Hva har jeg rett på?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

«Hei, jeg har fått epilepsi, og jeg lurer på hvilke rettigheter jeg har.» En hyppig intro til mange rådgivningssamtaler. Epilepsi er en diagnose med store individuelle forskjeller, men noen ytelser, ordninger og hjelpemidler er oftere relevante for mennesker med epilepsi enn andre. Vi ser stor etterspørsel etter informasjon og mer tilgjengelige rettigheter, og våre likepersoner møter stadig personer som forteller om vanskeligheter med å få innvilget ordninger som de har rett på. Vi ønsker å hjelpe mennesker med epilepsi til å få en lettere hverdag med de rettigheter de faktisk har.

Målsetting for prosjektet

Overordnede målsetting: Tilgjengeliggjøre informasjon om rettigheter som mennesker med epilepsi kan ha, slik at flere kan få informasjon uten å måtte lete i jungelen av rettigheter. Delmål: Gjennomgå utfordringer mennesker med epilepsi møter, og hvilke tiltak og ordninger som kan være aktuelle.

Målgruppe

• Primært: Mennesker med epilepsi som har behov for informasjon om rettigheter. • Sekundært: Norsk Epilepsiforbunds likepersoner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

45000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektgruppe, bestående av prosjektleder, sosionom og ergoterapeut fra Spesialsykehuset for epilepsi – SSE, vil sammen identifisere ulike ordninger, ytelser og hjelpemidler som bør beskrives i vårt informasjonsmateriell. Prosjektleder vil parallelt innhente informasjon fra likepersonstjenesten. Prosjektleder har hovedansvar for skriving av brosjyren, men vil ha tett kommunikasjon med sosionom og ergoterapeut og likepersonstjenesten. Prosjektleder vil også møte NAV og FFOs rettighetssenter for å diskutere de ulike støtteordningene og tiltakene. Informasjonen fra brosjyren vil legges ut på www.epilepsi.no og kunne bestilles i papirformat. I siste del vil vi arrangere informasjonskurs om temaet rettigheter. For at kurset skal være tilgjengelig i hele landet, vil vi samarbeide med lokalforeningene. Prosjektleder vil arrangere et sentralt kurs i Oslo-området. Dette sentrale ikurset vil streames, og alle lokalforeninger vil oppfordres til å arrangere lokale kurs der streamingen vises. Program for informasjonskurset vil utarbeides i samarbeid med prosjektgruppen og personer fra likepersonstjenesten.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug – sept: Opprette prosjektgruppe og kontakte likepersoner for å identifisere hvilke rettigheter det er behov for informasjon om. Sette av tidspunkt for kurs, og kontakte lokalforeningene. Okt- des: Utarbeide tekst, og kontakt Nav og FFO om møter. Annonsering av kurs. Jan: Design, opptrykk, oppdatere nettside. Feb: Arrangere streamet kurs .

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

«Hei, jeg har fått epilepsi, og jeg lurer på hvilke rettigheter jeg har.» En hyppig intro til mange rådgivningssamtaler som Epilepsiforbundet mottar. Epilepsi er en diagnose med store individuelle forskjeller, men noen ytelser, ordninger og hjelpemidler er oftere relevante for mennesker med epilepsi enn andre. Epilepsiforbundet opplevde stor etterspørsel etter informasjon og mer tilgjengelige rettigheter, og våre likepersoner møtte stadig personer som fortalte om vanskeligheter med å få innvilget ordninger som de hadde rett på. Målsetningen i prosjektet var derfor å tilgjengeliggjøre informasjon om hvilke rettigheter mennesker med epilepsi kan ha, slik at flere kunne få vite dette uten å måtte bruke mye ressurser på å lete i jungelen av rettigheter. Målgruppen var primært mennesker med epilepsi som har behov for informasjon om rettigheter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet handlet om å spre informasjon til personer som har behov for ulike rettigheter. Informasjonen har blitt spredd på ulike måter. Siden prosjektslutt er det sendt ut om lag 750 eksemplarer av brosjyren. Blant annet har sosionomtjenesten ved SSE bestilt 500 eksemplarer av brosjyren og deler ut til alle som trenger. Mange har også fått informasjon på nett. Om lag 600 personer besøkt de nye rettighetssidene og over 500 har lest brosjyren i pdf. På selve temakveldene deltok ca. 80 personer. I tillegg til alle som har mottatt informasjonen om rettigheter, er det mange som nå vet at de kan komme til oss hvis de har spørsmål om rettigheter senere. Temakveldene ble annonsert og nådde ut til 19 000 på Facebook. Brosjyren ble også annonsert på Facebook til over 8600 personer. I tillegg ble den nye brosjyren annonsert i Epilepsinytt, som når ut til våre 5900 medlemmer. Mange har dermed fått informasjon om at Norsk Epilepsiforbund har oppdatert informasjon om rettigheter ved epilepsi.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen identifiserte ulike ordninger og hjelpemidler som er særlig aktuelle ved epilepsi. Norsk Epilepsiforbunds likepersonstjenester gav også informasjon om behov. Sosionomene utarbeidet teksten om kommunale ordninger og ordninger i Nav, samt om søknadsprosessene. Ergoterapeut skrev kapittel om hjelpemidler. Prosjektleder sammenfattet til slutt teksten til å bli en helhetlig brosjyre. Utkastet til brosjyre ble så lest gjennom av frivillige likepersoner i organisasjonen, samt to styremedlemmer som både selv har epilepsi og som jobber i Nav. I etterkant av temakvelden ble brosjyren tilgjengeliggjort i nettbutikken til Norsk Epilepsiforbund hvor den kan leses i pfd eller bestilles i papirutgave. Rettighetssidene på www.epilepsi.no ble oppdatert med den nye informasjonen. Brosjyren ble lansert på et informasjonskurs om temaet rettigheter. For at informasjonskurset skal være tilgjengelig for flest mulig i hele landet, samarbeidet vi med lokalforeningene. Kurset ble arrangert som en temakveld, hvor prosjektleder arrangerte et sentralt arrangement som ble streamet og vist på temakvelder arrangert av lokalforeningene. Sosionom og ergoterapeut sto for foredragene.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet handlet om å spre informasjon til personer som har behov for ulike rettigheter, og dermed gi disse en lettere hverdag. Gjennom prosjektet har vi utarbeidet brosjyren «Epilepsi og muligheter i hjelpeapparatet». Vi har også gjennomført informasjonskurs og oppdatert rettighetssidene på ww.epilepsi.no, slik at informasjon om ulike aktuelle ordninger og søknadsprosessene er lett tilgjengelig. Prosjektet har dermed resultert i ny og oppdatert informasjon om rettigheter og muligheter i hjelpeapparatet for personer med epilepsi og deres pårørende.

Oppsummering og videre planer

Gjennom prosjektet har vi fått en ny og oppdatert brosjyre, oppdatert informasjon på rettighetssidene, og arrangert temakvelder i en rekke lokalforeninger. Prosjektet har gjort informasjon om temaet lettere tilgjengelig. Fremover vil informasjonen bli kontinuerlig oppdatert ved endringer i regelverk. Prosjektet har også synliggjort Epilepsiforbundets kompetanse på rettigheter slik at flere kan ta kontakt ved spørsmål. I tillegg har prosjektet økt kompetansen til organisasjonens likepersoner. Prosjektet har også gitt erfaring med streamede temakvelder, og vil fortsette med dette.

Prosjektleder

Therese Ravatn

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Hva har jeg rett på?
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2019: kr 178 000
Startdato
02.07.2019
Sluttdato
31.03.2020
Status
Under gjennomføring