Hvem er jeg? En dokumentarserie om å ikke finne sin plass.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
På grunn av den raske utviklingen av kjønnsdysfori hos barn og unge, er forskningsgrunnlaget til den nye gruppen gjennomgående mangelfullt. Derfor bør vi ha en varsom tilnærming i møte med barn og unge som ikke identifiserer seg med sitt biologiske kjønn. At vi nå ser en betydelig økning av barn og unge som ikke identifiserer seg ut fra sitt biologiske kjønn, tyder kanskje også på et samfunnsskapt fenomen, hvor trange kjønnskategorier ikke evner å favne om det rike mangfoldet av personlighetstrekk som finnes.
Målsetting for prosjektet
Målet er å oppnå visning på lineær TV og/eller web-kanaler. I tillegg vil vi invitere til faglig seminar og gjøre serien tilgjengelig for skoleungdom. Hovedmålet er å gi ungdom med kjønnsidentitetsutfordringer økt kunnskap og skape åpenhet om tvil rundt eget kjønn og kjønnsuttrykk..
Målgruppe
Målgruppen er dem som er direkte eller indirekte berørt av tematikken; mennesker med kjønnsidentitetsutfordringer på jakt etter svar og deres nærmeste.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
400000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi søker om støtte til å utvikle en dokumentarserie på 5 episoder á 15 minutter. Etter ferdigstillelse av serien vil vi søke visningsrettigheter hos TV og web-kanaler. Vår foretrukne arena for nasjonal distribusjon er NRK. Vi har knyttet til oss selskapet Leidar og regissør Mari Finnestad til å bistå oss i denne produksjonen. I starten av prosjektet vil vi gjøre henvendelser til relevante personer og organisasjoner som arbeider med kjønnsidentitetsutfordringer. I tillegg til visningsrettigheter på TV vil vi invitere til faglig seminar og meningsutveksling i forbindelse med seriens premiere. Serien vil også bli distribuert via våre sosiale medie-kanaler etter visning på landsdekkende TV. I tillegg vil serien ligge fritt tilgjengelig på nettressursen kunnskapsfilm.no. Siden rommer en rekke filmserier knyttet til ulike fag og tema i grunnskolen og videregående opplæring. Flere av seriene er støttet av Utdanningsdirektoratet, og dette er svært populære digitale ressurser til bruk i skolen.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet påbegynnes januar 2022 og sluttføres april 2023. Selve opptakene gjennomføres juni – september 2022, og redigering påbegynner straks opptakene er gjennomført. Se detaljert fremdriftsplan i prosjektbeskrivelsen. Vi søker visningsrettigheter både underveis og etter ferdigstillelse av prosjektet. Distribusjon i egne mediekanaler og på kunnskapsfilm.no vil bli gjort først etter visning.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
HBRS har med støtte fra Stiftelsen Dam og i tett samarbeid med regissør Mari Finnestad utviklet dokumentarserien Hva er egentlig kjønn? I serien møter vi en rekke mennesker som har svært ulike utfordringer knyttet til kjønn og kjønnsidentitet. Seeren får et unikt innblikk i livene deres og de vanskelige valgene de står ovenfor. Det som skiller denne serien fra mange andre serier om kjønn og kjønnsidentitet, er at den besøker mange ulike mennesker. For landskapet er stort og utfordringene ulike. Noen trenger kirurgi, andre ikke. Noen er veldig sikre på sitt kjønn, andre er mer usikre. Serien løfter også frem tema som ofte blir forbigått i stillhet. HBRS ønsket på denne måten å bidra til at dem som er usikre på sin egen kjønnsidentitet, skal få en større forståelse av kompleksiteten som ligger i kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Serien består av to episoder á 45 minutter.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målet om å lage en dokumentarserie om kjønn og kjønnsidentitet, som også løftet frem temaer/historier som ofte blir forbigått i stillhet, er innfridd. Og vi er svært godt fornøyde med resultatet. I starten av prosjektet hadde vi kontakt med andre organisasjoner som arbeider med tema for å få refleksjoner fra ulikt hold. Serien er allerede blitt distribuert på www.kunnskapsfilm.no – en allerede etablert portal med digitale læremidler til bruk i skolen med stor trafikk. Her ligger serien fritt tilgjengelig og lett synlig på førstesiden. Gjennom denne distribusjonen og bruk av serien i vårt eget arbeid, vil vi gi ungdom med kjønnsidentitetsutfordringer økt kunnskap og større aksept for tvil. Vi har også henvendt oss til NRK (des 2023) med den ferdige serien, og vi er i samtale med dem om mulige visningsrettigheter. Avgjørelsen har latt vente på seg, men en avklaring er lovet fra dem i starten av april. Distribusjon på sosiale medier avventer vi til etter visning på lineær TV.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50000
Prosjektgjennomføring/Metode
Målgruppen for serien er dem som er direkte eller indirekte berørt av kjønnsidentitetsutfordringer og på jakt etter kunnskap. Serien når tusenvis av elever i skolen, gjennom sin frie distribusjon på kunnskaspfilm.no – en allerede etablert portal med filmserier til bruk i skolen med stor trafikk. Kunnskapsfilm vil i løpet av våren 2024 også bli tilgjengelig direkte i skoleportalen til Oslo kommune. Serien vil ha en minimum levetid på 5 år, sannsynligvis 10, og nå elever også i årene fremover. De eksakte tallene på antall personer som er nådd vil være mer representative mot slutten av året. Vi er som nevnt i dialog med NRK om visning på lineær TV og/eller web, og vil gjennom det kunne nå et bredere publikum. Det er fortsatt realistisk å anta at serien vil nå 400 000 i den aktuelle målgruppen innen seriens antatte levetid. På sikt håper vi å bidra til at færre ungdommer tar forhastede avgjørelser om til dels irreversible inngrep (som kirurgi og hormonbehandling) som krever grundig og tidkrevende kvalitetssikring. Dette er vanskelig å måle, men vi har tillit til at ungdommer som har tvil og usikkerhet knyttet til sitt eget kjønn vil ha stort utbytte av å se serien.
Resultater og resultatvurdering
Målet med prosjektet er å gi unge med kjønnsidentitetsutfordringer økt kunnskap om tematikken og skape åpenhet om tvil rundt eget kjønn og kjønnsuttrykk. Det er ikke slik for alle at «de vet selv best hvilket kjønn de er». Dette er en sannhet med modifikasjoner. Etter mer enn 20 års erfaring vet vi i HBRS at det ikke er så enkelt for alle. Det er fortsatt realistisk at serien vil nå ut til et stort antall mennesker (forhåpentligvis 400 000 som estimert i søknaden), både gjennom TV, og direkte til elever på ungdomsskoler og videregående (via kunnskapsfilm, hvor erien er distribuert, og ligger fritt åpent tilgjengelig) og via egne mediekanaler og i vårt daglige arbeid. De faktiske tallene vil likevel ikke være representative og tilgjengelige før utgangen av 2024, og etter en eventuell visning på en nasjonal TV-kanal.
Oppsummering og videre planer
Dokumentarserien vil bli benyttet av HBRS i sitt videre arbeid (både i sin helhet og i mindre sekvenser), både i direkte dialog med mennesker som har utfordringer knyttet til kjønn og kjønnsidentitet og deres nærmeste. Vi vil også umiddelbart gjøre en henvendelse til TV2, VG-tv og SVT, dersom serien ikke får visning på NRK.