Interaktive læringsspill som styrker unges psykiske helse
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Kirkens SOS er Norges største døgnåpne krisetjeneste med over 50 års erfaring med krisehåndtering og selvmordsforebygging. De siste årene har vi opplevd stor pågang på våre tjenester på både telefon og chat. Og vi klarer ikke å besvare alle henvendelser. På vår chattetjeneste møter vi hovedsakelig unge mennesker mellom 10 og 30 år, som tar kontakt med oss for å snakke om alvorlige problemer. Så mye som 33 % av samtalene våre på chat har selvmord som tema. Samtidig ser vi at selvmordstallene i Norge øker og er høyere enn noen gang. I Kirkens SOS opplever vi at samtalene vi har med unge mennesker på chat og telefon, er alvorlige. Temaene for samtalene på vår chattetjeneste er i hovedsak mørkere enn på telefon. i tillegg til tematikk om selvmord, deler disse unge menneskene historier om overgrep, spiseforstyrrelser og mobbing. Mange forteller at det er første gang de snakker med noen om disse tankene. Forskning viser at det er selvmordsforebyggende å snakke om ting vonde ting og å sette ord på tanker om selvmord. Med stadig økende behov for psykisk helsehjelp blant ungdom og unge voksne, ønsker Kirkens SOS å utvikle et læringsprosjekt for å styrke livsmestringskompetansen hos unge og samtidig øke rekrutteringen av frivillige som kan bidra til denne innsatsen.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi vil utvikle 4 interaktive læringsspill til mobil: 1. God å snakke med – samtalekurs for ungdom og ledere: Et samtalelæringsspill tilpasset ungdommer og deres ledere, trenere og lærere. Mål: fremme åpenhet, empati og trygghet i samtaler, gi selvtillit til å snakke om vanskelige temaer. Deltakerne vil få verktøy og lære teknikker for å møte andre med forståelse og støtte. Målgrupper er idrettslag o.l, elever på skoler, konfirmanter etc. 2. Natursti for psykisk helse og livsmestring: Et gratis utendørsspill spesielt utformet for ungdom, ungdomsledere eller lærere og deres foreldre. Fremmer fysisk aktivitet i naturen med refleksjon rundt psykisk helse. Ungdommene går gjennom en rekke oppgaver knyttet til livsmestring og samtaleteknikker. Kan brukes i oppfølgingen på fritidsklubber, konfirmantundervisning, faget livsmestring i skolen etc. 3. Opplæringsspill for rekruttering av frivillige: Spillet skal simulere ulike typer krisesituasjoner. Gi realistisk innsikt i arbeidet i Kirkens SOS og hvordan nye frivillige kan bidra til å gi håp og støtte. Scenarier med samtale- og samhandlingsøvelser skal øke motivasjonen til å bli frivillig. 4. Ventetidsspill til Kirkens SOS – «Livets Lyspunkt». Dette er et beroligende, tekstbasert spill som skal gi støtte og ro i kø til telefon eller chat. Spillet gir: korte pusteøvelser, små oppmuntringer, mestringsteknikker og refleksjoner for å distrahere fra vanskelige tanker, redusere angst og stress, gi en følelse av støtte og håp. Mål og ønskede effekter av prosjektet er: • Øke unge menneskers forståelse av psykisk helse og tilgjengelige hjelpetjenester. • Skape lavterskelarenaer for refleksjon om psykisk helse i ungdomsmiljøer. • Fremme fysisk aktivitet som del av helsefremmende arbeid. • Øke antall frivillige fra hele landet til Kirkens SOS gjennom en tydelig og engasjerende rekrutteringsreise. Vi kan måle på antall brukere av læringsspillene og har en målsetning om at 2000 brukere laster ned appene.
Antall deltakere
2000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet vil gi flere ungdommer verdifulle verktøy, kunnskap og ferdigheter til å håndtere vanskelige følelser og hvordan man kan snakke om dem, både hos seg selv og møte dem hos andre. Positive forventede virkninger av prosjektet vil være at deltakerne i prosjektet får økt forståelse av psykisk helse og tilgjengelige hjelpemidler. Og spillene i seg selv skaper lavterskelarenaer for refleksjon og psykisk helse i ungdomsmiljøer. Forventet virkning av dette vil være at disse ungdommene vil få en mer robust psykisk helse ved at de blir bedre til å snakke om egne følelser, men også tryggere på hvordan de skal møte vanskelige følelser hos andre. I tillegg forventer vi at prosjektet vil føre til mer fysisk aktivitet, spesielt for deltakerne som spiller «natursti for psykisk helse og livsmestring». Vi forventer også at prosjektet vil bidra til rekruttering av flere frivillige til krisetjenesten til Kirkens SOS. På befolkningsnivå vil flere frivillige føre til at flere samtaler og henvendelser fra personer i krise blir besvart. Flere besvarte samtaler hos oss kan føre til at flere liv blir reddet.
Plan for gjennomføring
August – oktober 2025: Oppstart og prosjektplanlegging November 2025 – mars 2026: Utvikling, testing og justering April – desember 2026: Implementering, innsalg til brukere, evaluering.