Hvordan har du det, mann?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Flyktninger og asylsøkere er ofte i en utsatt helsemessig situasjon. Det meldes om mange selvmord på mottak og manglende psykisk oppfølging av asylsøkere på mottakssentrene. I tillegg kan flyktninger og asylsøkere oppleve særegne fysiske helseutfordringer. Mange mottar også mangelfull informasjon om helsetilbud og -rettigheter i ankomstlandet. Gjennom tidligere prosjekter om mannshelse har Reform erfart at menn ofte håndterer sykdom på andre måter enn kvinner, med negative helsemessige konsekvenser. Reform og KUN ønsker derfor å utvikle et helseforebyggende tiltak for menn på mottak.

Målsetting for prosjektet

Forebygge helseskader blant menn på mottak ved å styrke menns evne til egenomsorg og bidra til menns refleksjon over egen helseatferd. Dette oppnås gjennom åtte dialogmøter om maskulinitet og helse og utvikling av en metodikk for dialogmøter.

Målgruppe

Den primære målgruppen er mannlige flyktninger og asylsøkere over 18 år som bor på eller er tilknyttet mottak.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

60

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Reform og KUN vil til sammen gjennomføre åtte dialogmøter, fire på Skedsmo Mottak (Flyktningestiftelsen) i Akershus og fire på Tverlandet mottak i Nordland. Reform står for gjennomføringen av kursene i sør og KUN for gjennomføringen i nord. Innhold og metode for dialogmøtene utarbeides av Reform og KUN i samarbeid, basert på KUNs erfaring med å gjennomføre samtaler på mottak og helsefaglige kompetanse og Reforms spesialkompetanse på helse og maskulinitet. For å ivareta brukerperspektivet, vil vi invitere beboernes representanter ved mottakenes samarbeidsråd til å bistå oss i utviklingen av metodikken. Vi vil gjennomføre fire dialogmøter på hvert mottak for en gruppe på 15-30 menn. Hvert møte vil berammes til ca. 3 timer. Formen på møtene vil være den samme hver gang, men med et nytt helserelatert tema. I møtene vil vi kombinere en faktaorientert innledning til temaet med gruppearbeid og refleksjonsøvelser. Metodikken vil deles i en erfaringsrapport, som også vil inneholde en vurdering av hvordan dialogmøtene har svart til de helseutfordringene som de mannlige beboerne har.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan.- feb.: Bekrefte avtaler med mottak om dialogmøter. Mars: Heldags arbeidsmøte mellom samarbeidspartnerne i Oslo. Forberede innhold og opplegg for dialogmøte. Apr.: Fire dialogmøter (to i nord og to i sør) Mai: Fire dialogmøter (to i nord og to i sør). Juni – sep.: Utarbeidelse av en ferdigstilt metodikk og erfaringsrapport. Kartlegge muligheter for videreføring. Sep.: Publisering og deling av erfaringsrapport. Okt.: Prosjektrapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Formålet med dialogmøtene har vært å bidra til å forebygge helseskader blant menn på mottak ved å styrke mennenes evne til egenomsorg og bidra til refleksjon over egen helseatferd. Målgruppen var mannlige flyktninger og asylsøkere over 18 år som bor på eller er tilknyttet mottak. Bakgrunnen for prosjektet er forskning og erfaring som viser at flyktninger og asylsøkere ofte er i en utsatt helsemessig situasjon, særlig psykisk. I tillegg vet vi at menn ofte håndterer helseutfordringer på andre måter enn kvinner, med negative konsekvenser. Basert på KUNs erfaring med målgruppen fra prosjektet Aktiv på vent og Reforms kompetanse på mannshelse og samtalemetodikk, planla vi derfor å utvikle og gjennomføre dialogmøter om helse og maskulinitet med beboere på mottak.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har nådd alle de fire delmålene i søknaden. Vi har gjennomført åtte dialogmøter om maskulinitet og helse med beboere på eller tilknyttet mottak, samt gitt konkrete innspill om helse til deltakerne. Vi har også utviklet en metodikk og delt denne i en erfaringsrapport fra prosjektet. Videre har vi evaluert prosjektets basert på evalueringer og tilbakemeldinger fra deltakere og mottaksansatte. Vi har imidlertid kommet fram til at det er store utfordringer knyttet til å videreføre metodikken som et likemannstiltak.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

60

Prosjektgjennomføring/Metode

Innhold og metode for dialogmøtene ble utarbeidet av Reform og KUN, basert på erfaringene fra ovennevnte prosjekter og i etter innspill fra samarbeidende mottak og en erfaringskonsulent. I møteutviklingen kombinerte vi en faktaorientert innledning til temaet med gruppearbeid og refleksjonsøvelser. Hovedtemaene vi valgte ut for møtene var: Egenomsorg og sosiale nettverk, fedre og familier, kommunikasjon og livsmestring, og helse. Dialogmøtene ble gjennomført våren 2017, på ett mottak i Bodø og ett i Oslo. Møtene i nord ble ledet av KUN og møtene i sør av Reform. Det ble gjennomført fire dialogmøter på hvert mottak, berammet til 2-3 timer med enkel matservering. Mottakene var ansvarlig for å stille med lokale, samt å gjøre tilbudet kjent for beboere og bidra til rekruttering. Etter at dialogmøtene var avsluttet, utarbeidet Reform og KUN en erfaringsrapport fra prosjektet som ble delt på våre nettsider. Vi har også delt erfaringer fra i prosjektet i foredrag og andre sammenhenger.

Resultater og resultatvurdering

I tråd med målsettingen utviklet vi et samtaleopplegg om helse og maskulinitet for mannlige flyktninger og asylsøkere. Som planlagt gjennomførte vi i alt åtte dialogmøter, fordelt på to mottak. Gjennom møtene nådde vi rundt 60 unike menn, som stemmer bra med hvor mange i målgruppen vi trodde prosjektet ville nå direkte. Vi innfridde også delmålet om å gi konkrete innspill om helse til deltakerne på dialogmøtene. Deltakerne har gitt tilbakemelding på at flere av temaene var nyttige, som for eksempel om seksuelle rettigheter og grenser i Norge, og tips til hvordan man kan spørre andre om selvmordstanker. Alt i alt vurderer vi det som at dialogmøtene har stimulert til dialog og deltakelse, skapt et møtepunkt mellom beboere, og gitt praktisk helserelatert informasjon til deltakerne. Hvorvidt møtene har gitt en positiv helseeffekt for deltakerne er vanskeligere å bedømme. Mange av temaene vi diskuterte, som egenomsorg og nettverksbygging, er langsiktig arbeid.

Oppsummering og videre planer

Reform og KUN har utviklet en metodikk for dialogmøter om helse og maskulinitet med mannlige flyktninger og asylsøkere, og gjennomført åtte dialogmøter våren 2017. KUN har planer om en videreføring av opplegget ved to mottak i Nordland. Mottaket Reform gjennomførte møter ved, skal nedlegges og det er derfor ikke aktuelt med en videreføring av prosjektet der. Reform og KUN vil uansett bruke kunnskapen fra prosjektet inn i nye prosjekter og inn i formidlingsarbeidet våre organisasjoner gjør. Vi vil også bruke kunnskap fra prosjektet i vårt politiske påvirkningsarbeid.

Prosjektleder

Hedda Hakvåg

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Hvordan har du det, mann?
Organisasjon
Reform – ressurssenter for menn
Beløp Bevilget
2017: kr 490 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet