruppe: Flyktninger med kort botid i Norge og som har svake norskkunnskaper, har behov for å øke sin helsekompetanse. Noen av dem sliter med dårlig fysisk helse (flere vi har snakket med har kreft eller er under kreftbehandling), og har opplevd psykiske påkjenninger som følge av stress knyttet til migrasjon, arbeidsledighet, dårlig økonomi og dårlig helse. Psykisk helse er særlig et tabubelagt tema og behov for helseinfo er stort i målgruppen. Måloppnåelse: For å måle hvilken forskjell tiltaket har ført til og for å motta og gi tilbakemeldinger, vil vi gjennomføre brukerundersøkelser, individuelle intervjuer og gruppeintervjuer med deltagere. Dette vil vi gjøre i form av samtaler i etterkant av veiledningsgrupper og kurs. Vi vil også samle tilbakemeldinger anonymt ved å benytte oss av SurveyMonkey spørreundersøkelser. Evnt. utfordringer: Lav påmelding til kursene og samtalegruppene kan imøtegås ved aktiv promotering gjennom vårt ressurssenter, ukrainsk veiledning og ulike aktiviteter der vi kommer i kontakt med målgruppen. Promotering i menigheter og ulike innvandrerorganisasjoner/grupper på sosiale medier vil også være viktig.
Antall deltakere
250
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Caritas har i lang tid rekruttert sine frivillige fra målgruppene fra ressurssentrene. Disse er selv arbeidsinnvandrere og flyktninger. Noen av dem er selv flyktninger som vil kunne være en ressurs i prosjektet. De frivillige vil bli kurset og få nødvendig opplæring av helsefaggruppen før oppstart. Målgruppen vil bli rekruttert til prosjektet gjennom besøkende på ressurssentrene, veiledningstjenesten og eksisterende aktiviteter/kurs. Støtten vil gis helsefaggruppen i tett samarbeid med frivillige veiledere på relevant språk. Målgruppen vil oppleve å få bedre forståelse for egen helse, større kjennskap og redskaper til å håndtere møter med det norske helsesystemet. Grundig informasjon og opplæring vil øke målgruppens tillit til helsevesenet. Deltakerne vil gjennom informasjon, kurs og videoer få mer kunnskap om helsemessig betydning av ernæring, trening, stressmestring og livsstil, samt få bedre forståelse for egen psykisk og fysisk helse. I samtalegruppene, som det er generelt mangel på i Oslo og andre byer, vil deltakerne få mulighet til å dele egne tanker og bekymringer i trygge omgivelser. Som en del av gruppen vil de også bli godt kjent med andre, oppleve sosial støtte og anerkjennelse og samtidig gi støtte til de øvrige deltakerne. Deltakere vil oppfordres til å oppsøke aktuell helsehjelp og behandling, og vil tilbys oppfølgning og bistand ved behov underveis. De vil få informasjon om hvilke opplysninger vi samler inn og at det er frivillig å gi dem til oss. Det er ikke et krav å gi Caritas personopplysninger for å delta i prosjektet og vi vil gi tydelig informasjon om at man ikke må oppgi nevnte opplysninger for å kunne delta. Vi vil opplyse om at de kan be om å slette informasjonen og at vi også vil slette gitte informasjon etter endt prosjektperiode.
Plan for gjennomføring
1) Forberedelser, planlegging og opplæring Prosjektet settes i gang ved et oppstartsmøte med alle involverte nøkkelpersoner i prosjektet: to ansatte og to helsefaglige frivillige. Vi lager en prosjektplan med konkrete oppgaver i prosjektet. Vi tar hensyn til etiske retningslinjer i gjennomføring og evaluering av kursene og samtalegruppene. Alle påmeldinger går via våre systemer i SureveyMonkey. Deltagere i samtalegruppene skriver under på taushetsplikterklæring. Alle evalueringene av kurs og samtalegruppene anonymiseres. 2) Møter, kurs og veiledning Vi vil utvikle kurs og opplæring på flere språk innen forskjellige helsetemaer som: kvinnehelse, ernæring, seksuell helse, fysisk helse, helserettigheter i Norge og stresshåndtering i tett samarbeid med frivillig helsefaggruppe. Helsefrivillige vil sammen med prosjektlederen holde helsekurs om forskjellige helserelaterte temaer på norskkurs, jobbfokus og kvinneaktivitetene, og styrke intern kompetanse. I prosjektperioden vil det gjennomføres 20 kurs (1,5 t) og 20 samtalegrupper (2 t) – totalt 70 t. Måltall er 250 deltagere. 3) Kartlegge/undersøkelse, rapportskriving Helsegruppens primæroppgave er å kartlegge behovene i målgruppen og tilpasse kursmateriell til disse. Det skal også undersøkes om det finnes offentlig helseinformasjon som er oversatt til flere språk. Denne vil brukes i opplæringen og formidlingen av helseinformasjon til målgruppen. Vi vil underveis i prosjektet ha individuelle og gruppesamtaler med flyktninger for å kunne justere innholdet i prosjektet og sikre medvirkning i gruppen. 4) Publisere erfaringsnotat Vi vil starte med å skrive erfaringsnotat fra prosjektet en mnd. før prosjektets slutt. Frivillige og flyktninger i prosjektet vil selv bidra til dette arbeidet.